?>

ABD'de Bolsonaro'nun iadesi tartışılıyor

Brezilya'da Kongre, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık Sarayı'na Bolsonaro'nun destekçileri tarafından baskın düzenlenmesinin ardından Biden yönetimine Bolsonaro'nun iadesi konusunda çağrılar artıyor.

Dünya - 4 yıl önce

Bolsonaro’nun Pazartesi günü Orlando kenti yakınlarındaki bir hastaneye götürüldüğü belirtildi. Eski cumhurbaşkanı 2018'de bıçakla yaralanmıştı ve o zamandan beri karın bölgesi ile ilgili sorun yaşıyor. Jair Bolsonaro’nun eşi Michelle, Pazartesi günü Instagram hesabından kocasının karın rahatsızlığı nedeniyle gözlem altında olduğunu bildirdi.
Bolsonaro’nun durumunun "endişe verici olmadığı" ifade edildi. 67 yaşındaki siyasetçi, yaklaşık 10 gün önce Brezilya'dan ABD'ye gitti. Geçen hafta görevi devralan Cumhurbaşkanı Lula’nın yemin törenine de katılmadı. Brezilya’da yaşananlar, Bolsonaro’nun ABD’de bulunması nedeniyle de Washington’da tartışmalara neden oldu.
Demokrat Partili isimler ABD Başkanı Joe Biden’a, Bolsonaro'yu ülkeden gönderme çağrısı yapıyor. Demokrat Temsilci Joaquin Castro, CNN'e "Bolsonaro Florida'da olmamalı. ABD, kendi ülkesi içinde terör kışkırtması yapan bu kişiye kucak açmamalı. Brezilya'ya geri gönderilmeli" dedi. Kongredeki bir başka Demokrat olan Alexandria Ocasio-Cortez de benzer bir paylaşımda bulundu ve “Bolsonaro’nun Florida’da sığınmasına izin verilmemeli” dedi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Brezilya hükümetinden Bolsonaro'nun vizesiyle ilgili "resmi bir talep" alınmadığını söyledi. Bolsonaro, Eylül 2018'de Minas Gerais eyaletindeki bir seçim mitingi sırasında saldırıya uğradı. Devamında da başkanlık seçimlerini kazandı.
Geçen yılın Ekim ayında, gergin bir kampanyanın ardından eski Cumhurbaşkanı Lula'ya seçimi kaybetti.
Brezilya Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanı Flavio Dino, dün Ulusal Kongre’ye düzenlenen baskın ve ordu karargahının önüne kamp kurdukları gerekçesiyle eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçisi yaklaşık bin 500 gözaltına alındığını ya da tutuklandığını duyurdu.
Brezilya Sağlık Bakanlığı, dün düzenlenen baskında aralarında güvenlik güçlerinde bulunduğu 6’sı ağır olmak üzere en az 70 kişinin yaralandığını açıkladı.
Brasilia’da dün yaşanan şiddet olaylarının ardından Devlet Başkanı Lula bölgeye federal müdahale kararı almış, başkent idaresinin 31 Ocak 2023 tarihine kadar federal hükümetin kontrolü altında olacağı bildirilmişti. (İLKHA)

 

Haftanın Öne Çıkanları

Kışın hareketsiz kalmak varisi tetikliyor!

2023-01-10 10:57 - Sağlık

Akaryakıt satın alınacaktır

2023-01-06 13:44 - Güncel

Bingöl'de yılın ilk karı düştü

2023-01-07 12:30 - Güncel

Dünya genelinde 'XBB.1.5' alarmı

2023-01-08 20:39 - Sağlık

Şanlıurfa’da hırsızlar suçüstü yakalandı

2023-01-10 11:41 - Güncel

Karahantepe dünyanın ilgi odağı oldu

2023-01-04 16:16 - Kültür Sanat

Bingöl’de nitelikli dolandırıcılık yapan bir kişi gözaltına alındı

2023-01-09 12:23 - Güncel

Ailelerin direnişi bin 220’nci gününde (Videolu)

2023-01-04 13:53 - Güncel

Bakım onarım hizmeti alınacaktır

2023-01-05 13:10 - Güncel

EKPSS yerleştirmeleri için tercihler başladı

2023-01-05 11:00 - Eğitim

İlgili Haberler

Bir anlık sollama faciaya dönüştü: 13 kişi öldü

14:58 - Dünya

Düğün gecesi faciaya dönüştü: 22 kişi öldü

12:59 - Dünya

Irak’ta 4,4 büyüklüğünde deprem

10:43 - Dünya

Rusya’dan İngiltere’ye uyarı

14:41 - Dünya

Çin'den Kürtçe için tarihi adım

12:11 - Dünya

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da anız yangını paniği

15:54 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi ile Bakanlık arasında stratejik iş birliği

15:41 - Diyarbakır

Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu’nda Minik Öğrencilerin Büyük Heyecanı

15:22 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 458 noktada sıkı denetim

14:59 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde genç hekim adaylarına sıcak karşılama

14:34 - Diyarbakır