?>

400 Bin Kişiye Borç Müjdesi! İşte detaylar

Genel Sağlık Sigortası prim borçları siliniyor, 2 milyar liralık yük ortadan kalkacak. Yeni düzenleme, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı ve toplumsal sağlık risklerini azaltmayı hedefliyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için müjdeli bir düzenleme hazırladı. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, GSS borcu olan yaklaşık 400 bin kişinin borçlarının faizleriyle birlikte silineceğini duyurdu.

2 Milyar Liralık Borç Silinecek

Meclis Başkanlığı’na sunulan yasa teklifine göre, toplamda 2 milyar liralık GSS prim borcu ve bu borçlara eklenen faizler silinecek. Özellikle 1 Ocak 2015 öncesine ait borçlarını yapılandırmalardan yararlanamadığı ya da yararlanmasına rağmen ödeyemediği için biriken borç yükü, bu düzenleme ile tamamen ortadan kalkacak.
Leyla Şahin Usta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yapılandırma kanunlarından faydalanamayan ya da faydalanmalarına rağmen ödeme güçlüğü çeken vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarını siliyoruz. Bu düzenleme ile sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı ve genel sağlık sigortası sisteminin kapsayıcılığını artırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

GSS Nedir ve Kimleri Kapsar?

1 Ocak 2012’den bu yana uygulanan Genel Sağlık Sigortası, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlıyor. Sistemde kayıtlı olan 9 milyondan fazla kişinin, brüt asgari ücretin yüzde üçüne denk gelen tutarda aylık prim ödemesi gerekiyor. Bu tutar 2024 yılı için 600 TL olarak belirlenmişti.
Gelir testi yaptırarak ödeme gücü bulunmadığını kanıtlayan vatandaşlar ise sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor. Ancak borçlu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı, 1 Ocak 2025 itibarıyla sona erecekti. Yeni düzenleme, bu sorunun önüne geçerek yüzbinlerce kişiye rahat bir nefes aldırmayı hedefliyor.

Komisyonda Görüşülecek

AK Parti'nin teklif ettiği kanun düzenlemesi, Perşembe günü TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda ele alınacak. Düzenleme ile sadece borçların silinmesi değil, toplumsal sağlık risklerinin azaltılması ve genel sağlık sigortası sisteminin daha kapsayıcı hale getirilmesi hedefleniyor.
Yaklaşık 400 bin kişiyi ilgilendiren bu teklif, toplumda büyük yankı uyandırdı ve borç yükü altında olan birçok vatandaş tarafından memnuniyetle karşılandı.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’ın Tescilli Delileri

2024-11-19 19:58 - Diyarbakır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır’da

2024-11-22 16:12 - Diyarbakır

Biyolojik yaş tükürük örneğiyle tespit edilecek

2024-11-20 12:33 - Bilim ve Teknoloji

WhatsApp, 2024 Sonunda 45 Telefon Modeline Desteğini Çekecek

2024-11-26 14:28 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır Bismil’de Arazi Kavgası! 2 gözaltı

2024-11-21 00:06 - Diyarbakır

Diyarbakır'da halka tatlı fiyatları cep yakıyor!

2024-11-22 18:46 - Diyarbakır

Çermik'te otomobil takla attı

2024-11-25 13:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kırmızı etiketli asansör alarmı!

2024-11-22 13:58 - Diyarbakır

Diyarbakır valisi öğretmen ve öğrencilerle buluştu

2024-11-21 18:47 - Diyarbakır

Bismil'de bugün vefat edenler! 21 Ekim Perşembe

2024-11-21 19:45 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Atalık tohumlar toprakla buluştu, üreticiye can suyu oldu

10:52 - Ekonomi

Ford Otosan Craiova Fabrikası’nda 1 milyonuncu Ford Puma üretildi

13:02 - Ekonomi

Akaryakıta Yeni Zam Kapıda

11:58 - Ekonomi

Fındık fiyatlarındaki düşüş sürüyor

23:05 - Ekonomi

Motorinde 7 TL’yi Aşan Düşüş Gündemde

10:11 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın en sıcak ilçesi yakıyor

16:54 - Diyarbakır

Sur Kaymakamı Akbulut Sahaya İnip Futbol Oynadı

16:26 - Diyarbakır

Diyarbakır’da El Emeği Eserler Görücüye Çıktı

14:17 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimleri Diyarbakır’da Buluştu

13:05 - Diyarbakır

Ergani'deki Kanlı Arazi Kavgasında Flaş Gelişme

12:46 - Diyarbakır