Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sinan Bodur, Türkiye'nin bazı dönemlerinde yoğun toz maruziyeti yaşadığını belirtti. Dr. Bodur, "Ülkemiz, özellikle son yıllarda çölleşmenin artması ve iklim kriziyle birlikte toz taşınımının arttığını görmekte. Bu durum özellikle solunum yolu ve kalp hastaları, yaşlılar ve çocuklar gibi hassas grupları olumsuz etkiliyor" dedi.

A W191210 04

Meteoroloji uyarılarına dikkat çeken Dr. Bodur, hassas grupların tozlu günlerde kapalı mekanlarda kalmasını ve dışarı çıkarken koruyucu maskeler takmasını önerdi. "Yapılan çalışmalar, toz taşınımının arttığı dönemlerde solunum ve kalp hastalıklarından kaynaklanan ciddi vakaların hastanelere başvurularının arttığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

Ani hava değişimleri kalp krizi arttırır mi? Ani hava değişimleri kalp krizi arttırır mi?

Dr. Bodur, toz partiküllerinin solunum yollarına ulaşma şekli hakkında da bilgi vererek, "10 mikronun üzerindeki partiküller genellikle üst solunum yollarında tutunurken, daha küçük partiküller alt solunum yollarına kadar ulaşarak ciddi sağlık risklerine yol açabilir" dedi.

Ayrıca, her yaş grubundan astım, KOAH ve kalp hastalarının tozdan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Dr. Bodur, "Solunum semptomlarının arttığı görülmekte. Bu tür hava koşullarında hastanelere başvurular artmakta ve ne yazık ki astım ve solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan ölümler de artmaktadır" diye ekledi.

Diyarbakır için yapılan toz taşınımı uyarılarına da değinen Dr. Bodur, Kuzey Afrika kaynaklı tozun etkisinin Şanlıurfa'da hissedileceğini belirtti. Uyarıda, sağlık sorunları başta olmak üzere görüş mesafesinde düşüş, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: İHA