Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından "Dünü Bugünü ve Yarınıyla Uluslararası 15 Temmuz Darbe Girişimi Sempozyumu" düzenlendi.

Sempozyum, 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşti ve açılış programına Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, Prof. Dr. Ezeli Azarkan, Prof. Dr. Kadir Turan, Genel Sekreter M. Sıddık Teksin, Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Program, şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı ve 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesine ait görüntülerin yer aldığı bir video gösterimiyle devam etti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İİBF Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Aslan, sekiz yıl önce Türkiye'nin siyasi sahnesinde yaşanan 15 Temmuz'un önemine vurgu yaparak, bu olayın toplumda bir "bağımsızlık mücadelesi" olarak kabul edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Aslan, sempozyumun ana temasının "15 Temmuz Darbe Girişimi" olduğunu ve farklı boyutlarını ele alan özgün çalışmaların literatüre ve sempozyuma katkı sağladığını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise sözlerine 15 Temmuz'un Türkiye'nin milli iradesi ve geçilmezliğinin bir göstergesi olduğunu belirterek başladı. Karakoç, sempozyumun amacının geçmişten ders çıkararak ilerlemek olduğunu ve bu tür etkinliklerin hafızayı canlı tutmada önemli bir rol oynadığını vurguladı. Darbe girişiminin anlatılmasında akademisyenlere büyük bir görev düştüğünü söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından açılış paneli gerçekleşti. Prof. Dr. Seyfettin Aslan moderatörlüğünde yapılan panelde Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha birer sunum yaptılar.

Prof. Dr. Yayla, 15 Temmuz'un Türkiye siyasi tarihinin önemli olaylarından biri olduğunu ve bu olayın çeşitli açılardan incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, darbe girişiminin milli iradeye karşı yapıldığını ve karşısında milletin direniş gösterdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Çaha ise Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) temel yapılanması, stratejisi ve hedefleri hakkında bilgi verdi ve örgütün devlet ve toplum içindeki yapılanma sürecini anlattı.

Kulp'ta fırtına çatıyı uçurdu Kulp'ta fırtına çatıyı uçurdu

Panelde 15 Temmuz darbesini derinlemesine ele alan konuşmacılar, panelin sonunda dinleyicilerin sorularını cevapladılar. Açılış programı, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Sempozyum, gün boyunca 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Siyaset, Ekonomi, Kültür, Din, Hukuk, Toplum, FETÖ ve Ordu konularında sunumlarla devam etti.

Kaynak: DÜ BASIN BÜLTENİ