Batman’ın verimli topraklarında 15 yıldır mor reyhan üretimi yapan çiftçi Selman Savaş, bu özel bitkiyle hem geçimini sağlıyor hem de yaklaşık 150 ailenin hayatına dokunuyor. Savaş, mor reyhanın tanıtımı ve üretiminin artması için yetkililerden destek bekliyor.
Türkiye’de nadir üretimi yapılan mor reyhan, aroması, rengi ve çok yönlü kullanımıyla öne çıkan şifalı bitkiler arasında yer alıyor. Batman’ın merkeze bağlı köylerinde üretim yapan Savaş ailesi, yıllardır bu bitkiyle uğraşıyor. Çiftçi Selman Savaş, hem üretim sürecindeki zorluklara göğüs geriyor hem de mor reyhanın hak ettiği değeri görmesi için mücadele veriyor.
“Mor reyhan Batman’a kimlik kazandırabilir”
İLKHA mikrofonlarına konuşan Selman Savaş, amacının sadece ürün satmak değil, aynı zamanda Batman’ın bu ürünle özdeşleşmesini sağlamak olduğunu belirtti. “Yıllardır bu işle uğraşıyoruz ama ne yazık ki yeterli ilgi görmüyoruz. Ne bir tarım müdürü geldi ne de bir vali. Oysa mor reyhan Batman’a kimlik kazandırabilecek bir ürün,” dedi.
İLKHA mikrofonlarına konuşan Selman Savaş, amacının sadece ürün satmak değil, aynı zamanda Batman’ın bu ürünle özdeşleşmesini sağlamak olduğunu belirtti. “Yıllardır bu işle uğraşıyoruz ama ne yazık ki yeterli ilgi görmüyoruz. Ne bir tarım müdürü geldi ne de bir vali. Oysa mor reyhan Batman’a kimlik kazandırabilecek bir ürün,” dedi.
100’den fazla ailenin geçim kaynağı
Yaklaşık 50 dönümlük arazide mor reyhan ektiklerini belirten Savaş, Nisan-Mayıs aylarında ekim yaptıklarını, Haziran-Temmuz aylarında bakım işlemlerini tamamladıklarını ve Temmuz başında hasada başladıklarını söyledi. Her hafta bir kez kesim yaptıklarını ve üç ay boyunca bu sürecin devam ettiğini belirten Savaş, “Hasat edilen reyhan gölgede kurutuluyor ve daha sonra çuvallanarak Türkiye’nin dört bir yanındaki aktar, baharatçı ve kuru yemişçilere gönderiliyor. Bu işten 100-150 aile geçimini sağlıyor,” dedi.
Yaklaşık 50 dönümlük arazide mor reyhan ektiklerini belirten Savaş, Nisan-Mayıs aylarında ekim yaptıklarını, Haziran-Temmuz aylarında bakım işlemlerini tamamladıklarını ve Temmuz başında hasada başladıklarını söyledi. Her hafta bir kez kesim yaptıklarını ve üç ay boyunca bu sürecin devam ettiğini belirten Savaş, “Hasat edilen reyhan gölgede kurutuluyor ve daha sonra çuvallanarak Türkiye’nin dört bir yanındaki aktar, baharatçı ve kuru yemişçilere gönderiliyor. Bu işten 100-150 aile geçimini sağlıyor,” dedi.
Fiyat kalitesine göre değişiyor
Toptan satış fiyatlarının kaliteye göre değiştiğini dile getiren Savaş, şu anda kilogram başına ortalama 350 TL’ye ürün sattıklarını, ancak düşük kaliteli reyhanın 200-250 TL’ye kadar düştüğünü söyledi. Perakende satışlarda ise fiyatların 450-500 TL bandında olduğunu aktardı.
Toptan satış fiyatlarının kaliteye göre değiştiğini dile getiren Savaş, şu anda kilogram başına ortalama 350 TL’ye ürün sattıklarını, ancak düşük kaliteli reyhanın 200-250 TL’ye kadar düştüğünü söyledi. Perakende satışlarda ise fiyatların 450-500 TL bandında olduğunu aktardı.
“Halkın çoğu mor reyhanı tanımıyor”
Batman’da mor reyhan üretiminin artmasına rağmen halkın büyük kısmının bu bitkiyi hâlâ tanımadığını vurgulayan Savaş, “Batman’da bile insanların yüzde 80-90’ı mor reyhanın ne olduğunu bilmiyor. Gelenler ‘Bu nedir?’ diye soruyor. Biz de elimizden geldiğince tanıtmaya çalışıyoruz. Ancak son iki yılda farkındalık artmaya başladı. Talep her geçen gün büyüyor,” ifadelerini kullandı.
Batman’da mor reyhan üretiminin artmasına rağmen halkın büyük kısmının bu bitkiyi hâlâ tanımadığını vurgulayan Savaş, “Batman’da bile insanların yüzde 80-90’ı mor reyhanın ne olduğunu bilmiyor. Gelenler ‘Bu nedir?’ diye soruyor. Biz de elimizden geldiğince tanıtmaya çalışıyoruz. Ancak son iki yılda farkındalık artmaya başladı. Talep her geçen gün büyüyor,” ifadelerini kullandı.
Şifalı ve çok yönlü kullanım alanı
Mor reyhan; serinletici şerbetlerden baharatlara, sabun ve şampuan üretiminden bitkisel ilaçlara kadar pek çok alanda kullanılıyor. Özellikle doğal ürünlere yönelişin arttığı günümüzde, bu bitki ekonomik ve kültürel bir değer olarak öne çıkıyor.
Mor reyhan; serinletici şerbetlerden baharatlara, sabun ve şampuan üretiminden bitkisel ilaçlara kadar pek çok alanda kullanılıyor. Özellikle doğal ürünlere yönelişin arttığı günümüzde, bu bitki ekonomik ve kültürel bir değer olarak öne çıkıyor.