?>

Eğitimci Karakaya'dan üniversite tercihleri için tavsiyeler (Videolu)

Öğrencilerin tercih yapmadan önce dikkat etmesi gerekenleri anlatan Eğitimci Samet Karakaya, öğrencilerin puana göre değil başarı sırasına göre tercih yapılması gerektiğini belirtti.

Eğitim - 3 yıl önce

27 Temmuz ile 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak tercih maratonu, sonuçların açıklanması ile birlikte başladı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geride kalırken 3 milyon 527 bin 463 adayın geleceğini şekillendirecek tercih süreci başladı.
Tercihler 27 Temmuz ile başlayıp 8 Ağustos'a kadar sürecek ve ÖSYM'nin aday işlemleri sisteminden yapılacak. Adayların 24 tercih hakkı bulunacak.
Konuyla ilgili Bursa Mudanya Üniversitesi Sekreteri ve Eğitimci Samet Karakaya İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.  
Sınava hazırlanmak kadar tercih dönemi de çok önem arz ettiğini belirten Karakaya, "Kritik kararların ve doğru adımların atılması gerektiren bir süreçtir. Tercih 27 Temmuz itibariyle başlayıp 8 Ağustos tarihine kadar devam edecektir. Sınava 3 milyon 527 bin öğrenci başvurdu. Bir kısım öğrenci sınava katılmadı. Tercih yapacak ciddi bir kitle var." dedi.
"Öğrencilerin profesyonel destek alarak tercih yapması gerekir"
Bu yıl belirli yığılmaların olmasını beklendiğini belirten Karakaya, "Bu nedenle profesyonel destek alarak öncelikle öğrencilerimizin tercih yapmasını istiyorum. Tercih yaparken yirmi dört tercih hakkı vardır. Öğrencilerin tercih sıralaması oluşturmada önceliklerini istek sıralarına göre yapmalarını istiyoruz. 'Puanım şu kadar ilk 100 bindeyim, 100 bine denk gelen bölüm hangisiyse oraya yazayım.' yaklaşımı rehberlik olarak doğru bulmadığımız bir şeydir. Çünkü öncelikle öğrencilerin mutlu olacaklar sevdikleri ilgi ve yönelimlerin olduğu alanlara yönelmelerini istiyoruz." diye belirtti.
"Tercih yaparken öğrenci kendi başarı sırasına göre hareket etmelidir"
Tercih listesi oluştururken istek sıralamanın yapılması gerektiğini söyleyen Karakaya, "Tercih yaparken öğrenci kendi başarı sırasına göre hareket etmelidir. Puana göre değil başarı sırasına göre tercih yapılmalıdır. Çünkü bir bölüm bir önceki yıl hangi başarı sırasında kapatmışsa sonraki yıl da genel yaklaşım ve tercih eğilimleri o aralıkta olacağından ciddi oynamalar olmayabilir. Bu sene özel bir senedir." şeklinde konuştu.
"200 ile 300 puan arasında ciddi bir yığılma var"
Karakaya, "Yaşanmasını hiç istemediğimiz 6 Şubatta maruz kaldığımız bir deprem gerçeğimiz var. Deprem sonrasında hem LGS'de hem de YKS'de ikinci dönem konuları müfredattan çıkarıldı. Öğrencilerimiz sadece birinci dönem konularından sorumlu oldular. Bu nasıl bir sonuç doğurdu. Öncelikle öğrencilerimize daha az üniteyi daha çok zaman dilimi içerisinde çalışma fırsatı sağladı. Sınav da nispeten daha kolay oldu. Aşağı yukarı netler birbirine yakındır. Özellikle 200 ile 300 puan arasında ciddi bir yığılma oldu." dedi.
"Öğrenci tercih aralığını ve başarı sırası aralığını geniş tutması gerekiyor"
Öğrenciler tercih yaparken muhakkak bu sene yığılma olduğuna dikkat ederek tercih listesini ona göre oluşturması gerektiğini belirten Karakaya, "100 binde olan bir öğrencinin tercih yaparken sadece 100 bindeki yeri yazmamasını öneriyoruz. Olabildiğince tercih aralığını ve başarı sırası aralığını geniş tutması gerekiyor. 100 bindeyse örneğin; 50-60 binlerden başlayarak ilk tercihlerini biraz puanın ve sıralamasının üzerinde yerler tercih ederek oluşturmalıdır. Genel ağırlığını 100 bine yakın kapatmış bir önceki sene taban puanı 100 bine yakın olan yerleri koyarak oluşturmalıdır." ifadelerini kullandı.
"Ne kadar çok bölüm yazılırsa o kadar garanti oluyor"
Karakaya, " Garanti tercih diyeceğimiz hem öğrencimizin istediği ama başarı sırası olaraktan kendi puanın altında olan yerleri yazarak tercih listesini bu şekilde oluşturmasını öneriyoruz. 24 tercihin tamamının yapma zorunluluğu yoktur. İstediği yeri yazsın. Gerekirse 5-8 tercihte yapabilir. Ama ne kadar çok bölüm yazılırsa o kadar garanti oluyor. Tercih listesi ona göre daha ehemmiyetli ve doğru oluyor." diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Otomotiv sektörü temsilcileri: Araç alımı yatırıma dönüştü

2023-07-17 10:57 - Ekonomi

Vali Yardımcısı Çiftçi spor yatırımlarını inceledi

2023-07-19 15:52 - Spor

Dicle Elektrik, yenileme çalışmalarını durduran mahkeme kararına itiraz etti (videolu)

2023-07-18 10:37 - Ekonomi

FAO ve UNAMA yetkilileri Afganistan İslam Emirliği Tarım Bakanı Ömeri ile görüştü

2023-07-15 12:00 - Dünya

Diyarbakır’da piyasaya sahte altın süren 10 kişi tutuklandı (Videolu)

2023-07-16 11:56 - Güncel

Yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıtlar sona eriyor

2023-07-19 13:09 - Eğitim

Mersin'de 16 düzensiz göçmen ve 2 göçmen kaçakçısı yakalandı

2023-07-16 09:15 - Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli iradenin tankla, tüfekle, teslim alınamayacağını tüm cihana ilan ettik

2023-07-15 21:08 - Siyaset

İstanbul'un barajlarında doluluk oranı yüzde 40'a geriledi

2023-07-19 12:49 - -

Fransa'nın Ulusal Günü'nde 255 araç kundaklandı

2023-07-15 11:44 - Dünya

İlgili Haberler

TÜİK Hatay Bölge Müdürlüğü’nde yangın eğitimi ve tahliye tatbikatı düzenlendi

09:39 - Eğitim

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kurtaran Kütahya’yı ziyaret etti

09:41 - Eğitim

İngiltere, Japonya ve Güney Kore’de Tek Cinsiyetli Eğitim Tartışması

16:03 - Eğitim

Yunusemre’de çocuklar uzayın sırlarını keşfediyor

11:17 - Eğitim

Eğitim-Bir-Sen Adana Şubesi 12. kez yetkili sendika oldu

11:23 - Eğitim

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Denetimler Sonrası mağazalarda hijyen uyarıları arttı

15:29 - Diyarbakır

MHP Diyarbakır’da bayrak değişimi

14:06 - Diyarbakır

Diyarbakır’da sağlık camiasını buluşturacak kongre

13:48 - Diyarbakır

Diyarbakır semalarında görsel şölen

12:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da acı olay: Elektrik akımına kapılan kadın yaşamını yitirdi

12:04 - Diyarbakır