?>

Diyarbakır Surlarında İki Ayrı Manzara: Bir Yanda Restorasyon, Diğer Yanda Yıkım Tehlikesi

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları'nın bir kısmı restore edilerek turizme kazandırılırken, Çiftkapı ve Tek Kapı mevkilerindeki bölümler kaderine terk edilmiş durumda. Bölge halkı, tarihi dokunun korunması ve tüm surların eşit şekilde değerlendirilmesini istiyor.

Diyarbakır - 8 ay önce

Diyarbakır - Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Diyarbakır Surları'nın bir bölümü restore edilerek turistik cazibe merkezi haline getirilirken, aynı yapının Tek Kapı ve Çiftkapı mevkiinde yer alan kısımları ilgisizlik nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Tarihi ve mimari değeriyle yalnızca kentin değil, tüm insanlığın mirası olan surların bu iki yüzü, hem kent sakinlerini hem de tarih severleri endişelendiriyor.

“Bazı Kısımlar Adeta Çöp Yuvası”

Bölge sakinlerinden Erdal Bozkır, surların iki bölgesi arasındaki farkın dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirterek şunları söyledi:
“Surların bir kısmı çok güzel restore edilmiş, tertemiz ve gezilip görülecek bir hale getirilmiş. Ancak Tek Kapı ve Çiftkapı tarafındaki bölümler dökülüyor. İçeride kırık camlar, çöpler var. Akşam saatlerinde bazı kişilerin burada içki içtiğine şahit oluyoruz. Hem görüntü hem de güvenlik açısından rahatsız edici bir durum.”

“Aynı Özen Tüm Sur Hattına Gösterilmeli”

Diyarbakır’ın simgelerinden olan surların her bölümünün eşit derecede korunması gerektiğini vurgulayan Bozkır, yetkililere çağrıda bulundu:
“Restorasyon yapılan bölümler gerçekten çok güzel olmuş. Fakat diğer bölümler terk edilmiş gibi. Bakanlığımızdan beklentimiz, bu bölgelere de aynı özeni göstermeleri. Temizlik, güvenlik ve bakım çalışmaları ivedilikle başlatılmalı.”

Turizme Katkı İçin Acil Restorasyon Şart

Diyarbakır halkı, surların tamamının yenilenmesi halinde kente gelen turist sayısının önemli ölçüde artacağını düşünüyor. Vatandaşlar, özellikle Çiftkapı ve Tek Kapı mevkilerinde kapsamlı bir temizlik ve güvenlik çalışması yapılmasını talep ediyor.
UNESCO tarafından tescillenmiş bir dünya mirasının bu haliyle bırakılması ise büyük tepki çekiyor. Sivil toplum kuruluşları ve kent sakinleri, surların tamamının hak ettiği şekilde korunması ve gelecek nesillere sağlıklı biçimde aktarılması için yetkilileri göreve çağırıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Adana’da CHP’li Başkanın İş Yerine Silahlı Saldırı

2025-10-11 14:21 - Siyaset

AK Partili ilçe başkanı istifa etti!

2025-10-10 15:14 - Siyaset

Eski Vekil ve Antalya Barosu Başkanı Hayatını Kaybetti

2025-10-08 15:21 - Siyaset

Sosyal medyayı ikiye bölen öğretmen! Fidan hoca ile mukayese eden bile var

2025-10-06 15:05 - Eğitim

En düşük emekli maaşı ne kadar olur? Masada 4 farklı rakam var

2025-10-06 15:09 - Ekonomi

Midyat’ta Özel Gereksinimli Bireyler İçin Genel Anestezili Diş Tedavisi Başladı

2025-10-09 12:05 - Sağlık

Başörtüsünü Düzeltirken Yuttuğu Toplu İğne Akciğerine Saplandı

2025-10-07 11:13 - Sağlık

ORC 26 İlde Seçim Anketi Yaptı Sonuçlar Şaşırttı!

2025-10-06 15:22 - Siyaset

Aksu Uçak Lisesi'nden Havacılığa Yatırım

2025-10-11 13:29 - Eğitim

Batman’da Girişimcilik Rüzgârı Esiyor

2025-10-08 13:17 - Eğitim

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Büyük Çöküş

15:15 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Aynı Ev Aynı Kâbus

13:48 - Diyarbakır

Civciv İçin Öyle Bir Çözüm Buldular Ki...

12:33 - Diyarbakır

Tepe Anadolu Lisesi'nde Muhteşem Bahar Şenliği Coşkusu

12:23 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Gururu

12:10 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Büyük Çöküş

15:15 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Aynı Ev Aynı Kâbus

13:48 - Diyarbakır

Civciv İçin Öyle Bir Çözüm Buldular Ki...

12:33 - Diyarbakır

Tepe Anadolu Lisesi'nde Muhteşem Bahar Şenliği Coşkusu

12:23 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Gururu

12:10 - Diyarbakır