23 Ekim 2014 08:09 Anasayfam Yap Favorilerime Ekle İletişim Künye Ziyaretçi Defteri Sitene Ekle
ADIYAMAN - BATMAN - BİNGÖL - BİTLİS - DİYARBAKIR - ELAZIĞ - HAKKARİ - MARDİN - SİİRT - ŞANLIURFA - ŞIRNAK - TUNCELİ -
Diyarbakır’ın Lezzet Yolculuğu: Burma kadayıf -
ANASAYFAYA DÖN
07 Şubat 2012 Salı Saat 09:51
Diyarbakır’ın Lezzet Yolculuğu: Burma kadayıf
Diyarbakır, tarihi ve manevi zenginliği kadar, yemek ve tatlı kültürüyle de Anadolu'nun önemli şehirlerinden. Burma kadayıfının ve Sıtkı ustanın namını bilmeyen yoktur. Burası nesiller boyu devam eden bir lezzet atölyesi.

Diyarbakır, manevî ve tarihî zenginliği kadar, yemek ve tatlı kültürüyle de Anadolu'nun zengin şehirlerinden biri. Geçmişindeki çok kültürlüğünün günümüze ulaşan en önemli sembollerinden biri olan burma kadayıfı, ilk olarak Ermeni asıllı ustalar yapar. Ermenilerin 1910 yılında Diyarbakır'dan gitmeleri üzerine bu meslek, yetiştirdikleri Diyarbakırlı ustalara kalır. Beş elin parmağını geçmeyen bu ustalardan biri de aslen Bingöllü Sıtkı Altunay, namı diğer Sıtkı usta. Sıtkı günün 13 saatini işyerinde geçiyor. Sıtkı Usta, ayrıca 5 oğluna işin püf noktasını öğretmiş. 4 şubesi ve bir imalathanesini bulunan Sıtkı ustanın yanında 60 kişi çalışıyor. İmalattan satışa bütün işleri Sıtkı ustanın oğulları Ahmet, İbrahim, Mehmet, Ömer ve Süleyman Altunbay yürütüyor.

Kalite, ustalık ve dürüstlük

5 kardeş, babasının ustasından aldığı 'Mesleğinizi başkalarına da öğretin.' düsturuyla hareket ediyor. "Bu mesleğin sırrı kalite ve dürüstlüktür. İsteyen herkese öğretiyoruz" diyor Ahmet Altunbay. Türkiye'nin dört bir yanından bu mesleği öğrenmeye gelenlere kucak açtıklarını anlatan Altunbay, "Ankara ve İstanbul'dan gelip bu işi öğrenen çok sayıda kişi oldu. Hiçbir zaman açgözlülük yapmadık ve mesleği öğrettik. Bayrağı babamızdan aldık ve daha ileriye götüreceğiz. Bize gelen müşteriler bu işin sırrı nedir diye soruyor. Bu lezzetin sırrı kalite, ustalık ve dürüstlüktür. En kaliteli malzemeyi, işi iyi bilen ustanın dürüst bir şekilde kullanmasıdır. Malzemeden çalındığı zaman, yani bir burmanın hak ettiği malzemeden biraz kısıldığı zaman onun lezzeti kaçıyor" dedi.

Turgut Özal tadına bakınca 50 kilo istedi

Kadayıf yapımının baklavaya göre üç kat daha zahmetli olduğunu anlatan Altunbay, bu zorluktan dolayı burma kadayıfı yapan ustaların sayısının çok az olduğunu belirtiyor. Diyarbakır kadayıfı yıllardır Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamlarından eksik olmuyor. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, başbakanlığı döneminde Diyarbakır'a gelir. Sıtkı usta ona verilmesi için bir kilo kadayıf gönderir. Özal uçaktayken açılıp kendisine ikram edilir. "Ben böyle bir lezzet görmedim" diyerek Sıtkı ustaya 50 kilo sipariş verir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Diyarbakır Valisi ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya Diyarbakır'dan sürekli kadayıf gönderiliyor. Amerika ve Almanya'da yaşayan Diyarbakırlılar da düzenli olarak sipariş veriyor. Kadayıfçı Sıtkı ustanın kullandığı bütün malzemeler doğal. Antep fıstığı Nizip'ten, ceviz Bitlis ve Adilcevaz'dan alınıyor. Şire için kristal toz şeker tercih ediliyor.

Meşhur kadayıf nasıl yapılıyor?

Kadayıf için Ankara, Konya ve Gaziantep'te üretilen un önce bir hamur yapılır. Hamur iyice yoğrulur ve inceltilir. Hamur tam kıvamına gelince biraz bekletilir, daha sonra işlenmeye başlanır. Daha önceden yakılmış ve 'dık' denilen bakır sacın üzerine 'kıf' denilen süzgeçle damlatılır. Dökülen hamur ister burma şeklinde, ister düz tel olarak toplanılır. Bu iş hamur bitene kadar yapılır. Fındık ya da fıstığa sarılan kadayıf telleri tereyağı sürülmüş tepsiye dizilir. Dizilmiş olan çiğ kadayıf üzerine inceltilmiş yağ dökülüp ateşe koyulur. Kadayıfın ateş tarafı pişen yüzü çevrilmeden önce tepsi içindeki yağı bir kaba süzülür. Sonra alt yüzü çevrilir. Ateşten alınıp üzerine, toz şekerden yapılmış şire dökülür.

YORUMLAR - YORUM YAZ - HABERİ YAZDIR      
Bu habere henüz yorum yapılmadı. Bu haberde ilk sözü siz söyleyin!

DİĞER HABERLER
SONDAKİKA HABERLER!
SON DAKiKA
YAZARLAR     ÇOK OKUNANLAR
Ahmet AY
İzzettin İÇİN
Mehmet KARABAŞ
Sebgetullah SEYDAOĞLU
Ergün GÜÇLÜ
Recep ACAY
ÇOK OKUNAN HABERLER

ANKET :
milhaber mil
Reklam - İletişim - İnsan Kaynakları - Yayın İlkeleri - MOBİL
Tüm Hakları Saklıdır © 2004-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.