?>

Deprem çocuğa nasıl anlatılmalı?

Çocukların soyut düşünemediğini belirten uzmanlar, çocuğun zihninde oluşan belirsizliği belirli hale getirilmesi gerektiğini söylüyor.

Güncel - 4 yıl önce

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi  konu hakkında önemli bilgiler verdi.
"8-10 yaşın altındaki çocuklar soyut düşünemez. Somut düşündükleri için depremin nasıl gerçekleştiğini zihinlerinde işlemlemekte zorlanır. O nedenle deprem, çocukların zihninde belirsiz bir kavramdır.
Belirsiz kavramlar çocukları ürkütür ve çocuklardaki kaygının artmasına neden olabilir. Kaygı düzeyi artan çocuklar yoğun endişe, güvensizlik ve korku hisseder. Korkulu rüyalar görme, yalnız kalmaktan korkma, alt ıslatma, parmak emme, tırnak yeme, kekeleme, içe kapanma gibi ruhsal belirtiler gösterirken nedensiz karın ağrıları, mide bulantıları, uyku bozuklukları gibi fiziksel belirtiler de gösterebilirler.
Deprem çocukta “Bu olayın sorumlusu benim, benim yüzümden deprem yaşanıyor, anneme kötü davrandığım için bu başımıza geldi, ben kötü biriyim” şeklinde obsesif düşüncelere de neden olabilir.
Ya da çocuğun gözünde deprem; “Evimizi ya da okulumuzu kim sallıyor, biri mi sallıyor, dinazorlar mı bize saldırıyor” gibi ütopik düşünceler şeklinde de algılanabilir.
O nedenle çocuğun zihninde oluşan bu belirsizliği belirli hale getirmemiz gerekir. Çocuğun gelişimine uygun şekilde bu olayı anlatmalıyız. Bu noktada oyunlar ve oyuncaklar bizim iletişim araçlarımız olmalıdır.
Somutlaştırarak ve oyun ile anlattığımız deprem, hem çocuğu kaygıya sokmaz hem de çocuk için daha anlaşılır olur. Mesela oyuncaklardan faydalanarak; 'Sana bir şey söyleyeyim mi, deprem nasıl oluyor biliyor musun? Yerin altında böyle yan yana kocaman kocaman kayalar var, onlar dura dura eskiyor, sonra da ufak ufak parçalanıyor, parçalanırken yanında duran diğer kayaları da sallıyor, biz de yerin üstünde olduğumuz için sallanıyoruz hepsi bu.' Şeklinde somutlaştırarak yapacağımız açıklamalar çocuğu rahatlatır ve çocuk deprem olayına olağanüstü anlam yüklememiş olur.
Eğer ki yetişkin yoğun kaygı yaşıyorsa çocuğa bunu hissettirmemeli ve tepkilerini kontrol edebilmelidir. Yanında bir çocuk olduğunu asla unutmamalıdır. Özellikle deprem anında ebeveynin ya da öğretmenin vereceği tepkiler çok önemlidir. Çünkü çocuklar depremden çok, etrafındaki insanların tepkilerinden etkilenir.
Olay sırasında çocuğun şahit olduğu panik içeren davranışlar, ağlamalar, çığlık atmalar, bayılmalar ve arkasına bakmadan kaçışmalar çocukta travmatik etkiler oluşturabilir. Kaygının ve tehlikenin olduğu yerde güven yoktur. Bu nedenle ebeveynlerin ve öğretmenlerin deprem anında ve sonrasında çocuğa ilk olarak vermesi gereken duygu, güven duygusudur. Çocuk kendisini tehdit altında hissetmemeli ve 'Sen güvendesin' mesajı verilmelidir. 'Okulumuz ve evimiz çok sağlam ve bizler de her zaman senin yanındayız' gibi çocuğa güven içeren cümleler kullanılmalıdır.
Deprem ile ilgili duygular, düşünceler ve yaşanılanlar çocuk yanında uzun uzadıya konuşulmamalıdır. Bir diğer önemli husus da gösterilen ilginin çocuk tarafından suiistimal edilmemesi için çocuğun karakterine uygun şekilde telkinlerde bulunulmalı ve duygu aktarımı abartılmamalıdır. Nasıl ki fiziksel olarak deprem için bir takım önlemler alıyorsak ruhsal olarak da kendimizi ve ailemizi hazırlayarak önlemler almalıyız." (İLKHA)  
Haftanın Öne Çıkanları

Yaralılara ilk tıbbi müdahale sahra çadırlarında yapılıyor

2023-02-07 09:11 - Güncel

Paratiroid bezi adenomu nedir, belirtileri nelerdir?

2023-02-05 10:30 - Sağlık

THY'den iç hatlar açıklaması: Adana, Elazığ ve Diyarbakır uçuşları devam ediyor

2023-02-06 21:54 - Güncel

Nurdağı-Gaziantep yolu sadece acil geçişler için açık olacak

2023-02-06 22:58 - Güncel

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

2023-02-03 08:16 - Siyaset

Taşınmazın ihale usulüyle kiraya verecektir

2023-02-08 14:16 - Güncel

Şanlıurfa'da öğrencilere abonman kart uygulaması başlıyor

2023-02-04 13:56 - Eğitim

Sağlık Bakanı Koca'dan KETEM taraması uyarısı

2023-02-04 13:08 - Sağlık

Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem

2023-02-06 05:16 - Güncel

Yılın ilk enflasyon rakamları açıklandı

2023-02-03 10:11 - Güncel

İlgili Haberler

Megakent güne trafikle uyandı: Trafik yoğunluğu yüzde 71’e ulaştı

09:11 - Güncel

Şaphane’de Şehit İbrahim Özkan, şehadet yıl dönümünde anıldı

09:13 - Güncel

HBB’den Samandağ Sutaşı’nda 1,1 kilometrelik yolda beton asfalt çalışması

09:16 - Güncel

Adıyaman Veteriner Hekimleri Odasında Orhan Öztürk Güven tazeledi

10:30 - Güncel

Elazığ’ın tescilli lezzeti Türkiye yolculuğuna hazırlanıyor

10:33 - Güncel

Günün Manşetleri

Amedspor’da bilet rekoru: İlk 10 dakikada 122 bin kişi sisteme girdi

16:32 - Spor

Diyarbakır’da pediatri dünyası buluşuyor

16:31 - Diyarbakır

Diyarbakır’da ani kalp durmalarına karşı yeni dönem başladı

16:00 - Diyarbakır

Sur'da zamana direnen tabela

14:42 - Diyarbakır

Diyarbakır’da inşaat alanı otoparka döndü: Esnaf çözüm bekliyor

13:33 - Diyarbakır