Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, kalça kireçlenmesi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Günümüzde en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri kalça kireçlenmesidir. Kalça kireçlenmesi, kalça eklem hareketlerinin kısıtlanması ve kasıkta ağrıya neden olabilir. Ancak, kalça eklem kireçlenmesinin bulgularını sergileyen başka etkenlerin de olduğu göz ardı edilmemelidir.

Kireçlenme, aslında kıkırdak bozulmasıyla ortaya çıkar. Kalça eklemi, bacağı gövdeye bağlayan ana eklemdir ve çok fazla yük taşır. Kalça eklemi kireçlenmesi, bu eklemi oluşturan kemiklerin üzerini kaplayan kıkırdağın aşınması, deforme olması ve alttaki kemiklerin anatomik yapısını kaybetmesi sonucunda meydana gelir.

Kalça kireçlenmesi genellikle iki gruba ayrılır. Birinci grup, yapısal bozukluklar nedeniyle zamanla kıkırdak aşınması sonucu meydana gelen kireçlenmeleri içerir. İkinci grup ise sebebi belirlenemeyen kireçlenmelerdir.

Bu rahatsızlık genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıksa da, çocukluk döneminde yaşanan kalça eklemi hastalıkları veya doğumsal kalça çıkığı gibi durumlarda da küçük yaşlarda görülebilir.

Kalça kireçlenmesinin belirtileri arasında ağrı, kalça eklem hareketlerinde kısıtlanma, eklemde tıkırtı veya çıtırtı sesi, hafif şişme ve aktivite sonrası veya gün sonunda artan eklem ağrısı bulunur. Ağrı genellikle kasık bölgesinde hissedilir ve diz veya uylukta yayılabilir.

Tanı genellikle hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve fiziksel muayene ile konulur, ancak bazı durumlarda röntgen, MR veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri de gerekebilir.

Kireçlenmenin belirtilerini hafifletmek veya ortadan kaldırmak için çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Doktorlar genellikle ağrı ve iltihap için ilaçlar reçete eder, ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Eklem içi veya çevresine yapılan ilaç enjeksiyonları, fizik tedavi, Proloterapi, Nöralterapi ve kök hücre uygulamaları da tedavi seçenekleri arasındadır.

Ani hava değişimleri kalp krizi arttırır mi? Ani hava değişimleri kalp krizi arttırır mi?

Uzun vadeli yönetimde ise ağrı, sertlik ve şişlik gibi belirtilerin yönetilmesi, eklem hareketliliğinin ve esnekliğinin artırılması, kilo verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması önemlidir.

Kaynak: İLKHA