?>

Asırlık fırın, sadece Elazığ’a özgü ‘yağlı’ ve ‘peynirli’ ekmek üretiyor

Elazığ’ın tarihi kapalı çarşısının ilk iş yeri olan ve neredeyse bir asır sayılabilecek 93 yılı geride bırakan ‘Çarşı Fırını’nda, sadece kente özgü olan ‘yağlı’ ve ‘peynirli’ ekmek pişirilerek kargo ile il dışına da gönderiliyor..

Kültür Sanat - 5 yıl önce

Elazığ’ın tarihi kapalı çarşısının ilk iş yeri olan ve neredeyse bir asır sayılabilecek 93 yılı geride bırakan ‘Çarşı Fırını’nda, sadece kente özgü olan ‘yağlı’ ve ‘peynirli’ ekmek pişirilerek kargo ile il dışına da gönderiliyor. Elazığ’ın tarihi mekanlarından biri olan kapalı çarşının ilk dükkanı olan ‘Çarşı Fırını’, eski yapısıyla dikkat çekiyor. 1928 yılında Ermeniler tarafından yapılan ve tarihi kapalı çarşının ilk iş yeri olma özelliğini taşıyan fırında, hizmete girdiği günden bu yana kente özgü yağlı ve peynirli ekmek üretiliyor. Hem tarihi hem de lezzeti bakımından gerek Elazığ halkı gerekse il dışından gelenlerin uğrak ve tercih noktası olan fırın, Ramazan aylarında ise en yoğun günlerini yaşıyor. 48 yıl dedesinin çalıştırdığı fırını bugünlerde kendisinin işlettiğini belirten 26 yaşındaki Ahmet Kızılelma ise sadece iki çeşit ürün üreterek birçok eve ulaştıklarını kaydetti. Kapalı çarşın ve çarşının ilk dükkanı olan fırınları hakkında bilgi veren genç işletmeci Ahmet Kızılelma, “Kapalı Çarşı Pide Fırını, 1928 yılında Ermeniler tarafından yapılmıştır. Dönemin değirmen işini yapanları, ağaları bu fırını çalıştırmışlardır. 1973 yılında dedem fırına ortak olmuş ve o tarihten beri bu fırını çalıştırmaktayız. Dede mesleğini devam ettiriyoruz. Onun dışında kapalı çarşıda bulunan bu fırın, çarşının ilk dükkanıdır. İlk dükkan olmakla birlikte zamanında insanlar yanına sıra sıra dükkanlarını açmışlardır. 1934 yılında ise bir çarşı olarak meydana gelmiştir. 1936 yılında ise dönemin belediye başkanı çarşının üstünün kapatmış. O günden günümüze dek kapalı çarşı olarak anılmaktadır” dedi. Elazığlıların mutlaka bildiği yerlerden birisi olan fırınlarında Ramazan ayında da sadece iki çeşit ürün çıkardıklarını belirten Kızılelma, “Fırınımızda Elazığ’ın meşhur yağlı ve peynir ekmeklerini her gün çıkartmaktayız. Sabah saat 08.00’da başlayıp akşam saat 18:00’a kadar çalışıyoruz. İl dışına ise hem kargo ve hem de otobüs vasıtasıyla dışarıdaki müşterilerimize her gün sipariş gönderiyoruz. Burada 6 kişi çalışıyoruz. İnşallah, bundan sonraki nesillerde de bu fırında çalışmalar devam edecek. Bunun gururu, mutluluğu için çabalıyoruz. Burayı herkes bilir, Elazığlısı, buranın sokaklarında gezmiş, yaşamış insanların hepsi de burayı bilir” diye konuştu. 22 yıldır fırında çalışan Mustafa Hayta ise “ İşletmemiz, 1928 yılında kurulmuş çarşının ilk dükkanıdır. Yaptığımız ürünler ise peynirli ekmek, yağlı ekmek. Ramazan ayı dışında ise patila ve lahmacun da yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bağlar Belediyesinden ailelere dinlenme, çocuklara spor imkanı

2021-04-26 00:00 - Ekonomi

Diyarbakır’da sokaklarda kalan 144 kişi otellere yerleştirildi

2021-04-25 00:00 - Güncel

Julian Nagelsmann, Bayern Münih’in başına geçiyor

2021-04-27 00:00 - Spor

Çevre düzenlemesi işleri yaptırılacaktır

2021-04-24 00:00 - -

Yabancı uyruklu kadın girişimci devlet desteğiyle kendi işini kurdu

2021-04-29 00:00 - Ekonomi

Sağlıklı bir kalp için kahvaltı öğünü şart

2021-04-24 00:00 - Sağlık

Bina onarımı ve tadilatı yaptırılacaktır

2021-04-22 00:00 - -

Şanlıurfa’da 22 ton sahte gübre ele geçirildi

2021-04-28 00:00 - Güncel

Eşsiz doğal güzelliğiyle Habeş Kanyonu turizme açılmayı bekliyor

2021-04-26 00:00 - Kültür Sanat

3. Lig: Diyarbekirspor: 2 - Belediye Derincespor: 1

2021-04-25 00:00 - Spor

İlgili Haberler

Batman’da ’Geçmişten geleceğe’ sergisine yoğun ilgi

11:43 - Kültür Sanat

LC Waikiki’den yeni yıl için hediye seçenekleri

12:47 - Kültür Sanat

UNESCO Kahramanmaraş’ı edebiyat şehri seçti

11:12 - Kültür Sanat

Alvarlı Efe Erzurum’da anıldı

09:03 - Kültür Sanat

Papa’dan sonra İznik’e turizim müjdesi

10:58 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

DTSO’nun Desteklediği Yeni Takım Otobüsü Amedspor’a Teslim Edildi

16:18 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Atçılık ve Hippoterapi Merkezi Açıldı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kombiler gece ve gündüz nasıl ayarlanmalı?

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kar Ne Zaman Yağacak?

13:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Teknoloji Kullanımının Artışı Psikolojik Sorunları Tetikliyor

12:18 - Diyarbakır