Son dönemde Diyarbakır’da et ve tavuk ürünleriyle ilgili artan gıda zehirlenmesi vakaları, şehirdeki vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor. Gıda güvenliği konusunda tedirginliklerin baş göstermesinin ardından mikrofonumuzu kentte et ve tavuk satışı yapan esnaflara uzattık. Esnaflar, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.
Diyarbakır’da uzun yıllardır gıda satışı yapan esnaf Turan Eşin, et ve tavuk ürünlerinin çoğunlukla büyük kasaplardan temin edildiğini belirterek, belediyelerin denetimlerini artırmasının önemine dikkat çekti. Eşin, bozuk etin dışarıdan kolayca fark edilmediğini belirterek, “Gerçek anlamda bozuk eti usta bile zor anlıyor. Kasaplarda yapılan zabıta denetimleri daha sık hale gelmeli. Bozuk etin rengi, kokusu ve dokusu değişir ancak bunları bizler bile yıllarca deneyimimize rağmen bazen fark edemeyebiliyoruz” dedi.
Eşin, et ve tavuk ürünlerinin çok hassas gıdalar olduğunu vurgulayarak, saklama koşullarının önemine değindi. Etlerin, tavukların ve etli ürünlerin uygun sıcaklıkta saklanmaması durumunda bozulabileceğini belirten Eşin, “Ürünlerin saklama koşulları, işletmelerin hijyenik şartları ve etlerin doğru sıcaklıkta depolanması çok kritik. En ufak bir hata bile etin sağlıksız hale gelmesine neden olabilir ve bunu anlamak vatandaş için zor olur” şeklinde konuştu.
Birçok işletmede hijyen ve saklama koşullarının işletmecilerin vicdanına bırakıldığını ifade eden Eşin, “Sağlıklı gıda temini için belediyeler daha kapsamlı denetimler yapmalı. Et ve tavukların stoklandığı alanlar, kesimhaneler, soğutucular düzenli olarak denetlenmeli. Kimsenin insan sağlığıyla oynamaya hakkı yok” diyerek esnafın ortak görüşünü dile getirdi.
Diyarbakır’daki esnaflar, gıda zehirlenmesi vakalarının önlenebilmesi için belediyelere çağrıda bulunarak, “Denetimlerin artırılması, insan sağlığını korumak adına büyük önem taşıyor” dedi. Esnaflar, özellikle et ve tavuk ürünlerinin üretim ve satış süreçlerinin titizlikle incelenmesi gerektiğini vurguladı.