?>

Ameliyatı Sonrası Felç Olan Çocuk İçin 109 Milyon TL Tazminat Kararı

Gaziantep'te 4 yaşındaki bir çocuğun bademcik ameliyatı sonrası yaşadığı komplikasyon sonucu engelli kalmasının ardından, operasyonu gerçekleştiren KBB uzmanı hekime yasal faizleriyle birlikte 109 milyon TL’lik tazminat cezası verildi. Karar, sağlık camiasında endişeyle karşılanırken, Hekimlerle Hukuksal Dayanışma Derneği karara itiraz etti.

Asayiş - 10 ay önce

Gaziantep'te 2018 yılında özel bir hastanede gerçekleştirilen bademcik ameliyatı sonrası yaşanan dram, Türkiye gündemini sarstı. Ameliyat sonrası gelişen komplikasyonla solunum yolu tıkanan ve beyni oksijensiz kalan 4 yaşındaki çocuk kalıcı engelli hale gelirken, açılan tazminat davasında mahkeme, KBB uzmanı hekime rekor düzeyde tazminat cezası verdi.
Ailenin ihmal iddiasıyla açtığı dava sonucunda, mahkeme ameliyatı gerçekleştiren kulak burun boğaz uzmanı doktoru sorumlu bularak, yaklaşık 109 milyon TL’lik tazminat ödemesine hükmetti. Kararın yasal faizlerle birlikte bu rakama ulaştığı belirtildi.

"Bu Karar Hekimleri Ameliyat Yapmaktan Kaçırır"

Tartışma yaratan karar sonrası açıklamalarda bulunan Hekimlerle Hukuksal Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Av. Cengiz Bayram, tazminat tutarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Bayram, "Hiçbir meslek grubunda bu kadar küçük bir kusur için bu denli ağır bir sorumluluk yüklenemez. Bu karar, hekimlerin ameliyat yapmaktan kaçınmasına neden olacak ve en çok da vatandaş mağdur olacaktır" dedi.
Bayram, bademcik ameliyatı gibi rutin cerrahi işlemlerin dahi bu karar sonrası ciddi fiyat artışlarına uğrayacağını belirterek, "Bugün 20 bin liraya yapılan bir ameliyat, bu kararla birlikte 100-150 bin liraya çıkabilir. Sonuçta bunun bedelini yine halk ödeyecek" ifadelerini kullandı.

Bilirkişi Raporları Çelişkili

Davada en dikkat çekici unsurlardan biri ise bilirkişi raporlarındaki çelişkiler oldu. Dr. Av. Cengiz Bayram, ilk bilirkişi raporunda ciddi tıbbi kusurların yer aldığını, ancak ikinci raporda bunlara neredeyse hiç değinilmediğini belirterek bilirkişilik sistemindeki standardizasyon eksikliğine vurgu yaptı.
Bayram, "Raporda mavi kod verilmemesi eksiklik olarak belirtilmiş. Ancak ameliyattan çıkan bir çocuğu ailesi kucakta taşırken hangi noktada mavi kod vereceksiniz? Bu tür durumların tıbben ve hukuken iyi değerlendirilmesi gerekir. Adli Tıp Kurumu 3. Üst İhtisas Kurulu’na sevk yapılmadan karar verilmiş olması da büyük bir eksikliktir" diye konuştu.

"Karar İstinaftan Döner" Umudu

Kararın istinaf mahkemesinden döneceğine inandıklarını belirten Bayram, "Burada majör bir tıbbi hata bulunmamaktadır. Hekim kasten zarar vermemiştir. Buna rağmen astronomik bir tazminatla karşı karşıya kalmıştır. Bu karar sadece bir kişiyi değil, tüm sağlık sistemini ve vatandaşın sağlık hizmetine erişimini etkileyecektir" dedi.
Yargıtay Başkanının adli yıl açılış konuşmasından hemen sonra bu kararın verilmesinin de düşündürücü olduğunu ifade eden Bayram, kararın yeniden gözden geçirilmesini beklediklerini belirtti.
Haftanın Öne Çıkanları

İlkin Aydın’ın Babası Amedspor’da mı?

2025-09-19 10:03 - Spor

DicleFest 2025 Siirt’te Kapılarını Açtı: Enerji, Bilim ve Teknoloji Halkla Buluşuyor

2025-09-24 14:47 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakırlı Yazar Zafer Değirmenci'den Gazze'ye anlamlı destek

2025-09-19 13:12 - Diyarbakır

Göztepe Beşiktaş maçı sonrası silahlı kavga 1 ölü 6 yaralı

2025-09-20 15:54 - Asayiş

Diyarbakır Sur’da Kuyumcuda Hırsızlık: 3 Kadın Suçüstü Yakalandı

2025-09-20 11:27 - Diyarbakır

Diyarbakır Kocaköy’de Kanlı Pusu

2025-09-24 10:22 - Diyarbakır

Artvin Borçka’da Sel ve Heyelan Felaketi

2025-09-20 10:18 - Bölge

Diyarbakır'da Dev Karpuzlar Yarıştı

2025-09-20 10:02 - Diyarbakır

Şanlıurfa Bozova’da Feci Kaza: 1 Ölü, 5 Yaralı

2025-09-24 10:55 - Asayiş

Diyarbakır’da Sokak Ortasında Taksiciye Silahlı Saldırı

2025-09-24 12:00 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Devletin Şefkat Eli Sahada

13:16 - Asayiş

Başkentte sağanak hayatı felç etti

09:14 - Asayiş

Otoyolda ters yönde ilerleyen araca 90 bin TL ceza

09:21 - Asayiş

Maltepe’de alkollü sürücü dükkana daldı

09:28 - Asayiş

Eyüpsultan’da yolcu otobüsü önce otomobile sonra levhaya çarptı: 30 yaralı

09:31 - Asayiş

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Ciğerciye Silahlı Saldırı: 3 Kişi Yaralandı, Gazeteci de Yaralılar Arasında

23:07 - Diyarbakır

Bağlar’da Yaz Kur’an Kursu Öğrencilerine Anlamlı Buluşma

14:10 - Eğitim

Çınar'da Hafriyat Kamyonu Devrildi

12:50 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Minik Hasan Nadir Görülen Hastalıktan Kurtuldu

12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Okulları'ndan YKS'de dikkat çeken başarı

12:24 - Diyarbakır