?>

Başıboş köpek sorunlarına bilimsel bakış

Son yıllarda ülke genelinde artan köpek saldırıları ve yaralanmalarına karşı Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde örnek bir etkinliğe imza atıldı.

Güncel - 3 yıl önce

Sokaklarda artan başıboş köpek varlığı, çocuk ve kadınlara yönelik saldırıların artması ve hayvan hakları yöneticilerinin farklı görüşleriyle gündemde olan başıboş köpekler sorununa Atatürk Üniversitesi’nden bilimsel bir bakış ortaya konuldu.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Başıboş köpekler sorununa bilimsel bakış" konulu Prof. Dr. Besim Yıldırım moderatörlüğünde yapılan panelde Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, “Köpek başıboş olur mu? Sokaklar köpekten, köpekler sokaktan nasıl kurtulur?” konusunda, Prof. Dr. Sinan Öge, “Dini açıdan insan hayatının değeri ve korunma zorunluluğu” konusunda, Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, “Başıboş köpeklere hukuki bakış” konusunda Doç. Dr. Zahide Koşan ise, “Başıboş köpekler ve halk sağlığı” konularında sunum yaptı.
Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, yaklaşık 10 milyon başıboş köpeğin bulunduğunu belirterek, “1932 yılında ülkemizde başıboş köpeklerin itlaf edilmesiyle ilgili kanun mevcuttu. Ancak 2004’ten sonra kısırlaştırma ve alındığı yere bırakma ile alakalı bir düzenleme yapıldı. Hayvansever dernekleri ile alakalı yapılan düzenlemelerde barınakların yapılması teşvik ediliyor. Ancak bugüne kadar hiçbir hayvansever derneği buna yanaşmamıştır. Ülkemizde 2 bin 700 adet hayvansever derneği bulunmaktadır. Ve bunlar başıboş köpekleri besleme adına birçok sorunu ve sıkıntıyı beraberinde getirmektedir” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök ise ülkemizdeki yasa ve düzenlemelerin mutlaka özelleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Birçok kanun ve düzenlemede başıboş köpeklerle alakalı direkt bir ifade bulunmamaktadır. Bununla ilgili yapılacak kanunu düzenlemede tarafların ve paydaşların görüşü ve önerileri alınmalıdır” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da husumetli iki aile barıştırıldı

2024-01-04 12:41 - Diyarbakır

Yerli ve milli sürücüsüz trenimiz raylara çıkmaya hazır

2024-01-03 14:50 - Bilim ve Teknoloji

2024-01-01 00:00 - Dünya

2024-01-01 00:00 - Güncel

2024-01-01 00:00 - Güncel

2024-01-01 00:00 - Güncel

2024-01-01 00:00 - Güncel

2024-01-01 00:00 - Sağlık

İran’da mahsur kalan 850’den fazla tır şoförü yardım bekliyor

2023-12-30 16:00 - Güncel

Sakarya Milli İrade Platformu: Filistin mücadelesini desteklemek tüm insanlığın görevidir

2023-12-30 17:01 - Güncel

İlgili Haberler

Düzce Belediyesi’nden eğitime ulaşım takviyesi

09:46 - Güncel

Formalarda sahte etiket oyunu

09:48 - Güncel

Kartepe Teleferiği bakıma giriyor

09:49 - Güncel

Yığılca’da arılı kovan tespit çalışması

09:54 - Güncel

Korona virüs sebebiyle köyüne dönüp kaz çiftliği kurdu

09:57 - Güncel

Günün Manşetleri

MHP Diyarbakır’da yüzlerce öğrencinin okul heyecanına ortak oldu

12:29 - Diyarbakır

Diyarbakır’da çekiç sesiyle satış

11:48 - Diyarbakır

Çermik’te yaban keçileri sürprizi

11:36 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tehlikeli yolculuk

11:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da ATM’lere mermi isabet etmişti: 4 şüpheli yakalandı

10:49 - Diyarbakır