?>

Diyarbakır’dan Dünyaya Erbane yolculuğu

Diyarbakır’da 10 yıldır Erbanecilik kültürünü yaşatan 41 yaşındaki Selahattin Ulaş, yaptığımız Erbaneleri Avrupa’nın belirli ülkelerine gönderdiklerini belirterek, “Kendi kültürümüzü Dünya ve Avrupa’da tanıttığımız için mutluyuz” dedi.

Diyarbakır - 3 yıl önce

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tarihi yüzyıllara dayana kadim müzik enstrümanlarından biri olan erbane (def) birçok kültürün günümüzü ulaşmasında yardımcı olmuştur.

Korkulara, hastalıklara iyi gelir Diyarbakır’da 10 yıldır Erbanecilik kültürünü yaşatan 41 yaşındaki Selahattin Ulaş, ”Yüzyıllar boyunca bölgenin ileri gelenlerinden olan büyücüler, şamanlar, abdallar, dervişler çaldıkları deflerle, zikir ve cem gibi merasimleri yönettiler. Düğün ve cenaze, şenlik ve yas, savaş ve barış gibi insanlığın ortak durumlarını ve duygularını ifade etmiş, korkulara, hastalıklara çare bulmada defin sesinden yararlanmıştır” dedi.

Ceviz ve Gürgen kullanıyoruz Kentte Erbanecilik mesleğinin son türü olduğunu aktaran Ulaş,” Erbane kültürü zamanla Diyarbakır’da azalmaya başladı. Erbane’nin ilk çıktığı kültür İran bölgesidir. Erbane’nin yapımında ceviz, kabak, Gürgen ve Afrika ağacı (Adansonia) kullanılmaktadır. Ceviz ve Gürgen ağacı ağır olduğu için en çok Afrika ağacı kullanılmaktadır. Erbanelerin ağır olmaması gerekiyor, çünkü çalan ustanın elinde ağır olmaması önemlidir. Erbanenin metotlarını İran’lı ustalar tarafından belirlendi. İyi bir erbane ustası aynı zamanda iyi Erbane çalması gerekiyor. Erbaneyi çalamadığı takdirde Erbane’nin sesinden anlamaz ve Usta ortaya iyi bir iş çıkaramaz” diye konuştu.

Çok mutluyuz Diyarbakır kültürünü dünya ve Avrupa’da da yaşatmak adına çalıştıklarını ifade eden Ulaş, “Dünya’da belirli ülkelerden bizlerden Erbane isteniyor onların isteği doğrultusunda sipariş alıp gönderiyoruz. Kendi kültürümüzü Dünya ve Avrupa’da tanıttığımız için mutluyuz”şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

50 yıllık hayal test sürüşünde

2023-12-08 16:14 - Bilim ve Teknoloji

Güneşteki patlamalar elektronik eşyalarınızı bozabilir!

2023-12-08 00:24 - Bilim ve Teknoloji

Nuri Alço'dan hayırlı olsun ziyareti

2023-12-08 18:15 - Kültür Sanat

İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 40'a dayandı

2023-12-11 12:18 - Güncel

Brent petrolün varil fiyatı arttı

2023-12-08 10:19 - Ekonomi

İtalya 'Kuşak ve Yol Girişimi'nden çekildiğini duyurdu

2023-12-07 00:18 - Dünya

Siyonist işgal rejiminden "beyaz fosfor bombası" itirafı

2023-12-12 06:42 - Güncel

Kahramanmaraş’ta sağanak etkili oldu

2023-12-10 09:56 - Bölge

Muharrem Kurt, Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdür V. Oldu

2023-12-08 11:19 - Güncel

Feci Kazada aynı aileden 3 kişi öldü, 3 kişi yaralı

2023-12-08 14:58 - Asayiş

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Gazze konferansı: Çözüm ümmetin birliğinde

15:14 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Para Vermeyin Çağrısı

14:39 - Diyarbakır

Çermik’te bulamaç geleneği festivalle yaşatıldı

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da öğretmenevi müdürlerini buluşturan seminer

14:22 - Diyarbakır

Malezya Büyükelçisi’nden Diyarbakır Valiliği’ne ziyaret

14:24 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Gazze konferansı: Çözüm ümmetin birliğinde

15:14 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Para Vermeyin Çağrısı

14:39 - Diyarbakır

Çermik’te bulamaç geleneği festivalle yaşatıldı

14:34 - Diyarbakır

Malezya Büyükelçisi’nden Diyarbakır Valiliği’ne ziyaret

14:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da öğretmenevi müdürlerini buluşturan seminer

14:22 - Diyarbakır