Diyarbakır'da insanlar serinlemek için parklara akın ediyor Diyarbakır'da insanlar serinlemek için parklara akın ediyor

Ramazan boyunca gün boyu aç kalmak, metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırabilir diyen uzmanlar, bu durumun kilo artışıyla birlikte sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı.

Sahur ve iftardan sonra egzersiz yapılmamasının ciddi anlamda kalori olarak geri dönüştüğünü belirten uzmanlar, "Ramadan ayında insanların yeme ve içme alışkanlıkları düzenlidir. Sahur ve iftar genellikle aynı saatlerde yapılır. Hem sahurda hem iftarda ağır yemekler tüketilir. Sahurun özelliği, çoğu kişinin uzun süreli bir uyku moduna girmesi olabilir. Yemekten sonra uzun süreli uyku, egzersiz eksikliği nedeniyle kalori olarak geri döner. İftardan sonra da yemekle yetinilmez, çoğu zaman tatlı veya tuzlu pastalar tüketilir. Oruç nedeniyle egzersiz yapılmaz. Bu nedenle egzersiz miktarı azalırken, yeme içme alışkanlıkları artar ve 30 günlük dönem içinde kilo alımı artar" diye konuştular.

Uzmanlar, "Aslında oruç sırasında açlık veya susuzluktan korkmamız gerekir. Vücut buna zaten adapte olmuştur. Sahurda ve iftarda ihtiyacımız kadar besin tüketmeliyiz, mideyi aşırı yüklememeliyiz. Özellikle yüksek kalorili karbonhidrat içeren yiyecekleri az tüketmeliyiz. Hastalarıma, Ramadan boyunca iftardan sonra mutlaka egzersiz yapmalarını öneriyorum. Besinlerle paralel olarak su tüketimini de dengede tutmalıyız. Normal günlerde ne kadar su içiyorsak, Ramadan'da da o kadar içmeliyiz. Sahurda 2 litre su içmek de yeterli olabilir ancak susama hissi daha sonra tekrar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yemekten sonra 2-3 bardak su içmek önemlidir. Bir kişinin ortalama olarak günde 1,5 litre suya ihtiyacı vardır ancak bunu tüketmek zorunlu değildir. İnsan susadığında su içmelidir" dediler.

Kaynak: FIRAT KARAHAN