?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavsiye ettiği lezzetin dalından sofraya yolculuğu başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tavsiye ettiği dut pekmezinin dalından sofraya uzanan yolculuğu başladı..

Sağlık - 4 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tavsiye ettiği dut pekmezinin dalından sofraya uzanan yolculuğu başladı. Tokat’ın Reşadiye ilçesinde dutların olgunlaşmasıyla birlikte vatandaşların pekmez talaşı başladı. Umurca Köyünde dalından silkelenen dutlar köylü kadınların hünerli ellerinde pekmez haline dönüşüyor. Toplanan dutlar kazanlarda odun ateşinde koyulaşıncaya kadar kaynatılıyor. Kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınıyor. Kaynama ilerledikçe kızaran şıra pekmez haline dönüşüyor. Haziran ayının ikinci haftası başlayan dut mevsimi Temmuz ayının başına kadar devam ediyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan dut pekmezinin kilogramı 100 TL’den satılıyor. Hiçbir katkı maddesi kullanmıyorlar 3 çocuk annesi Hidayet Çiçek (60), şifa kaynağı pekmez yapımını oldukça zahmetli olduğunu söyledi. Sabahın erken saatlerinde başladıkları pekmezi yapımının akşam saatlerine kadar devam ettiğini belirten Çiçek, “Sabahın erken saatlerde kalkıp ağaçtan silkeliyoruz. Sergenden topladığımız dutları leğenlerde haşlıyoruz. Yaklaşık bir saat sonra aldığımız şerbetli suyunu tekrar süzüp iki defa iyice koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Koyulaşınca süzekten süzerek indiriyoruz. Hiçbir katkımız yok. Kendi şerbeti kendi tatlılığı” dedi. Dut pekmezinin şifalı bir gıda olduğunu belirten Çiçek, “Sabahları aç karnına aldığını daha iyi oluyor, faydalı oluyor. Çocuklar için dut pekmezi daha yararlı. Aç karnına birer kaşık aldığı zaman hastalıklardan koruyor, dirençli yapıyor. Kışın enerji veriyor, üşütmüyor” diye konuştu. Elanur Çiçek (11) i se babaannesinin yaptığı dut pekmezini okula giderken aç karnına tükettiğini, hastalıklardan kendini koruduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tavsiye etmişti Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl bir ziyaret için gittiği Ukrayna dönüşünde gazetecilerin "Sizin korona virüse karşı özel bir önleminiz var mı" sorusuna "Benim bir tavsiyem var. Tabii bunu sağlıkçılar da söylüyor. Gıdalarınıza dikkat edin. Bizim özel bazı tedbirimiz var mı derseniz, öyle bir tedbir inanın yok. Vücudu güçlü tutacağız. Bizim bazı arkadaşlar sağ olsunlar ara sıra dut pekmezi gönderirler. Ben her sabah bir kaşık dut pekmezi alırım. Çünkü kan yapar” cevabını vermişti.

Haftanın Öne Çıkanları

9 yıllık çocuk özlemi ikili kombine tedavisi ile son buldu

2021-06-17 00:00 - Sağlık

A Milli Kadın Basketbol Takımı, 2021 Avrupa Şampiyonası’nda parkeye çıkıyor

2021-06-16 00:00 - Spor

Ak Parti Hazro İlçe Başkanı Mehmetoğlu’nun kardeşinin aracına silahlı saldırı

2021-06-19 00:00 - Güncel

İnönü Üniversitesi yabancı sınavına ilgi

2021-06-21 00:00 - Eğitim

Yeni Malatyaspor, Cengizhan Akgün’ü renklerine bağladı

2021-06-17 00:00 - Spor

Dünya şampiyonu boksör Busenez, Tokyo Olimpiyatları’na Ordu’da hazırlanıyor

2021-06-17 00:00 - Spor

Boyunda oluşan şişliklerin nedeni kötü huylu tümörler olabilir

2021-06-14 00:00 - Sağlık

Takıntı bir hastalık mıdır

2021-06-18 00:00 - Sağlık

BAL’da Diyarbakır takımlarının hayati maçları

2021-06-17 00:00 - Spor

Anadolu Erciyes Engelliler Süper Lig’de kalmakta kararlı

2021-06-14 00:00 - Spor

İlgili Haberler

Zorbalık bir ömrü etkiliyor

10:38 - Sağlık

Mitral kapak yetersizliğine mandallama yöntemi ile tedavi

12:15 - Sağlık

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yeni kuralı

10:11 - Sağlık

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

10:00 - Sağlık

"İğneyle" tümör tedavisine uluslararası ilgi: Canlı canlı izlediler

10:01 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır