?>

Doğum Uzm. Dr. Dilek: Gebelikte tansiyon takibi çok önemlidir

Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzm. Dr. Adem Dilek, gebelikte tansiyon konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Güncel - 3 yıl önce

Hamilelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyonun, normal bir kişiden daha fazla riskli bir durum oluşturduğunu ifade eden Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzm. Dr. Adem Dilek, hamilelik sırasında anne adayının kan basıncının sürekli takip edilmesinin, olası komplikasyonları önlemek adına önemli olduğuna işaret etti.
"Gebelik zehirlenmesi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir"
Dilek, gebelikte tansiyon konusunda yaptığı açıklamada, "Gebelikte tansiyon, her haftada önemli olmasına rağmen bizim için daha önemli olan haftalar 20. haftadan itibaren başlar ve doğum sürecinden sonraki özellikle ilk altı haftaya kadar sürer. Bazen süreç üç aya kadar da sürebilmektedir. Bu dönemde mutlaka tansiyon takibinin yapılmasında fayda vardır. Bütün muayenelerimizde hastanın mutlaka tansiyonuna bakıyoruz. Çünkü halk tabiri ile gebelik zehirlenmesi olarak ifade edilen bir rahatsızlık, hastada önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu hastalık vücutta şişme, görme bozuklukları, göz önünde ışık çakmalarına sebep olabilir. Gebeliği üç bölüme ayırırsak eğer ilk üç ayda gebeliği tespit ediyor ve kontrollerini yapıyoruz. İkinci üç ayda ve özellikle 20. hafta üstünde preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) dediğimiz duruma daha fazla dikkat etmek durumunda kalıyoruz ve her kontrollerinde mutlaka tansiyonlarını ölçtürüyoruz." dedi.
"Kendi tansiyonlarını kendileri de ölçebilirler"
Gebelere önerilerde bulunan Dilek, "Hastalarımıza da mutlaka aile sağlığı merkezlerindeki kontrollerini aksatmamalarını ve eğer şikayetleri olursa yine acillerde veya şartlar uygun olmadığı durumlarda en azından evlerinde takip olmalarını öneriyoruz. Kendi tansiyonlarını kendileri de ölçebilirler. Gebelik zehirlenmesini kadın doğum ve kardiyoloji beraber takip etmektedir. 160/100, 160/110 gibi değerlerin üstünü de zaten şiddetli gebelik zehirlenmesi kategorisine alıyoruz, o durumda mutlaka hastanede bebek açısından da doğumu planlamanın zamanı geldiğini gösteren bir işaret olabiliyor bizim için. Hastaların 140/90 ve üst değerlerde mutlaka hastaneye başvurup yakın takip altında olması gerekir. Özellikle hastalarımızın baş ağrısı yakınması, göğüs alt boşluğunda hissettikleri ağrı durumlarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Kilis’te yaşanan cinayette yakalanan 2 zanlı tutuklandı

2023-04-07 01:48 - Güncel

Havaların ısınmasıyla fide satışları başladı

2023-04-07 16:14 - Ekonomi

Kaldırılan enkazlar sonrası Nurdağı'nın son hali havadan görüntülendi

2023-04-07 17:37 - Güncel

Hatay Defne Devlet Hastanesi inşaatı devam ediyor

2023-04-05 06:01 - Güncel

Surlarda moloz ayrıştırma ve belgeleme çalışmaları başladı

2023-04-05 11:21 - Kültür Sanat

Şanlıurfa’da sel ve depremden etkilenen yapılar yıkılıyor

2023-04-05 14:35 - Güncel

UNICEF: Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ölen çocuk sayısı 500'ü geçti

2023-04-04 17:02 - Güncel

Ramazan’ın ilk 10 gününde Kabe’de 9 milyondan fazla kişi ibadet yaptı

2023-04-05 01:23 - Güncel

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı ikinci gün oturumlarıyla devam ediyor

2023-04-05 18:16 - Güncel

Nijerya'da çiftçiler ile hayvancılık yapanlar arasında çatışma: 134 ölü

2023-04-10 15:36 - Güncel

İlgili Haberler

Validen kum hırsızlığına karşı Boğaz Sahili’ne kameralı takip talimatı

10:42 - Güncel

Erzincan’da sis bulutları doğayı masalsı görünüme bürüdü

10:43 - Güncel

Göcek’te temizlenen plaj vatandaşların hizmetine sunuldu

10:47 - Güncel

Erzincan Emniyetinden gazilere anlamlı ziyaret

10:52 - Güncel

Dicle’de Gaziler Günü’nde anlamlı buluşma

14:42 - Güncel

Günün Manşetleri

Beşiktaş taraftarları Diyarbakır’a hayran kaldı Burası 8. harikası

13:18 - Diyarbakır

TEKNOFEST heyecanı Diyarbakır’da doruğa ulaştı

13:07 - Diyarbakır

Zerzevan Kalesi’nde Diyarbakır türküleri yankılandı

13:03 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın gönüllü tarih anlatıcısı

12:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da boş araziye koltuk ve dolap yığını

12:50 - Diyarbakır