?>

Ellik ve orakla hasat başladı

Adana’nın Feke ilçesinde yüzyıllardır değişmeyen gelenek ellik ve orakla hasat başladı. Sarp yamaçlara ekilen ata tohumu buğday, hâlâ ilk tarım aletlerinden ellik ve orakla, imece usulü hasat ediliyor.

Ekonomi - 11 ay önce

Adana’nın Feke ilçesinde yüzyıllardır değişmeyen gelenek ellik ve orakla hasat başladı. Sarp yamaçlara ekilen ata tohumu buğday, hâlâ ilk tarım aletlerinden ellik ve orakla, imece usulü hasat ediliyor.

Feke ilçesine bağlı Gaffaruşağı, Gedikli ve Ormancık Mahallelerinde köylüler, binlerce yıldır değişmeyen yöntemlerle buğday hasadı yapıyor. Feke ilçesine bağlı 800 rakımlı Gaffaruşağı Mahallesi’nde, köylüler sarp arazilere ektikleri ata tohumu çavdar ve buğdayın hasadına başladı. Teknolojinin giremediği arazilerde vatandaşlar, asırlardır Anadolu’da kullanılan en eski tarım aletlerinden ellik ve orakla ürünlerini hasat ediyor.

Köyde her yıl imece usulüyle hasat yapıldığını kaydeden Kenan Ersin, "Ata usulüyle, komşularla birlikte imece usülü hasat gerçekleştiriyoruz. Sabah saat 08.00’de başlayıp, akşam ezanında bırakıyoruz. Bu buğday çeşidini satmıyoruz. Öğütüp un yapıyor, ekmek pişiriyoruz. Hasat sonrası yığınlar oluşturuluyor, ardından desteler halinde patosa giriyor" dedi.
Gençler gidiyor, gelenek yaşlılara kalıyor

Kırsalda yaşayan gençlerin çoğu eğitim ve iş için büyükşehirlere göç ettiğini kaydeden Bekir Dişli ise, "Hasat geleneğini yaşatanlar köyde kalan aileler oluyor. Bizler bugün hasadımızı gerçekleştiriyoruz" dedi.

Belediye Başkanı sözünü tuttu, orakla hasada katıldı

Köylülerin, seçimden sonra kendilerini unuttukları yönündeki serzenişi üzerine Feke Belediye Başkanı Cömert Özen, Ormancık Mahallesi’nde ellik ve orak ile köylülerle birlikte buğday hasat etti. Seçim öncesi verdiği "Hasada geleceğim" sözünü tutan Başkan Özen, "Buradaki üretim bir mirastır. Her zaman üreticimizin yanında olacağız. Seçimde söz verdim ve bugün hasadı birlikte yapıyoruz. Tüm çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum" diye konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de kaç milyon Kürt var?

2025-07-09 21:11 - Diyarbakır

2025’in En Güzel Kadın Spikerleri: Ekranların Parlayan Yıldızları!

2025-07-10 15:07 - Güncel

Diyarbakır merkez nüfusu ne kadardır?

2025-07-09 20:46 - Diyarbakır

Diyarbakır nüfusu kaç 2025?

2025-07-09 20:42 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Asfalt Eridi, Yayalar ve Araçlar Zor Anlar Yaşadı

2025-07-12 19:01 - Diyarbakır

Diyarbakır ilçeleri isimleri nelerdir?

2025-07-09 20:50 - Diyarbakır

Muhammed Yakut'un cenazesinde dikkat çeken ayrıntı

2025-07-06 11:07 - Dünya

Müjdeler Olsun: Diyarbakır'ın O İlçesi İl mi Oluyor?

2025-07-06 10:39 - Diyarbakır

Adalet Bakanlığı Diyarbakır'da Personel Alımı Yapıyor

2025-07-12 08:45 - Diyarbakır

Dünyada Kaç Milyon Diyarbakırlı Var?

2025-07-11 12:13 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Ford Otosan Craiova Fabrikası’nda 1 milyonuncu Ford Puma üretildi

13:02 - Ekonomi

Akaryakıta Yeni Zam Kapıda

11:58 - Ekonomi

Fındık fiyatlarındaki düşüş sürüyor

23:05 - Ekonomi

Motorinde 7 TL’yi Aşan Düşüş Gündemde

10:11 - Ekonomi

Kurbanlar kesildi, kelleler ütülmeye başladı

09:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Amedspor’dan Süper Lig Öncesi Kritik Hamle

17:43 - Diyarbakır

Bayramda Eğil’e Ziyaretçi Akını

16:00 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimlerinden Vali Zorluoğlu’na Ziyaret

15:51 - Diyarbakır

Ahmed Arif büstü Sil Baştan

14:10 - Diyarbakır

Bahar Şenliği İçin Geri Sayım Başladı

13:57 - Diyarbakır