Diyarbakır’ın binlerce yıllık mutfak kültürünü simgeleyen çöreği, Mezopotamya Uluslararası Gurme ve Yöresel Yemekler Fuarı’nda ziyaretçilerle buluştu. Fuarda düzenlenen özel atölyede, 40 yılı aşkın süredir Diyarbakır mutfağına katkı sunan Gastronomist Alaaddin Kılıç, bu eşsiz lezzetin tarihî mirasını katılımcılarla paylaştı.
Kılıç, Diyarbakır Çöreği’nin geçmişte bölgede hüküm süren 33 medeniyet tarafından yapıldığını vurguladı. “Eskiden dini bayramlarda hemen her evde yapılan çörek, günümüzde lüks bir tat olarak sofralarda yer alıyor” dedi.
Diyarbakır çöreğinin yapılışı
Gastronomist Kılıç, Diyarbakır’ın kahvaltı kültürünü tanıtan öncü isimlerden biri olduğunu belirterek, çöreğin hazırlık sürecine dair şunları aktardı: “Un, yağ, çörek otu, mahlep, rezene, su-süt karışımı, yaş ve kuru maya, yumurta, tuz ve susam gibi malzemelerle hazırlanan çörek, geçmişte taş fırınlarda pişirilirdi. Zamanla farklı fırınlarda da yapılmaya başlandı.”
Fuar katılımcıları, hem lezzeti hem de tarihî hikâyesiyle Diyarbakır Çöreği’ne büyük ilgi gösterdi.