?>

Diyarbakır Sur’da Kar İsyanı: Esnaf Tepkili, Turistler Geri Dönüyor

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde kar yağışı sonrası temizlik yapılmadığı iddiası esnafı isyan noktasına getirdi. Turizmin kalbi olan bölgede günlerdir kaldırımların buzla kaplı olduğu, iş yerlerinin kepenk kapattığı ve vatandaşların can güvenliğinin tehlikeye girdiği belirtildi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 2 gün önce

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde esnaf ve mahalle sakinleri, kar yağışının ardından yolların ve kaldırımların temizlenmemesi nedeniyle belediyeye tepki gösterdi. Tarihi dokusu ve turistik yapılarıyla kentin gözde bölgelerinden biri olan Sur, kar yağışıyla beyaza bürünürken, temizlik yapılmaması iddiası nedeniyle adeta kaderine terk edildi.

Günlerdir kaldırımlarda biriken kar ve buzun temizlenmediğini dile getiren esnaf, yolların son derece kaygan olduğunu, hem kendilerinin hem de vatandaşların ciddi mağduriyet yaşadığını ifade etti. Kaldırımların yürünemez hale geldiğini vurgulayan esnaf, sokaklarda güvenli geçişin neredeyse imkânsız olduğunu söyledi.
Yenikapı esnafından Kenan Aksu, yaklaşık 6 gündür bölgede herhangi bir çalışma yapılmadığını öne sürerek, “Esnafın büyük bir bölümü iş yerini açamadı. Açık olanlara ise müşteri gelmiyor. Yerlerde hâlâ kar var. Defalarca ilgili kurumlara bildirmemize rağmen hiçbir adım atılmadı. Sürekli mazeret üretiliyor ama biz bunu kabul etmiyoruz. Buradan yetkililere sesleniyoruz: Ya gelin bu işi yapın ya da yapamıyorsanız açıkça söyleyin. Biz de kendi önlemimizi alalım. Çünkü burada kira ödüyoruz, aidat ödüyoruz ama karşılığında hiçbir hizmet alamıyoruz” dedi.

Sur’un önemli bir turizm bölgesi olduğunu hatırlatan esnaflardan Yalçın Asiltürk ise, yaşanan durumun turizmi de olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Asiltürk, “Bu yıl Sur’da turizm açısından ciddi bir hareketlilik yaşandı. Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 2 milyon ziyaretçi buraya geldi. Ancak kar yağışı sonrası kaldırımların ve sokakların durumu ortada. İnsanlar sokağın başına kadar geliyor ama buzlanmayı görünce geri dönüyor. Kayma, düşme ve yaralanma korkusu nedeniyle Dört Ayaklı Minare’den içeri giremiyorlar. Daha önce cıvıl cıvıl olan sokaklar şu an bomboş” diye konuştu.
İki etaplı bir alanda faaliyet gösterdiklerini belirten Asiltürk, ikinci etapta bulunan birçok esnafın iş yerini açamadığını vurgulayarak, “Açamayan esnaf arkadaşlarımız buna rağmen kira ve aidat ödemeye devam ediyor. Buna rağmen ne belediyeden ne de site yönetiminden herhangi bir destek geldi. Talebimiz çok net: Sokağın bir an önce açılması, insanların güvenle gezebilmesi ve esnafın yeniden iş yapabilir hale gelmesi” ifadelerini kullandı.
Mahalle sakinlerinden Abdullah Ayhan da buzlanma nedeniyle günlük yaşamın durma noktasına geldiğini belirterek, “Evlerimize ve camiye gidemiyoruz. Sokaklar tamamen buzla kaplı. Bu durum belediyenin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Camiye gitmeye çalışan bazı vatandaşlar düştü, bacakları ve kolları kırılanlar oldu. Şu anda caminin önüne kimse yaklaşamıyor. Belediyeden ricamız, bu sokağa acilen tuzlama yapılması ve gerekirse kepçeyle açılmasıdır” dedi.
Sur esnafı ve mahalle sakinleri, yetkilileri göreve davet ederek, tarihi ve turistik ilçede yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyor.

KAYNAK: İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Eski Vekil ve Antalya Barosu Başkanı Hayatını Kaybetti

2025-12-29 13:23 - Asayiş

Muharrem İnce’ye verilen görev! CHP’de değişim

2025-12-29 13:18 - Siyaset

SGK uzmanı Özgür Erdursun en düşük emekli zammını açıkladı

2026-01-04 14:23 - Ekonomi

Ahmet Türk'e iki kötü haber birden! Süre yeniden uzatıldı

2026-01-03 14:14 - Siyaset

Dicle Kaymakamı Atış’tan Nüfus Müdürü Narin’e Teşekkür

2026-01-05 11:57 - Diyarbakır

Yolsuzluk soruşturmasında 2 kişi tahliye edildi

2026-01-02 14:29 - Asayiş

CHP'nin 38. Kurultayı iptal mi edilecek?

2026-01-02 14:18 - Siyaset

SGK Uzmanı Özgür Erdursun en düşük emekli maaşını açıkladı!

2025-12-30 14:28 - Ekonomi

DEAŞ operasyonunda şehit olan 3 polisin kimlikleri belli oldu

2025-12-29 12:42 - Asayiş

Gelecek Partisi'nden istifa açıklaması!

2025-12-30 14:36 - Siyaset

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Dondurucu Soğuklar Sanayi Esnafına Can Suyu Oldu

17:10 - Diyarbakır

Dondurucu Soğuklarda Okula Giden Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Dondurucu Soğuklarda Hayati Uyarılar

17:03 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tır Park Halindeki Araca Çarptı

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bilgi Kirliliği Alarmı

15:55 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Dondurucu Soğuklar Sanayi Esnafına Can Suyu Oldu

17:10 - Diyarbakır

Dondurucu Soğuklarda Okula Giden Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Dondurucu Soğuklarda Hayati Uyarılar

17:03 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tır Park Halindeki Araca Çarptı

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bilgi Kirliliği Alarmı

15:55 - Diyarbakır