?>

Doğal ve Ekonomik kırma zeytine büyük ilgi

Mardin’in Derik ilçesinden getirilen kırma yeşil zeytin, Batman’da sofraların vazgeçilmezi oldu. Katkısız ve ev yapımı zeytin, hem doğal olması hem de uygun fiyatıyla vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

Bölge - 4 ay önce

Batman’da son yıllarda sofraların vazgeçilmezi haline gelen kırma yeşil zeytin, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Mardin’in Derik ilçesinden getirilen zeytinler, el emeğiyle hazırlanarak doğal yöntemlerle tezgâhlarda yerini alıyor.
Konu hakkında konuşan satıcılar, zeytinlerin doğrudan üretici bahçelerinden getirildiğini ve katkı maddesi kullanılmadan hazırlandığını belirtti. Bu özelliğiyle fabrika üretimi zeytinlerden ayrılan kırma yeşil zeytin, Batman halkının "ev yapımı" tercihlerinin başında geliyor.

“Bahçeden koparıp getiriyoruz”

Zeytin satıcısı Mazlum Beldek, zeytinleri bahçelerden topladıklarını ifade ederek, “Mardin’in Derik ilçesinden bu mevsimlerde zeytin getiriyoruz. Gidip bahçeden koparıp kendi aracımızla getiriyoruz. Tezgâhımızda 20 çeşit zeytin bulunuyor; boylarına ve türlerine göre değişiyor. Kilosu 100 liradan başlıyor, bazı çeşitler 200 liraya kadar çıkıyor” dedi.
Beldek, vatandaşların ilgisini ise şöyle değerlendirdi: “İki kişi 5 kilo, bazıları ise 10 kilo alıyor. Daha önce tadına bakanlar çok alıyor, yeni deneyenler soruyor. Bu sene talep yüksek, ancak kuraklık nedeniyle zeytin az, fiyatlar da arttı.”

“Ev yapımı olduğu için daha çok tercih ediliyor”

Yeşil zeytinin hazırlanma sürecini anlatan Beldek, “Zeytinleri makinede kırıyoruz, vatandaşlar kaplara koyup 2-3 günde bir suyunu değiştiriyor. Bir ay kadar süren bu süreç zeytini tatlı yapıyor. Üzerine zeytinyağı veya limon suyu ekleyerek sofraya sunuluyor. Ev yapımı ve katkısız olduğu için insanlar daha çok tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Herkes ihtiyacına göre alıyor

Bir diğer satıcı Mehmet Basır Onuk ise Batman’da yeşil zeytinin artık bir gelenek hâline geldiğini belirterek, “Vatandaş memnun, herkes ihtiyacına göre 5-10 kilo alıyor. Bu sene verim düşüktü, bu nedenle fiyatlar geçen seneye göre yüzde 20-30 arttı. Ancak halk hem uygun fiyatlı hem de doğal ve katkısız olduğu için tercih ediyor” dedi.
Batman’da kırma yeşil zeytin, doğal yapısı, uygun fiyatı ve lezzetiyle sofraların vazgeçilmez ürünü olmaya devam ediyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Emekli ve Memur Maaşlarına Zam Oranı Belli Oldu

2025-10-25 12:06 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avukatlarından Mustafa Doğan İnal Görevinden Ayrıldı

2025-10-24 13:13 - Siyaset

Seçim Bütçesi Mi? 2027 Rakamları Dikkat Çekti

2025-10-25 12:02 - Siyaset

Şamil Tayyar: Özgür Özel aday olursa Erdoğan çok memnun kalacak

2025-10-26 12:08 - Siyaset

Abdulkadir Selvi: Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin siyaseten küçüldüler

2025-10-22 12:56 - Siyaset

Sakarya'nın Coğrafi İşaretli Bal Kabağı Hasadı Başladı

2025-10-23 12:15 - Ekonomi

Cumhur İttifakı Kıbrıs'ta Ayrıldı

2025-10-25 12:03 - Siyaset

Bayburt Üniversitesi 2027-2031 stratejik planına yön verecek çalıştay gerçekleştirildi

2025-10-25 08:22 - Eğitim

Hatay Payas'ta Sel Felaketi: 80 Aileye Maddi Destek Sağlandı

2025-10-22 11:50 - Bölge

Son seçim anketinde büyük atak! Birinci parti 15 günde değişti

2025-10-23 14:34 - Siyaset

İlgili Haberler

Tescilli savat sanatı genç kuşaklara aktarılıyor

10:57 - Bölge

Kızılay'dan 8 Mart ziyareti

11:00 - Bölge

Mardin’de Kaçak Elektrik Zarara Yol Açtı!

10:46 - Bölge

Siirt ve Şırnak İçin Kuvvetli Yağış ve Kar Uyarısı

13:26 - Bölge

Kadınlar Günü’ne Özel Ücretsiz Konser

15:10 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 112 Yıllık Ziya Gökalp İlkokulu’nda Ramazan Buluşması

00:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşli Hava Şehre Canlılık Getirdi

16:37 - Diyarbakır

Diyarbakırlıları mutlu eden görüntü

15:57 - Diyarbakır

Diyarbakır’da şadırvanı dilek kutusu yaptılar

15:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da mobilya üretmek zor

15:13 - Diyarbakır