?>

Elazığ’da ’beyin ölümü, organ doku bağışı ve nakli’ konferansı

Fırat Üniversitesi Hastanesinde sağlık çalışanlarına yönelik ’beyin ölümü, organ doku bağışı ve nakli’ konulu konferans düzenlendi.

Sağlık - 2 yıl önce

Fırat Üniversitesi Hastanesi konferans salonunda düzenlenen etkinlikte konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demirel, organ naklini tanımlayarak kimlerden organ nakli yapılabileceğine dair bilgiler verdi. Prof. Dr. İsmail Demirel, organ naklinin görev yapamayacak kadar hasta bir organın, yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi işlemi anlamında geldiğini, canlıdan nakillerin, böbrek ve karaciğer iken kadavradan nakillerin ise kalp, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi hayati organlar olduğunu söyledi.
Dr. İsmail Demirel, her ölen kişiden organ nakli yapılmadığını, kişinin evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş olsa bile, böyle durumların nakil için tıbben uygun olmadığını, sadece yoğun bakım ünitesinde yaşam destek ünitesine bağlı olarak ölen kişilerden organ nakli yapıldığını ifade etti.
Prof. Dr. İsmail Demirel, Türkiye’de böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, deri, kemik, kemik iliği gibi organların naklinin yapılmakta olduğunu, Türkiye’de 1979 yılında organ naklini düzenleyen ‘2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’ çıkarılmış, bu yasa 1982 yılında yeniden düzenlenmiş olup hala bu yasaya göre organ nakil hizmetlerinin yürütüldüğünü ifade etti.
Konferansa akademik ve idari personel, öğrenci ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Haftanın Öne Çıkanları

Yeşilçam'ın Efsane Filmi Tosun Paşa, Karakterlerin Gerçek Hâlleri: Hakiki Tosun Paşa Aslında Kimdi?

2024-03-04 16:50 - Kültür Sanat

Şehit Şehmus Karakut Ortaokulu Diyarbakır Yıldızlar Futbol Şampiyonası'nda Zafere Ulaştı

2024-03-01 14:53 - Spor

Çocukların yüzünü güldüren çadır

2024-03-03 08:58 - Güncel

Mehmetçik kalp krizi geçiren vatandaşın imdadına yetişti!

2024-03-04 14:00 - Asayiş

Kayak yaparken ayağı kırıldı, imdadına ambulans helikopter yetişti

2024-03-03 09:53 - Asayiş

İzmir'de firari 5 hükümlü yakalandı

2024-03-01 08:37 - Asayiş

Organize suç örgütlerine operasyon: 37 gözaltı

2024-02-29 09:34 - Güncel

Bakan Fidan ABD’ye gidiyor

2024-03-06 10:39 - Siyaset

Gazze'de açlık nedeniyle şehit olan çocukların sayısı 13'e yükseldi

2024-02-29 12:15 - Dünya

Kuzen kavgası cinayetle son buldu: 1 ölü

2024-03-02 13:41 - Bölge

İlgili Haberler

Psikolog Giriş: "Popüler bölüm, her öğrenci için doğru tercih olduğu anlamına gelmez"

09:21 - Sağlık

Aşırı sıcaklar kalp hastaları, yaşlılar ve obezler için tehlike oluşturuyor

11:13 - Sağlık

Paratiroit bezleri, kalsiyum dengesini düzenliyor

11:29 - Sağlık

3 yaşındaki Mihrimah saat pili yuttu

08:47 - Sağlık

İstemsiz kilo kaybının sebebi ciddi hastalıklar olabilir

09:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bağlar’da Yaz Kur’an Kursu Öğrencilerine Anlamlı Buluşma

14:10 - Eğitim

Çınar'da Hafriyat Kamyonu Devrildi

12:50 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Minik Hasan Nadir Görülen Hastalıktan Kurtuldu

12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Okulları'ndan YKS'de dikkat çeken başarı

12:24 - Diyarbakır

Çermik’te İncir Bereketi

12:18 - Diyarbakır