?>

Burslara yapılan zammı öğrenciler yetersiz görüyor

Burs artışı duyurusunun ardından yapılan açıklamalar, üniversite öğrencilerinin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları gözler önüne serdi. Öğrenciler, burs artışının enflasyon karşısında alım gücünü iyileştirebilmesi için çok daha fazla artırılması gerektiğini savunuyor.

Ekonomi - 11 ay önce

Özellikle barınma, ulaşım ve gıda masraflarının sürekli artış gösterdiği günümüzde, bursların öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye ulaşmasının gerektiği ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2025 yılında üniversite öğrencilerine verilecek burs miktarının ocak ayı itibarıyla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılacağını duyurdu. Ancak Diyarbakır'daki üniversite öğrencileri, açıklanan burs artışının yaşam maliyetlerine ve ekonomik zorluklara karşı yeterli olmadığını belirterek, burs miktarının daha da artırılması gerektiğini ifade etti.
Dicle Üniversitesi İlahiyat 3. Sınıf öğrencisi Ubeyde Küçük, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda 2 bin lira kredili burs aldığını ve ocak ayında bu rakamın 3 bin liraya çıkacağını ancak bunun yeterli olup olmadığı konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.
"Türkiye ekonomisi belli zaten zamlarla beraber zam üstüne zam geldi"
Burs ücretinin yetersiz olduğunu dile Küçük, "Zamdan daha ziyade burs 5 bin lira da olsa, 10 bin lira da olsa ve 20 bin lira da olsa bu fark etmiyor. Zaten zamla beraber çöktü. Türkiye ekonomisi belli zaten zamlarla beraber zam üstüne zam geldi. Burslar 3 bin liraya çıksa da yemek kartlarına da bir zam geldi. Aynı şekilde önümüzdeki ayda 3 bin olacak bursla beraber belediye kartlarına da zam gelecek. Ben Adıyaman'dan okumaya gelmişim. Halid Bin Velid Öğrenci Yurdunda kalıyorum. Öğrenci burslarına gelen zamlar öğrenciye yeterli değil. Belediye kartına, yemek kartına yapılan zamlar belli bir zaman sabit tutulursa aslında zamma gerek kalmadan burs bütün öğrencilere yeter ama şu anda bursa yapılan zammın yeterli olduğunu zannetmiyorum. Burs parasının artırılacağına yapılan zamlar indirilirse problemin çözüleceğini düşünüyorum." dedi.
"Aile desteği veya farklı bir yerde destek almayan bir öğrencinin 3 bin lirayla yetinmesi gayet güç bir şeydir"
Üniversite öğrencilerinden Hüseyin Oğuz da burs artışını değerlendirdi.
Türkiye'deki ekonomik zorluklara değinen Oğuz, "Öğrenci burslarına zam yapılması gerekiyordu ama yapılan zammın miktarının az olduğunu düşünüyoruz. Yerleşim ve ulaşımı ele aldığımızda 3 bin lira ihtiyaçları karşılamıyor. Maalesef yetersiz olabiliyor. Daha yüksek yapılabilir miydi? Tabi ki de yapılabilirdi. Öğrenciler olarak bu durumdan mağduruz maalesef. 3 bin lira neye yetiyor. Yurt ücretleri ortadadır, telefon faturası, internet, ulaşım bunların toplamı maalesef verilen bursları aşabiliyor. Aile desteği veya farklı bir yerde destek almayan bir öğrencinin 3 bin lirayla yetinmesi gayet güç bir şeydir. Bu durum maalesef öğrencileri mağdur edebiliyor. Burslar daha yüksek verilseydi öğrenciler için daha iyi olurdu. Diğer bir sıkıntı ise bu burslara yıllık zam (ocak ayından ocak ayına) yapılıyor. Yurtlara getirilen zam dönemlik yapılıyor. Üç ay zammını bursum zam almadan verdim. Bu durum ister istemez bizi zora soktu. Bu durumdan da mustaribiz." şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü Diyarbakırlı çiğ köftecinin acı günü

2024-12-25 16:40 - Diyarbakır

Uzamanı açıkladı: İnternet haber siteleri tarih mi olacak?

2024-12-23 13:56 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır’da hamallık ücretleri de uçtu

2024-12-24 18:51 - Diyarbakır

Kurtalan Ekspresi'nde sefer saatleri değişti!

2024-12-21 00:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da yeni yılda AVM’ler açık mı? İşte cevabı

2024-12-25 00:22 - Diyarbakır

Bismil’de dört isim hakk’ın rahmetine kavuştu

2024-12-23 22:37 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kar yağışı başlayacak mı? İşte cevabı

2024-12-21 00:40 - Diyarbakır

Diyarbakır'da köpek çocuğu bacağından etti

2024-12-24 14:56 - Diyarbakır

Diyarbakır Elazığ yolunda zincirleme kaza: 9 Yaralı

2024-12-21 16:27 - Diyarbakır

Diyarbakır’da ambulanslara taşlı saldırı

2024-12-24 18:04 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Yapay Zekâ Talebi RAM Piyasasını Vurdu

11:04 - Ekonomi

2026 Asgari Ücret Tespit Komisyonu İlk Toplantısını 12 Aralık’ta Yapacak

09:56 - Ekonomi

Kadınlar üretiyor, belediye istihdam ediyor: 11 ilçeye 11 kreş yolda

09:32 - Ekonomi

Emekliler İçin Bayram İkramiyesi Kalkacak Mı?

16:00 - Ekonomi

Adıyaman’da yer fıstığı hamlesi

13:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güvercin Tutkusu: Araç Fiyatına Hızmalı Kuşlar

11:59 - Diyarbakır

Diyarbakır Adliyesinde Şok Skandal: 793 Kalaşnikof Mermisi Kayıp

11:55 - Diyarbakır

Ergani Sulh Ceza Hakimi Tosunoğlu, tabur ve ilçe jandarma komutanını ağırladı

11:45 - Diyarbakır