?>

Deprem Coğrafyasında Psikolojik ve Hukuksal Sorunlar masaya yatırıldı

Dicle Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okulu Tarafından, Deprem Coğrafyasında Psikolojik ve Hukuksal Sorunlar, konulu online olarak bir panel düzenlendi.

Güncel - 3 yıl önce

Sedat IRMAK - ÖZEL HABER
Dicle Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okulu Tarafından, Deprem Coğrafyasında Psikolojik ve Hukuksal Sorunlar, konulu online olarak bir panel düzenlendi. 
Panelin Moderatörlüğünü Adalet Meslek Yüksek Okulunun Müdürü Dr. Ömer Ergün yaptı, Panalist olarak, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Murat Sunkar, Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Merkezi Müdürü, Prof.Dr. Abdullah Atlı ve Dicle Üniversitesi Arş.Gör. Coşkun Çaldağ, katıldılar. 
Moderatör Dr. Ömer Ergün, Kahraman Maraş depreminin etkilerine ilişkin olarak genel anlamda bilgiler verdi.

“88 ülkeden 9 bin 315 arama-kurtarma personeli geldi” İlk deprem, Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, İran ve Mısır'ın da yer aldığı geniş bir coğrafyada hissedildiğini ifade eden Dr. Ömer Ergün. “İki büyük deprem, yaklaşık 350 bin  alanda Almanya'nın toplam yüz ölçümü kadar bir bölgede hasara yol açtı ve Türkiye nüfusunun yüzde 16'sını oluşturan 14 milyon kişiyi etkiledi. Türkiye'de en az 35 bin 355 bina yıkıldı ve aralarında Gaziantep Kalesi, Habib-i Neccar Camii, Kahramanmaraş Ulu Camii, Hatay Meclis Binası, Şirvan Camisi, Adıyaman Ulu Camii ve İskenderun'daki Latin Katolik Kilisesi'nin de bulunduğu birçok tarihî yapı ağır hasar aldı veya yıkıldı. Diyarbakır surlarında kısmı yıkıntılar oldu.102 ülke, Türkiye'ye yardım teklifinde bulunurken 88 ülkeden 9 bin 315 arama-kurtarma personeli deprem bölgelerine sevk edildi” dedi.

“5 milyon kişinin farklı kentlere göç etti” Depremin büyüklüğünü göstermek açısından, Türkiye , deprem bölgesi için doğal afet ve salgın gibi acil durumlarda uluslararası kuruluş ve ülkelerden yardım çağrılarını kapsayan en yüksek acil durum olan 4. seviye alarm ilan edildiğini açıklayan Dr. Ömer Ergün şunları söyledi, “Depremden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edilirken Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'yi sarsan depremler için 3. seviye acil durum ilan etti. Türkiye'de eğitim ve öğretime depremden etkilenen 10 ilde 1 Mart'a, kalan illerde ise 20 Şubat'a kadar ara verilirken tüm üniversitelerde 2022-2023 öğretim yılı bahar döneminde uzaktan eğitime geçilmesine karar verildi. Depremlerde hayatını kaybedenler için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yedi gün, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bangladeş'te ise bir gün ulusal yas ilan edildi. Aralarında Adalet ve Kalkınma Partisi Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, eski Gana Millî Futbol Takımı futbolcularından Christian Atsu, Yeni Malatyaspor kalecisi Eyüp Türkaslan ve eski Suriye millî futbol akımı futbolcularından Nadir Çuhadar'ın da yer aldığı isimler enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Yürütülen çalışmalar kapsamında 883 bin bağımsız bölümden oluşan 301 bin binanın acil yıkılacak, yıkık veya orta hasarlı olduğu tespit edildi. Depremlerden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda, 108 müteahhit, 173 yapı sorumlusu, 18 yapı sahibi ve binada değişiklik yapan 18 kişi olmak üzere toplam 317 şüpheli tutuklandı. Depremlerin ardından 2 milyon 273 bin 551 kişi barınma sorunu yaşarken, en az 5 milyon kişinin bölgeden farklı kentlere göç ettiği tahmin edilmektedir. Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 18 Mart 2023'te yayımlanan rapora göre depremlerin Türkiye ekonomisine toplam maliyeti 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) oldu.Türkiye'nin 2023 gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 9'una denk gelen maddi zarar, 1999 Marmara Depremi’nin yol açtığı maddi kaybın yaklaşık 6 katından fazla olduğu ifade edildi”

