?>

Diyarbakır Kulp'ta 40 Yıllık Gölet Alarm Veriyor

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Uzunova Mahallesi'nde yaklaşık 40 yıldır bakımsız kalan göletin yeniden işlevsel hale getirilmesini isteyen bölge halkı, tamamlanamayan içme suyu hattının hizmete alınması ve yaklaşık 8 bin kişiye hizmet verecek bir sağlık merkezi kurulması çağrısında bulundu.

Diyarbakır - 2 ay önce

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Uzunova (Cumar) Mahallesi ile çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlar, yıllardır çözüme kavuşmayan sulama, içme suyu ve sağlık hizmetleri sorunlarının giderilmesini talep ediyor. Bölge sakinleri, yaklaşık 40 yıl önce inşa edilen göletin bakımsızlık nedeniyle işlevini büyük ölçüde yitirdiğini belirterek, tarımsal üretimin ve hayvancılığın ciddi şekilde olumsuz etkilendiğini ifade etti.
1980'li yılların başında Uzunova başta olmak üzere Yakıt, Konuklu, Sivrice, Ovalı, Bilgili, Savaş ve Hamzalı mahalleleri ile çevredeki mezraların tarımsal ve hayvansal sulama ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan göletin, yıllar içinde dolarak kullanılmaz hale geldiği belirtiliyor. Bölge halkı, göletin yeniden temizlenmesi ve sulama sisteminin aktif hale getirilmesi için yetkililerden kalıcı çözüm bekliyor.

"Sekiz Mahalle Bu Göletten Faydalanıyordu"

Uzunova Mahallesi sakinlerinden Cemberi Tuncer, göletin inşa edildiği dönemde yaklaşık 3 bin dönümlük tarım arazisinin sulandığını belirterek, geçmişte pamuk ve tütün üretiminin bu sayede yapıldığını söyledi.
Göletin zamanla çamurla dolduğunu ifade eden Tuncer, 2021 yılında temizlik çalışması için ihale sürecinin başlatıldığını ancak ayrılan ödeneğe rağmen ihalenin son anda iptal edildiğini öne sürdü. İhalenin neden iptal edildiğinin açıklanmasını isteyen Tuncer, gölet temizlenmediği takdirde bahçelerin, kavaklıkların ve tarım alanlarının kuruma riskiyle karşı karşıya kalacağını dile getirdi.
Vatandaşlar ayrıca sulama kanallarında yapılan çalışmaların devam ettiğini ancak asıl sorunun göletin temizlenmemesi olduğunu belirterek, çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi.

Çiftçiler: Sulama Yapılamıyor

Bölge sakinlerinden Kerem Çiçek ise göletin yıllardır atıl durumda bırakıldığını belirterek, eskiden yüzlerce çiftçinin bu sudan yararlandığını söyledi.
Göletin aktif olduğu dönemde tarım üretiminin daha verimli yapıldığını ifade eden Çiçek, mevcut durumda suyun yalnızca çevredeki hayvanların kullanımına yaradığına dikkat çekti. Çiftçiler, sulama sisteminin yeniden devreye alınmasının hem üretime hem de bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacağını dile getiriyor.

"4 Yıldır İçme Suyu Hattının Tamamlanmasını Bekliyoruz"

Bölge halkının gündemindeki bir diğer önemli sorun ise içme suyu. Hamzalı Mahallesi sınırlarında açılan su kuyusu ve kurulan altyapının tamamlanmasına rağmen, yaklaşık dört yıldır içme suyunun mahallelere ulaştırılamadığı belirtiliyor.
Yılmaz Aslan, trafo ve gerekli altyapının büyük ölçüde hazır olmasına rağmen sistemin devreye alınmadığını ifade ederek, mevcutta kullandıkları kuyu suyunun çamurlu ve tuzlu olduğunu, sağlıklı içme suyu ihtiyacının halen karşılanamadığını söyledi.
Vatandaşlar, söz konusu hattın yalnızca içme suyu amacıyla planlandığını, tarımsal sulama için kullanılmayacağını vurgulayarak temiz suya erişimin temel bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Bölge Halkı Sağlık Merkezi Talep Ediyor

Uzunova ve çevresindeki mahallelerde yaşayan vatandaşlar, nüfusun yaklaşık 8 bine ulaştığını belirterek bölgede bir sağlık merkezi kurulmasını da talep ediyor.
Mahalle sakinleri, acil sağlık vakalarında ambulansların Kulp ilçe merkezi veya Diyarbakır'dan gelmesi nedeniyle zaman kaybı yaşanabildiğini ifade ediyor. Bölgeye kurulacak bir aile sağlığı merkezi ve sürekli görev yapacak ambulansın, acil müdahale süresini önemli ölçüde azaltacağı ve birçok hayatın kurtarılmasına katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Vatandaşlardan Yetkililere Çağrı

Bölge sakinleri, yıllardır çözüm bekleyen göletin temizlenmesi, içme suyu hattının hizmete alınması ve sağlık merkezi kurulması taleplerinin karşılanmasını isteyerek, hem tarımsal üretimin sürdürülebilirliği hem de yaşam kalitesinin artırılması adına ilgili kurumların gerekli adımları atmasını beklediklerini dile getirdi.

KAYNAK : İLKHA 

Haftanın Öne Çıkanları

Mumlarınızı Hazırlayın: Diyarbakır'da 5 Gün Elektrik Olmayacak

2026-07-02 09:57 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En Temiz Mahallesi Hangisi?

2026-07-02 10:09 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Adı Nereden Gelmektedir?

2026-07-02 10:11 - Diyarbakır

Hastanede Yangın: 2 Kişi Hayatını Kaybetti, 34 Kişi Yaralandı

2026-07-02 10:34 - Dünya

Sıcak hava dalgası bir günde 109 kişi Hayatını Kaybetti

2026-06-28 12:06 - Dünya

FenTech 2026’da Denizli’nin gururu oldular

2026-06-26 09:42 - Bilim ve Teknoloji

Oto ekspertiz firmasının zam isteyen robotu

2026-06-28 10:07 - Bilim ve Teknoloji

MH370 Umudu Sürüyor

2026-06-29 14:35 - Dünya

Diyarbakır’da Çaresiz Vatandaşları Sözde Dualarla Dolandırdı

2026-07-01 12:56 - Diyarbakır

Bismilli Çiftçilerin Mesaisi Sürüyor

2026-07-01 10:58 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Diyarbakır'da Denetimler Sonrası mağazalarda hijyen uyarıları arttı

15:29 - Diyarbakır

MHP Diyarbakır’da bayrak değişimi

14:06 - Diyarbakır

Diyarbakır’da sağlık camiasını buluşturacak kongre

13:48 - Diyarbakır

Diyarbakır semalarında görsel şölen

12:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da acı olay: Elektrik akımına kapılan kadın yaşamını yitirdi

12:04 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Denetimler Sonrası mağazalarda hijyen uyarıları arttı

15:29 - Diyarbakır

MHP Diyarbakır’da bayrak değişimi

14:06 - Diyarbakır

Diyarbakır’da sağlık camiasını buluşturacak kongre

13:48 - Diyarbakır

Diyarbakır semalarında görsel şölen

12:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da acı olay: Elektrik akımına kapılan kadın yaşamını yitirdi

12:04 - Diyarbakır