?>

AB: Kosova ve Sırbistan ile erken seçimlerin gerekliliği konusunda anlaştık

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova ve Sırbistan liderlerinin krizin nedenleri ve çözümüne ilişkin farklı yaklaşımlara sahip olduklarını belirterek, "En azından yeni seçimlerin gerekliliği konusunda mutabık kaldık ve buna nasıl ulaşılacağına dair yöntemleri ve adımları ayrıntılı olarak tartıştık." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Borrell, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Brüksel'de yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulundu.
Liderlerle sahadaki gerilimi düşürmek için ayrı ayrı görüşmeler yaptığını belirten Borrell, önce Kurti sonra Vucic ile bir araya geldiğini, görüşmelerin 4,5 saat kadar sürdüğünü bildirdi.
Borrell, AB'nin beklentilerini taraflara net şekilde aktardığını dile getirerek, "Kosova'dan kuzeyindeki belediye binaları civarındaki polis operasyonlarını derhal durdurmasını istedik. Dört belediye başkanının da belediye binaları dışındaki binalarda geçici olarak görevlerini yapmasını istedik. Sırbistan'dan protestocuların belediye binalarından çekilmesini istedik. Kosova tarafından polisi geri çekmesini talep ettik. Her ikisinden ise Kosovalı Sırpların koşulsuz katılımıyla dört belediyenin tamamında bir an önce erken seçim ilan etmelerini istedik. Sorunun da çözümün de özü; erken seçim. Bir an önce, tam katılımla yeni seçimler." dedi.
Durumun sahada normale dönmesinin ardından taraflardan AB öncülüğündeki diyalog sürecine dönmelerini isteyeceğini anlatan Borrell, "Sadece birkaç ay önce, normalleşme konusunda tarihi bir anlaşmaya varmıştık. Bence toplantıların ardından her iki lider de durumun ciddiyetini anladı. Ama tabii ki farklı yaklaşımlara sahipler. Durumun nedenleri, etkileri, sonuçları ve çözümleri hakkında farklı düşünüyorlar." açıklamasını yaptı.
"En azından yeni seçimlerin gerekliliği konusunda mutabık kaldık ve buna nasıl ulaşılacağına dair yöntemleri ve adımları ayrıntılı olarak tartıştık." diyen Borrell, keyfi tutuklamaların ya da tutuklulara kötü muamelenin kabul edilemeyeceğini liderlere ilettiğini ifade etti. (İLKHA)

 

Haftanın Öne Çıkanları

'Pandemi Yardım' adı altında dolandırıcılık yapan 9 şüpheli yakalandı

2023-06-21 16:36 - Güncel

Emekli maaş ve ikramiye ödemeleri bugün başlıyor

2023-06-17 06:58 - Ekonomi

Babaların mutlu günü!

2023-06-19 10:04 - -

Klinik Psikolog Aydın: Aileler, sınava girecek öğrencilere destek olmalı

2023-06-16 11:43 - Eğitim

29 ilde ehliyette "Düzenek" operasyonu: 270 gözaltı kararı

2023-06-20 09:55 - Güncel

Karacadağ eteklerinde bal hasadı (Özel Haber)

2023-06-20 12:57 - Ekonomi

Proje İmam Hatip okullarına ilgi her geçen gün artıyor (Videolu)

2023-06-21 17:30 - Eğitim

İçeride sınav dışarıda dua

2023-06-17 14:14 - Eğitim

Başka mahallenin kanalizasyon suyu sulama kanallarına akan çiftçilerden yetkililere çağrı

2023-06-21 09:41 - -

Nüfus müdürlükleri YKS için açık

2023-06-17 07:57 - Eğitim

İlgili Haberler

Irak’ta 4,4 büyüklüğünde deprem

10:43 - Dünya

Rusya’dan İngiltere’ye uyarı

14:41 - Dünya

Çin'den Kürtçe için tarihi adım

12:11 - Dünya

KFOR, Kosova’daki İbre Nehri üzerindeki ana köprüde varlığını azaltıyor

10:09 - Dünya

Yunanistan Alevlerle Mücadele Ediyor

16:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Silvan’da alevler rüzgarla büyüdü

16:21 - Diyarbakır

Kayapınar’da motosiklet yayaya çarptı

16:17 - Diyarbakır

Diyarbakır’da çocuklar için hız ve rekabet dolu hafta sonu

15:44 - Diyarbakır

Diyarbakır OSB’den Erbil hamlesi

15:33 - Diyarbakır

Diyarbakır’da trafiğin yükü ağırlaşıyor

15:30 - Diyarbakır