?>

Cizreliler: Cizre il olmayı çoktan hak etti

Son dönemlerde Türkiye'de il sayısının değişeceği gündeme gelirken bu ilçeler arasında il olacaklar listesinde Cizre'de bulunuyor. Cizreliler geçmişi hatırlatırken Cizre'nin il olması için verilen sözün yerine getirilmesini istiyor.

Güncel - 3 yıl önce

Mezopotamya'nın en önemli şehirleri arasında yer alan tarihi 10 bin yıla dayanan ve İslamiyet'in gelişi ile "yarımada" anlamına gelen Cezire adı verilen, Cumhuriyet döneminde ise ismi Cizre olarak değiştirilen ilçe, 1990 yılına kadar Mardin'e bağlı kaldı. 1990'da Siirt'in ilçesi olan Şırnak'ın vilayet yapılmasıyla Mardin'den ayrılarak Şırnak'a bağlanan ancak yıllardır il olma özlemi çeken Cizre'de yaşayan vatandaşlar, Cizre'nin il olmasını istiyor.
Son dönemlerde gündeme gelen 100 il ve 1000 ilçe önerisi ile Türkiye'de il sayısını 100, ilçe sayısını 1000 olarak yükseltilecek.
Yapılacak düzenleme ile il olmayı bekleyen Cizreliler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Cizre’nin zaten tarihi olarak şehir merkezi olmayı hak ettiğine dair sözünü hatırlatarak Cizre'nin il olması için verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor.
"İl olmakla ilgili çıkan haberler bizleri tekrar heyecanlandırdı"
Cizre'nin il olması gerekliliği tarih boyunca dile getirildiğine vurgu yapan Araştırmacı Yazar Abdülaziz Bilge, "Cizre tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış çok kadim bir şehridir. Hz. Nuh (as.) tarafından kurulan bu kadim şehir aynı zamanda stratejik bir konuma sahip bir yerdedir. Dicle Nehrinin buradan geçmesi ve asırlar boyunca ticaretin ana yollarından birisi olan İpekyolu’nun da Cizre'den geçmesi, Cizre'yi devamlı cazibeli bir şehir haline getirmiştir. Tarihiyle köklü bir medeniyete sahip olan Cizre, yıllardan beridir devamlı il olmayı bekliyor. Eski Cizre müftüsü ve aynı zamanda dedem rahmetli Mahmut Bilge 1960'larda yaptığı açıklamada Cizre'nin il olması gerektiğini ifade etmişti. Bunu ifade ederken de Cizre'nin merkezi konumda olduğunu, stratejik ve kozmopolitik bir noktada bulunduğunu ifade ederek Cizre'nin neden il olması gerektiğini dayanaklarla ispat ediyordu. Cizre'nin il olması çok eskiye dayanan bir taleptir. Bu talebimizi tekrar dile getiriyoruz. İnşallah bu talebimiz artık gerçekleşir. Bu şekilde ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Esnaf Edip Ataç, "Cizre'nin il olması hem sosyal hem kültürel açıdan çok önemli olacaktır. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız Cizre'nin il olacağını söylemişti. Cizre'nin il olması için her türlü fedakârlığı yapacağını söylemişti. Cizre'nin il olması çok geç kalınmış bir karar. Cizre'nin il olması bizleri sevindirecek." diye konuştu.
Cizre'nin il olması gerektiğini belirten esnaf Abdullah Kurami: "Cizre; tarihiyle, kültürüyle çok eski bir medeniyete sahip olması itibariyle, nüfus ve coğrafi konumu ile çoktan il olmayı hak etmiştir. Cizreliler olarak daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Cizre için vermiş olduğu il sözü vardır. Bizim bu il sözünün yetine getirilmesi talebimiz vardır. Cizre; ilmin beşiği olarak tanınan bir yerdir. Cizre'nin çoktan il olma özelliğini hak ettiğini biliyoruz ve tüm Cizreliler olarak bu konuda böyle bir beklentimiz vardır." dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Reuters'a tepki

2023-06-27 11:39 - Siyaset

WhatsApp'tan  mesaj sabitleme özelliği

2023-06-26 17:54 - -

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Bayramlar, ziyaretleşme ve sıla-i rahim vesilesidir

2023-06-27 09:15 - -

81 ile 'kurban kesimi' genelgesi

2023-06-23 15:38 - -

Şanlıurfa'da bitkin halde bulunan kızıl şahin koruma altına alındı

2023-06-24 12:16 - -

TAG Otoyolu'nda kaza: 13 yaralı

2023-06-24 12:26 - Güncel

Doğuştan kulaksız ya da küçük kulaklı hayvan kurban olur mu?

2023-06-24 14:20 - -

Malatya’da ağır hasarlı 2 katlı ev aniden çöktü

2023-06-21 16:33 - -

Meteorolojiden kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış uyarısı

2023-06-22 07:57 - -

Nurdağı’nda köyevleri villaları aratmıyor

2023-06-26 10:12 - -

İlgili Haberler

Babalar Günü’nde duygulandıran görüntüler

09:42 - Güncel

Çıralı Obruk Gölü son yağışlara rağmen su tutmadı

09:22 - Güncel

Kadın Esnaf Akrep'e bidon içinde bakıyor

09:24 - Güncel

Kahvehane müdavimlerine Yargıtay’dan kötü haber

09:29 - Güncel

Her gün özel kızını okula getiren babaya duygulandıran sürpriz

09:33 - Güncel

Günün Manşetleri

Mahmut İrtem’den Suriye Kürtlerinin Son Yüzyılına Mercek Tuttu

16:22 - Diyarbakır

Kayıp Vedat Karabulut İçin Zamana Karşı Yarış

15:14 - Asayiş

Mahmut İrtem’den Diyarbakır Olay’a Anlamlı Ziyaret

14:35 - Diyarbakır

Çermikli Hacılar Kutsal Topraklardan Döndü

13:51 - Diyarbakır

ALS Nedir Uzmanlardan Kritik Uyarı

13:42 - Diyarbakır