?>

Bu Köyde sadece 4 kişi yaşıyor

Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı yaklaşık 450 yıllık bir geçmişi bulunan kırsal Çökene Mahallesi’nde sadece 3 hanede hayat devam ediyor. 4 kişilik nüfusa sahip dağ köyü Çökene adeta hayalet köye dönşütü.

Güncel - 3 ay önce

Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı yaklaşık 450 yıllık bir geçmişi bulunan kırsal Çökene Mahallesi’nde sadece 3 hanede hayat devam ediyor. 4 kişilik nüfusa sahip dağ köyü Çökene adeta hayalet köye dönşütü.

Büyükorhan’a yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki dağ köylerinden olan Çökene, 1980’li yılların sonunda başgösteren su sorunu nedeniyle boşalmaya başladı.

Tüm halkı yakın ilçelere ve Bursa merkeze göç eden Çökene, uzun yıllar tamamen boş kaldı ve adeta harabeye döndü.

1994’ten sonra uzun süre boş kalması üzerine 2008’de statüsü iptal edilerek yakınındaki kırsal Bademli Mahallesi’ne bağlanan Çökene Mahallesi’ne 10 yıl önce tekrar dönüş başladı.

Daha önce ormancılık ve tarımla geçimini sağlayan mahalle sakinlerinden eski muhtar Hüseyin Kaya ve eşi Fadime Kaya da 30 yıllık Bursa macerasının ardından memleketlerine dönüş yaptı.

Susuzluk dağıttı şimdi 4 kişi yaşıyor

Fadime Kaya (64), hem ilçeye hem Bursa’ya uzak olan Çökene’de yaşamın kolay olmadığını ancak ata toprağından, memleketlerinden fazla uzak kalamadıklarını belirterek, su sorunu çözülünce döndüklerini anlattı. Su olmayınca köy halkının dağıldığını ve bir daha geri dönmediğini dile getiren Kaya, "Şimdi sadece 3 hanede duman tütüyor. Diğer iki hanede eşleri vefat etmiş kadınlar yaşıyor. Önceden 50’den fazla hanenin bulunduğun mahallede şimdi 4 kişiyiz" dedi.

"Keşke eskisi gibi olsak"

Eskiden yaşamıyla, manzarasıyla ve doğasıyla hayran kalınan köylerinin terk edildikten sonra harabeye dönmesine üzüldüklerini aktaran Kaya, şöyle konuştu:

"Su olmayınca ne yapsın insanlar gittiler, biz de gittik. Biri 6 diğeri 9 yaşında çocuğum vardı. Burada kalsak ne yapacaktık. Su yok, tarım yok, kazanç yok. Bursa’da okudular iş sahibi oldular. Onların da çocukları oldu. Biz döndük köyümüze bizim yaşamımız burada onlar dönmez artık. Gelmeyenlerin evleri haşat oldu burada. Yıkık dökük yapılar içinde biz nefes alıyoruz. Keşke hepsi gelse köylülerin keşke eskisi gibi kalabalık olsak."

Peyniri. yoğurdu, yumurtası doğal

Fadime Kaya, küçük çaplı tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını belirterek, "İki keçimiz var. Bir keçi 3 oğlak doğuruyor. Kendimize yetiyor sadece. Çocuklar ve torunlar gelince onlar için kesiyoruz. Sütü sağıp yoğurt, peynir yapıyoruz. 3-5 tavuk var doğal yumurtasını yiyoruz. Köy işi hayatımızı tekrar kurduk ve burada daha mutluyuz şehirde çok zor yaptık" ifadesini kullandı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Son Dakika | İzmir'de deprem

2025-11-20 14:09 - Bölge

Mansur Yavaş’tan Mecliste Gergin Anlar ve Ulaşımda “Ücretsiz Taşıma” Mesajı

2025-11-21 15:40 - Siyaset

İBB Davası ve Siyasi Gelişmelerde Son Durum

2025-11-19 13:02 - Siyaset

SSK girişi 1995-2015 arası olanlar için erken emeklilik fırsatı

2025-11-17 13:15 - Güncel

Diyarbakır’da Geleneksel Kış Yemeklerine Yoğun İlgi

2025-11-21 14:58 - Diyarbakır

Cloudflare Çöktü: Küresel Arıza X ve Çok Sayıda Siteyi Erişime Kapattı

2025-11-19 10:21 - Bilim ve Teknoloji

Şırnak’tan kutsal topraklara aktarmasız uçuşlar devam ediyor

2025-11-20 11:33 - Güncel

AK Partili büyükşehir belediye başkanı hastaneye kaldırıldı!

2025-11-19 13:00 - Siyaset

Yeniden Refah Partisi'nde "İstifa depremi"! O ildeki 5 ilçe başkanı birden bıraktı

2025-11-22 15:36 - Siyaset

Batman'da 23 Kasım Pazar Günü Elektrik Kesintisi

2025-11-22 10:46 - Bölge

İlgili Haberler

Askıda askıda tulumba kampanyası

13:13 - Güncel

57 gündem maddesi görüşüldü

13:18 - Güncel

Görüntü Türkiye'den! İsraillileri görünce, otobüste bir anda slogan atmaya başladılar

13:25 - Güncel

Vali Sözer, öğrencilerle bir araya gelerek hedeflerini dinledi

10:44 - Güncel

Erzincan’da aç kalan kurtlar köye indi

10:44 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır