?>

Bu bitki çölyak ve kanser hastaları için adeta umut niteliğinde

Afyonkarahisar’da yüksek düzeyde antikansorejen özelliği ile bilinen bunun yanında gıda ve kozmetik sanayinde de kullanılan ‘amarant’ bitkisinin hasadına başlandı. Kentte ilk defa ekilen bitkinin ilk hasadı yapılırken, amarantın glütensiz olmasından dolayı çölyak hastaları içinde özellikle önemli bir besin kaynağı olduğu belirtildi..

Sağlık - 5 yıl önce

Afyonkarahisar’da yüksek düzeyde antikansorejen özelliği ile bilinen bunun yanında gıda ve kozmetik sanayinde de kullanılan ‘amarant’ bitkisinin hasadına başlandı. Kentte ilk defa ekilen bitkinin ilk hasadı yapılırken, amarantın glütensiz olmasından dolayı çölyak hastaları içinde özellikle önemli bir besin kaynağı olduğu belirtildi. Kentte amarant bitkisinin ilk deneme ekimini Sinanpaşa ilçesi Balmahmut köyü yakınlarından ekimini yapan Cengiz Aşkın’ın 300 dönümlük araziye ektiği bitkinin hasadı başladı. Hasadı yapılan bitkinin tohumlarından arta kalan yaprak ve sapının ise hayvan küspesi olarak kullanılabileceği kaydedildi. Hasat programına katılan Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, bitkide antikansorejen olan skualen maddesinin yüksek düzeyde olduğunu dile getirdi. Okumuş, “Bilinen en önemli antikansorejen maddelerden olan skualen maddesini en yüksek oranda içeren gıda maddesi olmasıdır. Skualen ilaç sanayisinde daha çok köpek balığı yağından yüzde 1 oranında. Ama amarant yüzde 8 oranında skualen içeriyor. Bu özelliği ile de çok çok önemli” diye konuştu. “Şeker hastaları 2 bardak içtiği zaman insülin miktarını düşürdüğünü gördük” Kentte ilk defa amarant bitkisini eken ve buğunda hasadını gerçekleştiren yatırım Cengiz Aşkın ise bitkinin bir çok hastalığa iyi geldiğini ve bunun başında da şeker hastalığının geldiğini dile getirdi. Aşkın, “Amarant denemeleri yapıldı 3 senedir bu senede 300 dönüm araziye amarantımızı ektik. 17 Nisan’da amarantımızı ektik şuan hasadımızı alıyoruz. Gerçekten önemli bir bitki. Yemekte kullanılıyor, ilaç sanayii, kozmetik sanayinde kullanılıyor. Sofralarımızda artık amarantımızı göreceğiz. Çayı çok güzel zayıflatıyor, inanılmaz etkili bunun hatta denemeleri yapıldı. Hatta şeker hastaları 2 bardak içtiği zaman insülin miktarını direk düşürdüğünü gördük hiç ilaç kullanmadan. Bunun çalışmaları, analizleri çıkacak 10 güne kadar. Analizlerinden aldığımız sonuçlarla da bunları artık bir ürün haline getireceğiz” dedi. “Amarant bitkisinin yağlarını yapıp kullanıma sunacağız” Aşkın, amarant bitkisinin Türkiye’de satıldığını ancak yurt dışından geldiğini bu yüzden de fazla bulunamadığını belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yurtdışından artık almamıza gerek yok. Bazı marketlerde bunun satışı var ama hep bunu yurtdışından alıyoruz. Kozmetik sanayii hep doğadan gelen güzellikten elde edilen bitkilerde. Bizde tamamen amarantı ekleyip içinde glütensiz ve özel kremlerin yapıldığı bir seri yapıp amarant bitkisinin yağlarını yapıp kullanıma sunacağız.”

Haftanın Öne Çıkanları

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları W1 makaralı yay bireysel kategorisinde İranlı rakibi Mohammedreza Zandi’yi mağlup eden milli sporcu Bahattin Hekimoğlu, bronz madalya kazandı.

2021-08-30 00:00 - Spor

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda mücadele eden Goalball Kadın Milli Takımı, finalde ABD’yi 9-2 mağlup ederek altın madalya kazandı.

2021-09-03 00:00 - Spor

Denizlispor yeni forvet oyuncusunu duyurdu

2021-08-31 00:00 - Spor

Golbol Kadın Milli Takımı olimpiyat şampiyonu!

2021-09-03 00:00 - Spor

Martin Hasek, BB Erzurumspor’da

2021-09-03 00:00 - Spor

Ankara-Sivas arası 2 saate düşüyor

2021-09-01 00:00 - Güncel

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Başkan Oğuz, Kahramankazan’ı konuştu

2021-09-03 00:00 - Güncel

Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarının YKS 2021 Başarısı

2021-09-03 00:00 - Güncel

Uyku apnesi belirtileri ve tedavisi

2021-09-06 00:00 - Sağlık

Bakan Koca: ″18 yaş ve üstü nüfusumuzun yüzde 78,5’i birinci doz aşısını yaptırdı. Birinci, ikinci ve üçüncü doz toplamında 95 milyonu geçtik. Yakında 100 Milyon doz bilgisini paylaşacağız.″

2021-09-02 00:00 - Sağlık

İlgili Haberler

Gebelik zehirlenmesiyle acile koştu: Anne ve bebeği için 1 aylık seferberlik

09:56 - Sağlık

Yaz aylarinda kene tehlikesine dikkat

09:27 - Sağlık

Eskişehir’de ’Ebe-Gebe-Anne-Bebek Buluşması Etkinliği’ düzenlendi

09:51 - Sağlık

Hisarcık’ta ilk hastalıktan ari büyükbaş işletmesi için önemli adım

09:54 - Sağlık

Trabzon Şehir Hastanesi Yükseliyor: 900 Yataklı Dev Projede Açılış Yıl Sonu Hedefleniyor

13:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kayıp Vedat Karabulut İçin Zamana Karşı Yarış

15:13 - Diyarbakır

Mahmut İrtem’den Diyarbakır Olay’a Anlamlı Ziyaret

14:35 - Diyarbakır

Çermikli Hacılar Kutsal Topraklardan Döndü

13:51 - Diyarbakır

ALS Nedir Uzmanlardan Kritik Uyarı

13:42 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Babalar Günü’nde Duygulandıran Organ Bağışı

13:26 - Diyarbakır