“55 binden civarında insan hayatını kaybetti” Yaşanan bu depremlerde can kaybı ve ağır hasar bakımından en büyük depremler sırasıyla 2023 Kahramanmaraş, 1939 Erzincan ve 1999 Gölcük merkezli Marmara Depremler olduğunun altını çizen Dr. Ömer Ergün, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye saati ile 04:17'de ve 13:24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan Mw7.7 (odak derinlik=8,6km) ve Mw7.6 (odak derinlik=7km) büyüklüklerinde iki deprem meydana gelmiştir. 20 Şubat 2023 tarihinde de Türkiye saati ile 20:04'te merkez üssü Hatay Yayladağı olan Mw6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Söz konusu depremler toplamda 11 ilde büyük yıkımlara yol açmıştır. Bu depremler şiddet ve kapsadığı alan açısından bakıldığında yakın tarihte eşi benzeri olmayan felaketlerdir. Nitekim yaşanan depremler sonucunda şu an için 55 binden civarında insan hayatını kaybetmiş, yarım milyondan fazla bina hasar görmüş, iletişim ve enerji alt yapısı zarar görmüş ve önemli maddi kayıplar oluşmuştur” diye konuştu.

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü deprem uzmanı, Prof.Dr. Murat Sunkar, Depremin halk dilinde zelzele olarak ifade edildiğini, literatürde kısaca, yer sarsantısı olarak tanımlandığını ifade ederek, depremin yer kürede nasıl oluştuğunu anlattı. 
Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Merkezi Müdürü Prof.Dr. Abdullah Atlı, Sözlerine düşünürlerin çağımızı tanımlarken, bir çok savaş, göçler, depremler ve doğal afetlerden dolayı, korku çağı olarak ifade ettiklerini söyleyerek, “Psikolojide akut stres bozukluğu olarak ifade edilen hastalığın, bu doğal afetler sonucunda kronik bir hal alarak, kronikleşmiş antisiteye dönüştüğünü ifade etti.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Arş.Gör. Coşkun Çaldağ, deprem sonucunda yıkılan binaların enkazlarının altında kalanlar var, ölenler var ve yaralanların olduğunu, bu deprem sonucunda kişilerin hem mallarının, hemde canlarının zarar gördüğünü bütün bunların, bu zararı verenlerden, kusurlu olanlardan, kimilerinde kusursuz sorumlulukta söz konusu, bütün bunlar için dava açılması gerektiğini ifade etti.
Haftanın Öne Çıkanları

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi

2023-03-30 20:40 - Güncel

Kahramanmaraş'ta enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor

2023-03-29 06:54 - Güncel

Diyarbakır’da kumar oynatan 4 kişiye 17 bin lira para cezası

2023-03-28 15:20 - Güncel

Altın fiyatları bugün ne kadar?

2023-03-29 08:29 - Güncel

Midyat’ta sopalı ve silahlı kavga: 6 yaralı (Videolu)

2023-03-29 23:14 - Güncel

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı sokak röportajıyla ilgili soruşturma başlattı

2023-03-30 17:02 - Güncel

Bakan Özer, Malatya'da depremzede öğretmenlerle iftarda bir araya geldi

2023-03-25 00:46 - Güncel

Diyarbakır'da minibüs şarampole yuvarlandı: 9 yaralı

2023-03-25 14:07 - Güncel

"Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" atasözü Ankara'da gerçekleşti

2023-03-29 12:50 - Güncel

'Deformasyon' temalı sergiye yoğun ilgi

2023-03-28 15:13 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Sokağı istila eden arılara denk gelen arıcı, oğulu korkmadan çıplak elle topladı

10:37 - Güncel

Uçurumda mahsur kalan keçiyi itfaiye kurtardı

10:41 - Güncel

Yiyecek arayan ayı köye indi, o anlar güvenlik kamerasına yansıdı

10:43 - Güncel

Gölcük Ulaşlı Sahili’ne yeni çocuk oyun alanı inşa ediliyor

10:45 - Güncel

Olur Akdağ Festivali büyük coşkuyla başladı, çocuklar doyasıya eğlendi

10:47 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Genç Sanatçılar Meslek Hayatına Uğurlandı

16:19 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kavurucu Sıcakta Çocukların Anzele Keyfi

15:32 - Diyarbakır

AK Parti Diyarbakır'da Yeni Dönem: İl Başkanı İçin Karşılama Programı

15:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Buğday Ekili Alan Cayır Cayır Yandı

14:46 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Yaylada Korkutan Örtü Yangını

14:41 - Diyarbakır