?>

Adilcevaz’da asırlık un değirmeni hizmet vermeye devam ediyor

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde geçmişten günümüze ulaşan geleneksel un değirmeni, teknolojinin hızla gelişmesine rağmen hizmet vermeye devam ediyor.

Ekonomi - 1 saat önce

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde geçmişten günümüze ulaşan geleneksel un değirmeni, teknolojinin hızla gelişmesine rağmen hizmet vermeye devam ediyor.

Adilcevaz ilçesinde hizmet veren ve yılların izlerini taşıyan değirmen, hem bölge halkının ihtiyaçlarını karşılıyor hem de ilçenin kültürel mirasının önemli parçalarından biri olarak dikkat çekiyor. Geçmişte köy ve ilçe halkının temel ihtiyaçlarından biri olan değirmencilik, günümüzde modern fabrikaların yaygınlaşmasıyla eski önemini büyük ölçüde kaybetti. Buna rağmen Adilcevaz’daki tarihi değirmen, geleneksel üretim anlayışını yaşatmayı sürdürüyor. Buğday başta olmak üzere çeşitli tahılların öğütülerek una dönüştürüldüğü değirmen, özellikle geleneksel yöntemlerle elde edilen unun tercih edildiği vatandaşların uğrak noktaları arasında yer alıyor. Yıllara meydan okuyan değirmenin taşları ve çalışma sistemi, geçmişteki üretim kültürünü günümüze taşıyor. Değirmenin varlığını sürdürmesi, yalnızca ekonomik bir faaliyet açısından değil, ilçenin geçmişten bugüne uzanan kültürel değerlerinin korunması açısından da önem taşıyor. Adilcevaz’ın köklü tarihinin bir parçası olan değirmen, bugün ziyaret edenlere geçmişte insanların günlük yaşamlarında kullandıkları üretim yöntemlerini de hatırlatıyor. Teknoloji karşısında ayakta kalmayı başaran tarihi değirmen, gelecek kuşaklara aktarılması gereken geleneksel meslek ve üretim kültürünün canlı örneklerinden biri olmayı sürdürüyor. İlçede yaşayan vatandaşlar da böylesi tarihi yapıların korunarak yaşatılmasının önemli olduğunu belirtiyor.

Değirmen sahibi Fazıl Akkol, "Değirmenimizi babam kurdu şimdi ben işletiyorum eskiden Adilcevaz’da 10 tane değirmen vardı şimdi ise tek bir tane var. Bunu kapatmak istemiyorum gelecek nesille bırakmak istiyorum" dedi

Müşteri Hasan Karaaslan, "İyiki Adilcevaz’da böyle bir değirmen var. Çünkü hazır una alışamadık. Yerli buğdayımızı burada una çeviriyoruz istediğimiz kıvama getiriyoruz. Endişemiz odur ki değirmen inşallah kapanmaz çünkü hazır una alışamadık" dedi.
KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

1800 yıllık Zeugma mozaiğinde tıbbi iz

2026-08-26 11:17 - Sağlık

14 Yaşındaki Taha’nın Ölümünde Anne İsyan Etti

2026-08-26 11:55 - Güncel

Adıyaman’da kamyon devrildi: 1 yaralı

2026-08-26 11:50 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ahlat’tan mesaj verdi

2026-08-25 14:42 - Siyaset

Çermik’te öğrencilerin sınav mesaisi Etüt Merkezi’nde sürüyor

2026-08-26 10:39 - Diyarbakır

Cumhurbaşkanı’nın çağrısı yanıt buldu

2026-08-26 11:19 - Ekonomi

Diyarbakır’da 35 bin kişiye yüzme eğitimi Verildi

2026-08-26 15:02 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Denetimler Sonrası mağazalarda hijyen uyarıları arttı

2026-08-28 15:29 - Diyarbakır

Kamu arazisini otoparka çevirdiler

2026-08-27 13:50 - Diyarbakır

Diyarbakır'da tehlikeli geçişe Devlet eli

2026-08-28 11:51 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Acar’dan 30 Ağustos mesajı

09:39 - Ekonomi

Milyonluk yerli koçun erkek üçüz yavrusu oldu

09:47 - Ekonomi

Motorine gece yarısı indirimi: 4-5 TL düşüş bekleniyor

15:49 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı’nın çağrısı yanıt buldu

11:19 - Ekonomi

Mersin’de Mevlit Kandilinde 15 bin kandil simidi dağıtıldı

10:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çermik’te 100 Çocuğun Yüzünü Güldüren Şölen

10:38 - Diyarbakır

Amedspor-Trabzonspor maçında uygun biletler tükendi

10:26 - Diyarbakır

Diyarbakır’da yazın serinleten tercihi belli oldu

10:16 - Diyarbakır

Nemrut Dağı’nda yakalanan çekirgeler için dikkat çeken uyarı

10:13 - Diyarbakır

Amedspor-Trabzonspor maçı öncesi tehdit paylaşımına soruşturma

10:11 - Diyarbakır