?>

Anadolu Yükselmeden Önce Denizmiş!

Dicle Üniversitesi Zooloji Müzesi'nde, milyonlarca yıl önce Anadolu'yu kaplayan denizlerin izlerini taşıyan fosiller sergileniyor. Bitlis'ten Denizli'ye, Sivas'tan Şırnak'a kadar geniş bir bölgede bulunan bu fosiller, Anadolu'nun zengin tarihine ışık tutuyor. Prof. Dr. Ali Satar, soyu tükenmekte olan türlere dikkat çekerek, doğanın korunmasının önemini vurguluyor.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 2 yıl önce

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Zooloji Müzesi'nde, milyonlarca yıl önce yaşamış deniz canlılarına ait fosiller sergileniyor. Bu müzede ayrıca soyu tükenmekte olan binlerce canlı türü de tanıtılıyor.

Anadolu ve çevresinde yapılan çalışmalar, deniz canlılarına ait birçok fosilin bulunduğunu gösteriyor. Örneğin, Bitlis'teki bir mermer ocağında balık, yengeç, istiridye ve midye fosilleri çokça ortaya çıkarıldı. Denizli’deki bir mermer ocağında yine deniz canlılarına ait fosiller bulunurken, Sivas’ta yapılan kazılarda da benzer bulgular elde edildi. Şırnak'ın Cudi Dağı bölgesinde ise bilimsel adı "gastropoda" olan deniz canlısı fosilleri keşfedildi. Anadolu, yüzlerce yıldır yer üstünde yaşayan insanlara ev sahipliği yaparken, şimdi de yer altındaki bu fosillerle farklı bir özelliğini ortaya koymuş oluyor.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, amaçlarının ülkenin doğal güzelliklerini tanıtmak ve soyu tükenmekte olan canlılara karşı duyarlılığı artırmak olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Ali Satar, "Reyonlarımızda çok sayıda fosil var. Bundan 15 milyon yıl önce burada bir deniz varmış. Bismil, Silvan ve Eğil’de birçok deniz fosili bulunuyor. Deniz kestaneleri, deniz yıldızları ve deniz kabukları gibi fosiller mevcut. Sadece fosiller değil, tehlike altındaki türler de çok önemli. Örneğin, Dicle Nehri'nde yaşayan ve soyu tehlike altında olan leopar balığımız var. Balıkçıların bu balığa zarar vermemesi gerekiyor. Ayrıca kelaynak, dev kertenkele ve sadece Fırat’ta yaşayan bir kaplumbağa türü de tehlike altında. Buradaki canlıların çoğu, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki zenginlikleri yansıtıyor," dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Psikolog Sayar: Bir insan sosyal medyada tüm anını yaymamalıdır

2024-06-07 13:30 - Bilim ve Teknoloji

ANKA III, HÜRJET ile kol uçuşu yaptı

2024-06-06 07:37 - Bilim ve Teknoloji

Sosyal Medya Uzmanı Kılınç: "Sosyal Medya'da mahremimizi paylaşmaktan kaçınmalıyız"

2024-06-06 13:27 - Bilim ve Teknoloji

Türksat 6A fırlatma işlemleri için 4 Haziran'da ABD'ye gidecek

2024-06-02 13:25 - Bilim ve Teknoloji

Güneş Sistemi'nde Nadir Gökyüzü Olayı: Altı Gezegen Aynı Hizada

2024-06-02 11:46 - Bilim ve Teknoloji

Şırnak'ta "Havacılık ve Uzay Teknolojileri Proje Şenliği" düzenlendi

2024-06-02 11:14 - Bilim ve Teknoloji

Türkiye'de Akıllı Şehir Uygulaması Resmen Başladı

2024-06-03 13:57 - Bilim ve Teknoloji

Mersin'de numarası kazınmış 27 tabanca ele geçirildi

2024-06-05 10:01 - Güncel

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

2024-06-01 07:37 - Güncel

Akdeniz Üniversitesi sözleşmeli personel alacak

2024-06-06 08:16 - Güncel

İlgili Haberler

Kayapınar’da otomobil takla attı

10:19 - Diyarbakır

Diyarbakır-Mardin yolunda peş peşe kazalar

10:17 - Diyarbakır

Karacadağ’da 48 Derecelik Mesai

10:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yunus Timleri sahada: Uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

20:35 - Diyarbakır

Diyarbakır’da polis denetiminde yakalandı

17:17 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Kayapınar’da otomobil takla attı

10:19 - Diyarbakır

Diyarbakır-Mardin yolunda peş peşe kazalar

10:17 - Diyarbakır

Karacadağ’da 48 Derecelik Mesai

10:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yunus Timleri sahada: Uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

20:35 - Diyarbakır

Silvan'da 2 milyon 350 bin dekar arazi suyla buluşacak

16:16 - Diyarbakır