?>

Artan hayat pahalılığı halkı tamircilere yönlendirdi (Videolu)

Pandemiyle birlikte artan hayat pahalılığı karşısında alım gücü düşen vatandaşlar, kullandıkları eski giyim ve eşyalarını tamir ettirmeye başladı.

Ekonomi - 4 yıl önce

Yeni elbise ve eşya alamayan vatandaşlar çözümü eskiyi tamir ettirmede buldu. Ekonomik sıkıntı yaşayan ve ürünlerin yenisini almakta zorlanan dar gelirli vatandaşlar, ihtiyaçlarını karşılayamayınca tamircilerin yolunu tutmaya başladı.
Özellikle soğuk kış aylarında en çok ihtiyaç duyulan ürünlerden biri olan mont, deri ceket, yelek gibi yeni giysi alamayan vatandaşlar, eskilerini tamir ettirerek kullanmaya çalışıyor. Batman'da faaliyet gösteren tamirciler, vatandaşlar tarafından büyük bir rağbet görüyor. Mont ve çanta tamirciliği yapan Nurettin Orhan, geçtiğimiz yıllara oranla işlerinin arttığını söyledi.
Yeni ürün alamayan vatandaşların eski mont ve eşyalarını tamir ettirmeye çalıştığını belirten Orhan, bu durumun işlerine olumlu yansıdığını ifade etti.
Yaşanan hayat pahalılığından sonra insanların kıyafetlerini atmak yerine tamir ettirmeye getirdiğini dile getiren Orhan, mont, ceket gibi ürünlerin yanı sıra birçok eşyanın da tamirini gerçekleştirdiklerini anlattı.
Nurettin Orhan
"Vatandaşlar eski ürünlerini tamir ettiriyor"
Orhan, "Kış ayı geldiği için vatandaşlarımız daha çok yeni ürün almaktansa eski ürünlerini getirip tamir ve tadilatını yaptırmaya çalışıyor. Artan maliyetlerden dolayı şu anda vatandaşlar bu yolu seçiyor. Hakeza çantalarda da öyle. Her şeyde olduğu gibi deri ceket maliyetleri de artmış durumda. Ortalama bir deri ceket fiyatı 2 bin ila 5 bin lira arasıdır. Herkesin alım gücü yok. Bundan dolayı vatandaşlar ellerindeki mevcut imkânlarını değerlendiriyor. Eski ceketleri tamir edip geri veriyoruz. Çanta, valiz, seyahat grupları olsun, deri yelekler gibi hepsini bu şekilde elden geçirip tamir yapıyoruz." dedi.
"Eskiden maliyet ucuzdu"
Eskiye oranla işlerinin büyük oranda arttığına dikkat çeken Orhan, şöyle devam etti:
"Eskiye kıyasla baktığımızda ufacık bir tamirat işi olduğu zaman bile vatandaşlar yenisini almaya çalışırdı. Çünkü maliyetler ucuzdu ama şu anda maliyetler arttığı için ellerindekini değerlendirmeyi ve kullanmayı daha çok tercih ediyorlar. Ondan dolayı tamir ve bakım işlerimiz artmış durumda. Diğer senelere rağmen bu sene tamire daha çok rağbet var."
Hayrettin Akın
"Satış düştü, tamir işi arttı"
Fiyat artışları nedeniyle yeni mont, ceket satışlarının bayağı düştüğünü belirten bir diğer tamirci esnafı Hayrettin Akın ise şunları söyledi:
"Hayat pahalılığından dolayı deri ceket satışları yüzde 50 düştü ve millet tamire yöneldi. Geçen sene bin 200 liraya verdiğimiz montun fiyatı şu anda 3 bin ila 3 bin 500 liraya çıktı. Millet de eski montlarını tamir etmeye başladı. Mont fiyatlarında geçen sene ile bu sene arasında yüzde 100'ün üzerinde bir artış var. Bu nedenle vatandaş 300-400 liraya eski montlarını tamir ediyorlar. Satışlarımız yüzde 50 düştü ama tamir işimiz bayağı arttı."
Haftanın Öne Çıkanları

Cinayet şüphelisini “765 sayılı kanun” kurtarmış

2022-11-05 12:47 - Güncel

Hayat Kurtaran Öğretmenler Geliyor

2022-11-03 13:54 - Eğitim

Kadına yönelik şiddet mücadele anlatıldı

2022-11-05 12:43 - Eğitim

Otomobil ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

2022-10-31 09:59 - Güncel

Kayapınar’da Canlı Müzik Yapan İşletmeler Denetlendi

2022-11-01 14:59 - Güncel

Motosiklet park halindeki araca çarptı: 1 yaralı

2022-11-02 09:18 - Güncel

Dünyanın en büyük buğday başağı mozaiği 3 ton bisküviden yapılıyor

2022-11-03 09:47 - Ekonomi

Bakan Özer: Kantinlerin kira artış oranını yüzde 25'le sabitleme kararı aldık

2022-10-31 13:42 - Ekonomi

Emniyet’ten CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusu

2022-11-01 09:21 - Güncel

Tarihi sütunlarını gören turistler hayran kalıyor

2022-11-02 10:28 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Sarı devler ayçiçeği tarlalarında: Günler süren hasat saatlere indi

10:15 - Ekonomi

Balıkçılar bol avlanan palamut için mola istiyor

10:18 - Ekonomi

Erdemir Romanya, Avrupa’nın elektrikli araç dönüşümüne güç verecek

10:23 - Ekonomi

Motorine büyük zam geliyor

14:25 - Ekonomi

Çanakkale Havalimanı Ağustos ayında 10 bin 967 yolcuya hizmet verdi

08:46 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 55 yıllık terzilik hikâyesi

13:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da yeni eğitim yılına anlamlı başlangıç

12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 48 İlde Yeni Nesil Organize Suç Operasyonu

12:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da motorin 98 lirayı aştı

11:54 - Diyarbakır

Diyarbakır’da el emeğiyle üretiyor: Mumlar güle dönüşüyor

11:51 - Diyarbakır