?>

Emlakçılar: Daire sayısına göre aidat ücreti belirlenmeli

Bina aidat ücretlerinin kira fiyatlarıyla aynı olduğunu belirten Eski Emlakçılar Odası Başkanı Fatih Topal, aidat ücretinin daire sayısının ortalamasına göre belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomi - 3 yıl önce

Son günlerde bina aidat ücretlerinin bazı yerlerde kira zam oranıyla aynı olması, bina sakinlerini ekonomik açıdan mağdur ediyor.
Eski Emlakçılar Odası Başkanı Fatih Topal, bina aidat zam oranı ve aidat ücretine itiraz etme hakkıyla ilgili bilgiler verdi.
Daire sayısına göre aidat fiyatının değiştiğini söyleyen Topal, son günlerde yaşanan zamların bina aidat ücretlerini ve giderlerini etkilediğini vurguladı.
Bazı bina yöneticilerinin acil giderler için aidat ücretini fazla aldığını belirten Topal, binanın gideri kadar ücret toplanması gerektiğini ifade etti.
Aidat ücretine itiraz etmenin söz konusu olmadığını belirten Topal, sadece ortak giderler dışındaki toplanan ücretlere itiraz edilebileceğini söyledi.
"Ev sahipleri sitelerde bir kira bedeli kadar aidat ödemektedir"
Fatih Topal
Daire sayısına göre aidat ücretinin değişiklik gösterdiğini ifade eden Topal, "Son zamanlarda özellikle Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan dolayı yaşanan enerji krizi, asgari ücretin artırılması dolayısıyla fiyatlar baya arttı. Dolayısıyla bu durum hem kira hem de bina aidatlarına yansıdı. Ev sahipleri, sitelerde bir kira bedeli kadar aidat ödemektedir. Güvenlikçisi, bahçıvanı, bazı sitelerde bulunan özel havuzların veya hamamların ısıtılması gibi giderlerden dolayı bina aidatları 2 bin 500-3 bin liraya kadar çıkabiliyor.  Tekli bloklarda ve apartmanlarda ise elektrik fiyatlarından kaynaklı olarak asansör, jeneratör, kapıcı, bina ve daire temizlik giderleri en düşük 500 liraya tekabül ediyor. Daire sayısına göre fiyat da değişebiliyor. " dedi.
"Acil giderler için fazla para toplanıyor"
Apartmanlardaki aidat ücretinin en düşük 200-250 olması gerektiğini söyleyen Topal, "Apartmanlardaki daire sayısına göre ortalama bir aidat gideri olmalı. En büyük giderlerden asansör bakımı ve bina temizliği olan apartmanlardaki aidatın en düşük 200-250 lira olmasını öngörüyoruz. Bazı bina yöneticileri özellikle aidatı peşin alıyor. Acil giderler için fazla para toplanıyor. İdeal bir bina gideri tekli bloklarda 250, sitelerde de 1000 lira civarında olduğunu tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Belli giderlere hiçbir şekilde binanın itirazı olamaz"
Bina aidat ücretine itiraz edilmesine değinen Topal, "Bina yöneticilerimiz bu süreçte binalardaki gerekli koşulları göz önünde bulundurarak gider kadar aidat toplayabilirlerse bu süreci kolayca atlatabileceklerini düşünüyoruz. Maalesef aidata itiraz söz konusu değildir. Belli giderlere hiçbir şekilde binanın itirazı olamaz. Bunlar ortak giderlerdir. Sadece çok acil olmayan giderlere itiraz edilebilir.  Yapılacak itiraz öncelikle bina yönetimine, olmazsa icra ya da asli hukuk mahkemelerine başvurabilirler. TOKİ'de oturanlar da yine aynı şekilde başvurabilir. TOKİ konutlarında bir yönetim kurulu vardır. O kurula da itiraz edilebilir. " diye konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Kan değerlerini arttıran besinler nelerdir?

2022-12-15 09:20 - Sağlık

ABD'de hükümet çalışanlarına TikTok yasağı

2022-12-15 08:55 - Dünya

MSB: 2 Kargo uçağımız Ukrayna'dan döndü

2022-12-20 18:45 - Siyaset

Afganistan Başbakan Yardımcısı Hanefi: Hiç kimsenin ayrımcılığa uğramasına izin vermeyeceğiz

2022-12-14 09:28 - Dünya

Şanlıurfa Valiliği feci kazada ölü sayısını 6 olarak açıkladı

2022-12-16 17:00 - Güncel

Maratonu izleyen köylü kızlar kürek takımı kuruyor

2022-12-14 10:25 - Spor

Depresyonun insan hayatına etkileri ve çözüm yolları nelerdir?

2022-12-18 12:45 - Sağlık

Ağrı'da 14 bin veli "Aile Okulu Projesi" kapsamında eğitim gördü

2022-12-20 11:05 - Eğitim

Erken menepozda PRP tedavisi ile kendiliğinden gelen gebelik

2022-12-15 12:49 - Sağlık

Genel Müdür Erkılınç Dünya Dergicilik Kongresi’nde konuştu

2022-12-20 18:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

Motorinde Büyük İndirim Kapıda

12:30 - Ekonomi

Gram Altın Fiyatlarındaki Düşüş Yatırımcıyı Beklemeye Aldı

10:36 - Ekonomi

Ekili alanlarda kontroller gerçekleştirildi

09:54 - Ekonomi

Cevdet Yılmaz: MKE ve BAYKAR yatırımları Samsun’a yeni bir boyut kazandıracak

13:12 - Ekonomi

AOSB’de futbol şöleni finalle taçlandı

11:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Otluk Alan Ateşe Verildi, Ağaçlar Zarar Gördü

23:18 - Diyarbakır

Dicle Nehri Kıyısındaki Hayvan Pazarı Alarm Veriyor

23:13 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Vakıf Bursluları ve Aileleri Hipodromda Buluştu

23:07 - Diyarbakır

Diyarbakır’a Dev İstihdam Hamlesi

17:02 - Diyarbakır

DTSO’dan Suriçi Düzenlemelerine Destek

15:35 - Diyarbakır