?>

Çocuklarda ilk 3 yaşa dikkat!

Çocuklarda ilk 3 yaşın çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun tüm yaşamı etkileyen "bağlanma" özelliğinin bu yaş aralığında oluştuğuna dikkat çekiyor.

- - 3 yıl önce

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Bebekler, dünyaya gözlerini açar açmaz bir şeyler öğrenmeye başlarlar. Geçirdikleri her gün onların değişik davranışlar göstermesine neden olur. Sizi öğrendikleriyle, tepkileriyle bunun yanında eğilimleriyle şaşırtmaya başlarlar. Bu sebeple bebeğinizin dönem dönem farklılaşan gelişim özellikleri olduğunu bilmelisiniz. 
Çocuklarda ilk 3 yaş çok önemlidir. Çünkü tüm yaşamı etkileyen 'bağlanma' özellikle bu yaş aralığında oluşur. Bağlanmanın 2 taraflı olduğunu ve güvensiz bağlanmanın da bir travma şekli olduğunu bilelim.
Çocuk anneye bağlanırken anne de çocuğa bağlanır. Fakat çocuğun anneye bağlanması kritiktir çünkü çocuğun bağlanması gelişimsel bir ihtiyaçtır.
Eğer çocuk bakım verene güvensiz bağlanmışsa bu çocuk için travmatiktir ve bu, bağlanma travmasıdır. Bağlanma travması çocuğun fiziksel ihtiyaçlarının dışında duygusal ihtiyaçlarının vakitlice ve yeteri kadar karşılanmadığı durumlarda ortaya çıkar. Çocuk ile geçen süre ve sürenin nasıl geçtiği bağlanma travmasının gelişimini belirler ve çocuğun cinsel kimlik problemi yaşamasının da önemli nedenlerindendir.
Beynin yüzde 80'ninin oluştuğu ilk 3 yaş çok kritiktir ve bu yaş aralığında çocuk benlik algısını oluşturur. Çocuk anne babasından aldığı güven ile hayata adım atabiliyorsa, koşulsuz sevgi görebiliyorsa, sağlıklı sınırlar dahilinde özgür büyüyebiliyorsa, çocuk bağlanma travmasından korunabilir ve sağlıklı bir birey olarak yaşamına devam etmesi kolaylaşır." (İLKHA) 
Haftanın Öne Çıkanları

Karacadağ’a dev tesis

2023-05-03 23:22 - -

Bakan Soylu: Erzurum'da provokasyonu Ekrem İmamoğlu yaptı

2023-05-09 06:58 - Siyaset

Uzun süre devam eden diz ağrılarına dikkat!

2023-05-09 08:50 - Sağlık

Yurt dışında 1 milyon 488 bin oy kullanıldı

2023-05-07 00:18 - Siyaset

Vefakar öğretmenlerden Of’tan, Gercüş’e eğitim köprüsü

2023-05-07 16:46 - Eğitim

Çocuklarda ilk 3 yaşa dikkat!

2023-05-09 09:17 - -

Son 10 günde 40'a yakın PKK elamanı öldürüldü

2023-05-03 15:32 - Güncel

Siirt’te çayda mahsur kalan 2 kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı

2023-05-06 11:05 - Güncel

Otomobil park halindeki araca çarptı: 1 ölü

2023-05-05 11:17 - Güncel

Çiftçilere tarımsal destekleme ödemesi

2023-05-05 15:00 - Güncel

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Mahmut İrtem’den Diyarbakır Olay’a Anlamlı Ziyaret

14:35 - Diyarbakır

Çermikli Hacılar Kutsal Topraklardan Döndü

13:51 - Diyarbakır

ALS Nedir Uzmanlardan Kritik Uyarı

13:42 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Babalar Günü’nde Duygulandıran Organ Bağışı

13:26 - Diyarbakır

Diyarbakır Silvan’da Biçerdöver Kıvılcımı Felakete Yol Açtı

13:20 - Diyarbakır