?>

Diyarbakır’ın 150 Yıllık Zerzevan Konağı Tarihle Buluştu

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 150 yıllık tarihiyle dikkat çeken Zerzevan Konağı, kapsamlı restorasyon sürecinin ardından kültür ve turizme kazandırıldı. Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan yapı, hem mimarisiyle hem de sunduğu nostaljik atmosferle ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.

Diyarbakır - 5 ay önce

Yarım Asır Sonra Yeniden Hayat Buldu

DİYARBAKIR – Sur ilçesine bağlı Süleyman Nazif Mahallesi’nde yer alan ve uzun yıllar harabe halde kalan tarihi Zerzevan Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle restore edilerek yeniden ziyarete açıldı. Osmanlı dönemine ait mimari detayların özenle korunduğu yapı, hem kültürel mirasın korunması hem de turizme kazandırılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Restorasyonu yaklaşık bir yıl süren konak, yerel girişimcilerin özverili çalışmaları ve Bakanlık hibesiyle aslına uygun şekilde yeniden inşa edildi. Girişimciler, konağın tarihine zarar vermeden tüm detayların titizlikle korunduğunu vurguluyor.

Bazalt Taşıyla İnşa Edildi, Eyvanında Havuz Bulunuyor

Yaklaşık 150 yıl önce inşa edilen konağın kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de, yapının Osmanlı mimarisine özgü bazalt taşları ve geniş eyvanıyla dönemin yapısal özelliklerini yansıttığı görülüyor. Konağın eyvan kısmında yer alan su kuyusu, tulumba ve küçük havuz, ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği bölümler arasında yer alıyor.

Doğal Sarmaşıklar ve Taş Dolaplar İlgi Görüyor

Konağın duvarlarını süsleyen ve yarım asırdan fazladır varlığını sürdüren sarmaşıklar, yapıya estetik bir görünüm katarken, duvarlara gömülü taş dolaplar da geçmişin fonksiyonel tasarım anlayışını gözler önüne seriyor. Ayrıca, konağın altında bulunan ve geçmişte mahzen ya da kiler olarak kullanıldığı düşünülen bölüm de mimari açıdan dikkat çekiyor.

Zerzevan Konağı Turizme Değer Katıyor

Bugün Diyarbakır’ın en çok ziyaret edilen tarihi yapıları arasında gösterilen Zerzevan Konağı, sadece bir mimari yapı olmanın ötesinde, Sur ilçesinin tarihi dokusuna da yeniden canlılık kazandırdı. Ziyaretçilerine zamanda yolculuk hissi yaşatan konak, aynı zamanda bölge ekonomisine ve istihdama da katkı sunuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Adana’da CHP’li Başkanın İş Yerine Silahlı Saldırı

2025-10-11 14:21 - Siyaset

AK Partili ilçe başkanı istifa etti!

2025-10-10 15:14 - Siyaset

Eski Vekil ve Antalya Barosu Başkanı Hayatını Kaybetti

2025-10-08 15:21 - Siyaset

Sosyal medyayı ikiye bölen öğretmen! Fidan hoca ile mukayese eden bile var

2025-10-06 15:05 - Eğitim

Midyat’ta Özel Gereksinimli Bireyler İçin Genel Anestezili Diş Tedavisi Başladı

2025-10-09 12:05 - Sağlık

Af geliyor! Borcu olan milyonlara müjde verildi

2025-10-12 14:06 - Ekonomi

En düşük emekli maaşı ne kadar olur? Masada 4 farklı rakam var

2025-10-06 15:09 - Ekonomi

ORC 26 İlde Seçim Anketi Yaptı Sonuçlar Şaşırttı!

2025-10-06 15:22 - Siyaset

Aksu Uçak Lisesi'nden Havacılığa Yatırım

2025-10-11 13:29 - Eğitim

Kılıçdaroğlu'na yakın isimler CHP kampına katılmadı

2025-10-06 14:58 - Siyaset

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Konut Satışları Yüzde 31 Arttı: İkinci El Piyasası Öne Çıktı

14:01 - Diyarbakır

Tarladan Geçen Domuz Sürüsü Kamerada

13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tehlikeli Paten Yolculuğu

13:50 - Diyarbakır

Diyarbakır’da eski bayramlara özlem: “yokluk vardı ama mutluyduk”

12:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Ramazan’ın Ruhuna Yakışan Hediye

12:38 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Konut Satışları Yüzde 31 Arttı: İkinci El Piyasası Öne Çıktı

14:01 - Diyarbakır

Tarladan Geçen Domuz Sürüsü Kamerada

13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tehlikeli Paten Yolculuğu

13:50 - Diyarbakır

Diyarbakır’da eski bayramlara özlem: “yokluk vardı ama mutluyduk”

12:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Ramazan’ın Ruhuna Yakışan Hediye

12:38 - Diyarbakır