?>

Eczacılar gelecek korkusu yaşıyor!

Her geçen gün maliyetlerin arttığını, masraflarını karşılayamayacak duruma geldiklerini belirten eczacılar, böyle devam ederse yılsonunda çoğunun çalışamayacak duruma geleceklerini söyledi.

Sağlık - 4 yıl önce

Batman’daki eczacılar, kapanma korkusu yaşıyor. Eczanelerin yangın yerine döndüğünü belirten Batman Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, hükümetten kendilerine sahip çıkılmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı ile sık sık görüşmelerine rağmen sorunlarına çözüm bulunmadığını, kendilerinin sağlık sektörü kategorisinde sayılmadıklarını vurgulayan Bayhan, sorunlarına çözüm bulunmadığı takdirde çalışamaz duruma geleceklerini ve yılsonunda çok sayıda eczanenin kapanabileceğini ifade etti.
Taleplerine cevap verilmemesi halinde 16 Ekim’de Ankara’da Türkiye’nin dört bir tarafından 100 bine yakın eczacının katılacağı büyük bir miting yapacaklarını belirten Bayhan, yine de sorunlarının çözüme kavuşturulmaması durumunda kapanmaya gidecekleri uyarısında bulundu.
Yaşadıkları sorunları İLKHA muhabirine anlatan Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, Türkiye’de son yıllarda özellikle eczacılığın hiç olmadığı kadar büyük bir tehdit altında olduğunu kaydetti.

“Eczaneler bugün yangın yeridir” Ülkedeki ekonomik sıkıntılardan etkilenen meslek gruplarının başında eczacıların geldiğine işaret eden Bayhan, “Eczaneler bugün yangın yeridir. 2009’dan beri değiştirilmeyen bir ilaç fiyat kararnamesi vardı. Bundan bir ay önce bir kısmına rotasyon yapıldı, biraz değişim falan oldu ama hiçbir şekilde bizi tatmin etmedi.” dedi.

“Eczaneler ekonomilerini yürütemez hale geldi” Eczane giderleri, masraflarının büyük oranda arttığına dikkat çeken Bayhan, “Eczanelerin bu süreç içerisindeki katma değeri maalesef 1,75’tir. Her şeyin zam aldığı bir yerde eczacılığa verilen 1,75’lik artı değer var. Bu da artık eczane ekonomilerini yürütebilme ihtimalinin kalmadığı anlamına gelmektedir.” diye konuştu.

“Eczanelerin büyük bir kısmı kredilere boğulmakta” Eczanelerin kapanma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Bayhan, şöyle devam etti:“Bugün Türkiye’deki 28 bin eczanenin en az yarısından fazlasının, bu şekilde devam ederse yılbaşını görememesinden korkuyoruz. Eczanelerin büyük bir kısmı kredilere boğulmakta, eczane açtığı zaman kredilerle boğuşmakta, yoktaki ilaçlardan kaynaklı hastayla karşı karşıya gelinmektedir. Sağlık Bakanımız başta olmak üzere sağlık otoriteleri, eczacılığı sağlık sınıfına maalesef hala almamışlar. Yapılan uygulamalar bunu gösteriyor.”

“16 Ekim’de Ankara’da eczacıların katılacağı büyük bir miting düzenleyeceğiz”
Haklarını aramak için miting düzenleyeceklerini belirten Bayhan, “Şu an bu ekonomik buhran eğer bu şekilde devam ederse 16 Ekim’de Ankara’da Türkiye’deki bütün eczacıların katılacağı büyük bir miting düzenleyeceğiz. 100 bin insanın katılmasını bekliyoruz. Burada da eğer amacımıza ulaşamazsak bu kez Türkiye genelinde eczane kapanışını yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“Bize karşı negatif ayrımcılık yapılıyor” Ayrımcılığa tabi tutulduklarını savunan Bayhan, konuşmasını sonunda şunları söyledi:“Sorunun çözümü için bir kere ilaç kararnamesi kesinlikle eczacı lehine değiştirilmesi lazım. Kamuda çalışan eczacıların özlük hakları verilmesi lazım. Bugün eczacılar birinci derece sağlık sınıfındadır. Aile sağlık merkezleriyle aynı kategoridedir. Ama maalesef sağlık otoritelerinde bize karşı negatif ayrımcılık yapılıyor. Eczanelere acil bir can suyu verilecek bir paket hayata geçirilmesi lazım. Bunlar olmazsa ve eğer bu şekilde devam ederse biz bu işi yılbaşından itibaren yapamayacak noktaya geliriz.”

Haftanın Öne Çıkanları

"Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz"

2022-09-12 09:47 - Siyaset

Avrupa şampiyonu ’demir yumruk’ Buse’nin hedefi olimpiyat şampiyonluğu

2022-09-14 10:41 - Spor

Anadolu Üniversitesi Türkiye’ye örnek oldu

2022-09-14 11:17 - Eğitim

DTSO Başkan adayı Karagöz seçime “mavi liste” ile gireceklerini açıkladı

2022-09-11 14:06 - Siyaset

Diyarbakır’da öğrencilerin meslek sahibi olma yolunda ilk değerlendirme yapıldı

2022-09-09 16:41 - Eğitim

Beslenme ve egzersiz ‘irritable bağırsak sendromu’ şikayetlerini hafifletiyor

2022-09-10 09:57 - Sağlık

Salçalık biberin kilosu 12 TL’den 10 TL’ye düştü

2022-09-14 10:43 - Ekonomi

Yasemin hemşire nöbette hayatını kaybetti

2022-09-10 10:03 - Güncel

Özbekistan Cumhurbaşkanından Silvan'da Celaleddin Harzemşah türbesi talebi

2022-09-13 11:13 - Kültür Sanat

Ebe hemşire adaylarına uyum eğitimi

2022-09-14 11:16 - Eğitim

İlgili Haberler

Trabzon Şehir Hastanesi Yükseliyor: 900 Yataklı Dev Projede Açılış Yıl Sonu Hedefleniyor

13:08 - Sağlık

Uzmanlardan Kırım Kongo uyarısı

09:22 - Sağlık

Menteşe’de sağlıklı yaşam etkinliği

13:08 - Sağlık

İtfaiye erinin koluna yapışan kene hastanede çıkarıldı

11:28 - Sağlık

Belediye çalışanlarına sağlık taraması

11:34 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakırlı Karateciler Adana’da Fırtına Gibi Esti

14:25 - Diyarbakır

Feci Kaza: Yolun Karşısına Geçmek İsteyen Yaya Ağır Yaralandı

14:07 - Diyarbakır

Diyarbakırlılar da Başvuru Yapabilecek

13:37 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın İl Olmaya En Yakın İlçesi Hangisi

13:27 - Diyarbakır

Vatandaşın Cebini En Çok Hangisi Zorluyor

13:20 - Diyarbakır