?>

Ekmek paralarını acıdan çıkarıyorlar - VİDEOLU

Türkiye’nin önemli biber üretim merkezlerinden Gaziantep’in İslahiye ilçesinde hasat edilen acı biberler, çalışanlar tarafından titizlikle çöplerinden temizlenerek salça, toz ve pul biber yapımı için hazır hale getiriliyor. El yakan acı biberleri çöplerinden temizleyen çalışanlar ise ekmek paralarını acıdan çıkararak aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Ekonomi - 2 yıl önce

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde üretilen ve yoğun acı tadıyla meşhur olan biberler, bölgedeki birçok insana iş imkanı sağlıyor. Hasat edilen acı biberler, fabrikalarda işlenmeden önce çalışanlar tarafından çöplerinden ayrılarak hem salça yapımına hem de toz ve pul biber yapımına hazır hale getiriliyor. Çoğu depremzedelerden ve kadınlardan oluşan çalışanlar ise yöreye özgü olan ve yoğun acısıyla bilinen biberleri temizlerken adete ekmeklerini acıdan çıkarıyorlar. Çalışanlar, yoğun acısıyla bilinen biberleri temizlerken özellikle ellerinin çok yandığını da söylüyor.
“Eşim emekli evin geçimine katkı sağlıyor”
Biber salçası satıcısı Leyla Aslan, “Antep’in biberi meşhur, Antep yemekleri hem güzel oluyor hem de lezzet veriyor. Ben 20 yıldır biber yapar satarım. Günlük 400-500 kilo alıyorum yaptıktan sonra satıyorum. Kilosunu 275 TL’den satıyorum ve müşterilerim çok. O yüzden talep çok yoğun. Sipariş üzeri çalışıyorum, evimin damı buna müsait ben de dama tavalarla çıkarıyorum daha sonra biber salçası oluyor. Biberlerimizi güneşte beklettiğimizden dolayı pişiyor. Sonbahara kalmasıyla rüzgar yerse ve biber çok pişerse sam kalır. Şuan da salçalarımızı güneşte 5-6 gün kalıyor. Ama sonbahar mevsiminde yaklaşık 8 gün bekletiyoruz” diye konuştu.
“Günlük yaklaşık 400 ila 500 kilo arasında temizliyoruz”
Sabah namazından itibaren başlayarak aile ekonomisine katkı sağlamak için biber temizlediklerini söyleyen Zeynep Dağ ise “Yaptığımız iş biberlerin sapını kırmak, sabah namazından itibaren başlıyoruz. Kilosunu 2 TL’den yapıyoruz. Günlük yaklaşık 400 ila 500 kilo arasında temizliyoruz. Başka gelirimiz yok. Aşırı yorucu bel, baş ağrısı oluyor ama mecburuz yapmaya” dedi.

“Gece 11-12’ye kadar devam ediyoruz”

Celal Tan ise “Sabah bir miktar geliyor. Yaklaşık 100 kilo civarında çöp çekiyoruz. Bir de akşama yakın tekrardan biber geliyor. Gece 11- 12’ye kadar devam ediyoruz. Yorucu ama mecburuz yapmaya. Ben 10 yıldır bu işi yapıyorum” şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Boğulma tehlikesi yaşayan genç kurtarıldı

2023-08-20 18:08 - Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon açıklaması

2023-08-24 16:43 - Siyaset

Uzmanından yaz aylarında çok görülen sistit uyarısı

2023-08-26 10:44 - Sağlık

Uyuşturucu satan 3 kişi yakalandı

2023-08-24 10:14 - Güncel

Dışişleri Bakanı Fidan Erbil'de

2023-08-24 11:12 - Dünya

E Spor Gaziantepli gençlerden yoğun ilgi görüyor

2023-08-25 12:28 - Spor

“Huzur Hanem” buluşmaları devam ediyor

2023-08-25 14:43 - Siyaset

Adıyaman'da kaza: 1 ölü, 4 yaralı

2023-08-26 12:21 - Güncel

SGK emekli maaşı nasıl hesaplanır?

2023-08-26 15:55 - Ekonomi

AB'den Ukrayna'nın katılım müzakerelerinin başlatılmasına yönelik açıklama

2023-08-23 23:19 - Dünya

İlgili Haberler

İzmir’in verimli tarım arazilerinde ’yeşil altın’ hasadı

16:06 - Ekonomi

Valilik yaptı, belediye bozdu

10:12 - Ekonomi

O ilimizde topraksız marul yetiştiriciliği başladı

09:51 - Ekonomi

Düzce’de Manda Yetiştiriciliği Gelişiyor: 17 Damızlık Manda Boğası Üreticilere Teslim Edildi

12:43 - Ekonomi

Ford Otosan, Kadınları STEM Alanlarında Güçlendirmek İçin "Gelecek Hayalim Zirvesi"ni Düzenliyor

11:59 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Sosyal Medya Alarmı

16:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşli Hava Etkili: Kentte Bahar Tadında Bir Gün

16:09 - Diyarbakır

Amedspor’dan Zirve Hamlesi: Bandırmaspor’u 2-1 Geçti, Liderliği Aldı

16:04 - Diyarbakır

Sur’da dikkat çeken etkinlik

15:43 - Diyarbakır

Bağlar'da İşçiler Ücretlerini 8 Aydır Eksik ve Sosyal Hakları Ödenmiyor

15:41 - Diyarbakır