NASA'ya ait bir uzay aracı, Şubat ayında Rus uydusu Cosmos 2221 ile neredeyse çarpışma tehlikesi geçirmişti. Bu çarpışmanın sonuçları, önceden tahmin edilenden çok daha ciddi olabilirdi.

Balıklıgöl’de "gökbilim" gecesi gerçekleştirildi Balıklıgöl’de "gökbilim" gecesi gerçekleştirildi

2001 yılında fırlatılan NASA'nın Termosfer İyonosfer Mezosfer Enerji ve Dinamik Görevi (TIMED) uzay aracı ile 1992 yılında fırlatılan kullanılmayan Rus uydusu Cosmos 2221 arasındaki çarpışma, 7 binden fazla parçaya ayrılarak uzayda dağılabilirdi. Bu durum, düşük Dünya yörüngesindeki enkaz miktarını yüzde 50 artırarak daha fazla uydunun tehlikeye girmesine yol açabilirdi.

Uzayda bu kadar yüksek hızlarda hareket eden bir uydu parçasının dahi faal uydulara ciddi zarar verebileceği belirtiliyor. Şu anda Dünya yörüngesinde en az 1 milimetre büyüklüğünde milyonlarca küçük parça ve 36 binden fazla uzay çöpü bulunuyor.

NASA yönetici yardımcısı Pam Melroy, ABD ve Rus uzay araçlarının birbirlerini kıl payıyla ıskaladığını ancak yapılan yeni analizin, geçiş mesafesinin çok daha yakın olabileceğini gösterdiğini söyledi. Melroy, "Eğer bu iki uydu çarpışmış olsaydı, önemli miktarda enkaz oluşacaktı. Bu parçalar, saatte on binlerce kilometre hızla hareket eden minik parçalar haline gelerek başka bir uzay aracını delip insanların hayatını tehlikeye atabilirdi" dedi.

Olayın ardından Melroy, NASA'nın Dünya yörüngesindeki sürdürülebilirliği değerlendiren bir "uzay sürdürülebilirlik stratejisi" üzerinde çalıştığını belirtti. Melroy, "Uzay giderek daha kalabalık hale geliyor ve bunu sürdürülebilir bir şekilde yapmalıyız. Gelecek nesillerin uzayı da kullanabilmesi için şimdi harekete geçmek önemli" diye ekledi. NASA'nın, kaynaklarını sürdürülebilir faaliyetleri desteklemek için yönlendirdiğini vurguladı.

Kaynak: FIRAT KARAHAN