?>

65. Kiraz Teşvik Yarışması yapıldı

Türkiye’nin en eski kiraz teşvik yarışması Amasya’da 65 yıldır gerçekleştiriliyor. Geçen yıl bahçelerde yaşanan zirai don afeti nedeniyle yapılamayan yarışmada üretimin bol olduğu bu yıl ilk üçe giren kiraz üreticilerine altın hediye edildi.

Ekonomi - 3 ay önce

Türkiye’nin en eski kiraz teşvik yarışması Amasya’da 65 yıldır gerçekleştiriliyor. Geçen yıl bahçelerde yaşanan zirai don afeti nedeniyle yapılamayan yarışmada üretimin bol olduğu bu yıl ilk üçe giren kiraz üreticilerine altın hediye edildi.

Kentte düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışma öncesi Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri bahçelerin yolunu tuttu. Titiz araştırmalar sonucu ödül almaya hak kazanan ürünler ile üreticileri belirlendi. Birinci Alpaslan köyünden Yusuf Eser

Birinciliği Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünden Yusuf Eser kazandı. Yarışmaya ailesiyle birlikte gelen Eser, ödül çekini Amasya Valisi Önder Bakan’ın elinden aldı. Yarışmada ikinci Aydınlık köyünden Hasan Hüseyin Erdem, üçüncü ise Ormanözü köyünden Murat Pamuklu üçüncü oldu. Şehzadeler Gezi Yolunda düzenlenen ödül törenine AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu ile diğer yetkililer de katıldı. Halk oyunları ekibinin sahne aldığı yarışmayı izleyen vatandaşlara paketler halinde kiraz dağıtıldı. "Türkiye’nin en eski kiraz yarışması"

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, "Türkiye’nin en eski kiraz yarışmasını Amasya’da yapıyoruz. 1962 yılından bu yana 65 yıldır bu yarışma geleneksel olarak yapılıyor. Sadece geçen yıl zirai afeti don nedeniyle ağaçlar meyve vermediği için yarışma yapılamamıştı. Dereceye giren üreticilerimizi kutluyorum" dedi. Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekleniyor

Coğrafi işaretli Amasya kirazının Türk kirazı olarak tanındığını anlatan Cebeci, "Rusya, Almanya gibi ülkelere ilimizden kiraz ihracatı yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekliyoruz" diye konuştu. "1963’te dedemin diktiği kiraz ağaçlarından ürün alıyoruz"

Geleneksel yarışmanın bu yılki şampiyonu Yusuf Eser de, "1963 yılında dedemin diktiği kiraz ağaçlarını yetiştirerek ürün alıyoruz. Teknolojik gelişmeleri de takip ederek ailece üretim yapıyoruz. Bölgede kiraz üretiminin merkezi olmasını istediğimiz köyümüz Alpaslan’ın daha da gelişeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu. Eser’in eşi Gülhanım Eser’de 65 yıldır süren yarışmanın bu yılki kazananın olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. "Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi"

Ömrü bahçelerde şifa kaynağı kirazlardan toplayarak geçen Sadiye Öztürk, yarışmanın kazananlarını alkışlayarak kutladı. Geçen yıl kiraza hasret kaldıklarını hatırlatan Öztürk, "Bir tane bile kiraz yemek nasip olmamıştı. Ama bu sene Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi. Bol kirazımız var. Her yere yetecek inşallah" şeklinde konuştu. Yarışmaya Çiğdemlik köyünde katılan Ertan Uzun ise, genç bir çiftçi olarak üretim yapmayı sürdüreceğini vurguladı.
KAYNAK: İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mahmut İrtem’den Diyarbakır Olay’a Anlamlı Ziyaret

2026-06-21 14:35 - Diyarbakır

Diyarbakır Yasa Dışı Bahis Ağının Finans Merkezi Çökertildi

2026-06-16 16:19 - Diyarbakır

Kavurucu Sıcaklar Alarm Veriyor 60 Vilayette Turuncu Uyarı

2026-06-20 15:41 - Dünya

Diyarbakır’da Buğday ve Arpa Hasadında Verim Sevinci

2026-06-19 15:25 - Diyarbakır

Diyar İnter’den Tarihi Başarı

2026-06-18 11:58 - Diyarbakır

Yolculuğuna Çıkacak Sürücülere Kritik Uyarılar

2026-06-17 15:11 - Bölge

5,5 Büyüklüğünde Deprem

2026-06-16 14:44 - Dünya

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki Rakibi Belli Oldu

2026-06-17 14:14 - Spor

Şanlıurfa’ya 1 Milyar Liralık Enerji Yatırımı:

2026-06-17 10:53 - Bölge

UNESCO'nun Mirasına Uyuşturucu Ektiler Devlet Göz açtırmadı

2026-06-17 08:01 - Diyarbakır

İlgili Haberler

DSO Başkanı Kasapoğlu: "Denizli, savunma sanayinde yeni bir aşamaya geçiyor"

10:42 - Ekonomi

Kuru meyve ihracatında hedef pazar Hindistan

13:54 - Ekonomi

Gümrüklerde 81 milyar 970 milyon liralık kaçakçılık önlendi

12:19 - Ekonomi

Bu elma dalından kopartıldıktan sonra 6 ay boyunca tüketilebiliyor

12:20 - Ekonomi

Kocaelili çiftçinin biberiyesi kozmetik ürününe dönüşüyor

12:25 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Amedspor fırtınası! Beşiktaş’ı 3-2 mağlup etti

23:45 - Spor

Diyarbakır’da modifiye tutkunları buluştu: 45 kentten araç geldi

16:17 - Diyarbakır

Beşiktaş taraftarları Diyarbakır’da Rojin Kabaiş’in mezarı başında

16:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 500 yıllık Borsa Hanı yeniden hayat buluyor

15:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 50 TL’den başlayan ilginç çözüm

14:48 - Diyarbakır