?>

BM Genel Sekreteri Guterres: "İklim, saatli bombaya dönmüş durumda"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM bünyesinde bulunan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Cenevre'de düzenlediği toplantıya video mesaj gönderdi.

Güncel - 3 yıl önce

Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmanın mümkün olduğunu ancak bunun için büyük bir adım atılması gerektiğini söyleyen Guterres, raporun tüm ülkelere ve sektörlere hızlı şekilde harekete geçme çağrısı olduğunu kaydetti.
Guterres, "İklim, saatli bombaya dönmüş durumda. Bugün açıklanan rapor ise o bombayı nasıl etkisiz hale getireceğimizi gösteriyor. İnsanlık için bir hayatta kalma haritası niteliğinde. İnsanlık çok kırılgan bir buz tabakasının üzerinde ve bu buz çok hızlı bir şekilde eriyor." ifadesini kullandı.
BM Genel Sekreteri Guterres, İklim Dayanışma Paktı çerçevesinde hedeflere ulaşmak için "Hızlandırma Ajandası" planı sunduğunu, gelişmiş ülke liderlerinin 2040'a, gelişmekte olan ülkelerin ise 2050'ye kadar karbon emisyonlarını net sıfır seviyesine çekme taahhüdüne uymaları gerektiğini belirtti.
Bütün ülkelerin çözümün bir parçası olması gerektiğine işaret eden Guterres, enerji dönüşümü için tüm hükümetlere hazırlık yapma çağrısında bulundu.
İklim alanında harekete geçmek için hazırlıklı olunduğunu vurgulayan Guterres, "İklim alanında son hız harekete geçmemiz gerekiyor. Kaybedecek bir dakikamız bile kalmadı." uyarısı yaptı.
IPCC bilim insanlarının hazırladığı Sentez Raporu 6. Değerlendirmesi, yaklaşık bir haftalık çalışmanın ardından onaylandı. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti’li Yılmaz'ın acı günü

2023-03-19 21:26 - Güncel

Bakan Soylu, sel felaketinde ölü sayısının 18’e yükseldiğini açıkladı (Videolu)

2023-03-17 20:50 - Siyaset

BM Genel Sekreteri Guterres: "İklim, saatli bombaya dönmüş durumda"

2023-03-20 22:45 - Güncel

Siirt'te arazi anlaşmazlığı kavgası: 1 ölü

2023-03-17 19:58 - Güncel

Gaziantep’te şiddetli dolu yağışı kenti beyaza bürüdü (Videolu)

2023-03-18 00:53 - Güncel

Gaziantep'te 4 bin 500 litre akaryakıt ele geçirildi

2023-03-18 12:15 - Güncel

Meteorolojiden Diyarbakır için ‘sağanak’ uyarısı

2023-03-17 20:31 - -

Nakliye yapılan kamyonun içindeki buzdolabından 81 kilo skunk ele geçirildi: 4 kişi tutuklandı (Videolu)

2023-03-20 10:21 - Güncel

Depremzedenin dün geri döndüğü evde yangın çıktı

2023-03-16 14:14 - Güncel

Osmaniye'de 3,9 büyüklüğünde deprem

2023-03-15 07:17 - Güncel

İlgili Haberler

Orman Kanunu’nda Yeni Düzenleme

13:33 - Güncel

İş makinesinin darbesiyle 6 katlı bina yerle bir oldu

09:50 - Güncel

ADÜ Rektörü Kent, devam eden çalışmaları inceledi

09:53 - Güncel

Bilecik’te emekli olan polis memuru Taner’e plaket takdim edildi

09:53 - Güncel

Meteoroloji'den 19 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı

10:29 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’ın Eski Hastaneler Bölgesi İçin “Vizyon Dönüşüm” Çağrısı

16:13 - Diyarbakır

YKS’de Polis Ekipleri Geç Kalan Adaylar İçin Seferber Oldu

15:50 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Adayları En Çok Türkçe Zorladı

15:34 - Diyarbakır

Ergani’de Öğrenciyi Polis Ekipleriyle Son Dakikada Sınava Yetişti

13:25 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Buğday Paylaşımı Oğul Babasını Öldürdü

12:49 - Diyarbakır