?>

Fırında imece usulü ekmek pişirme geleneği

Muş’ta babasından öğrendiği fırıncılık işini köyünde sürdüren Cuma Sadık isimli vatandaş, hem babasından kalma geleneği yaşatıyor hem de tandırda ölüm vakalarının önüne geçiyor..

Güncel - 5 yıl önce

Muş’ta babasından öğrendiği fırıncılık işini köyünde sürdüren Cuma Sadık isimli vatandaş, hem babasından kalma geleneği yaşatıyor hem de tandırda ölüm vakalarının önüne geçiyor. Hasköy ilçesine bağlı Karakütük köyünde yaşayan Cuma Sadık, 17 yıl önce evinin bahçesine yaptırdığı fırında köylülere hizmet veriyor. Haftanın belirli günleri için sıra alan köy sakinleri, beraberlerinde getirdikleri odunlarla fırını yakarak ekmeklerini pişirme imkanı buluyor. İmece usulü birbirlerine yardımcı olan vatandaşlar, aile ortamı sıcaklığında kaynaşmayı da ihmal etmiyor. Sırasıyla ekmeklerini pişiren vatandaşlar, ekmekleri daha sonra el arabasına yükleyerek evlerinin yolunu tutuyor. Ayda 2 defa ekmek pişiren köy sakinleri, ekmeklerini derin dondurucularda muhafaza ediyor. “Hemen hemen herkes bu fırını kullanıyor” Geleneği sürdürmeye çalıştığını anlatan fırın sahibi Cuma Sadık, 30 yıldan bu yana köyde ikamet ettiklerini ve fırın işinin kendilerine dede ve babadan kalma meslek olduğunu söyledi. Komşularının buraya gelerek ayda iki defa ekmek pişirdiğini ifade eden Sadık, “Herkes kendi odun ve yakacağını getirip ekmeğini pişirerek evine götürüyor. Köyde hemen hemen herkes bu fırını kullanıyor. Bu gelenek sadece bizim bu köyde var. Çevre köylerde bu gelenek yok. Fırını kendim yaptım, komşularım da gelip faydalanıyor” dedi. “Fırın bizim geleneğimizdir” Eşine yardım eden köy sakinlerinden Seracettin Özel de fırında ekmek pişirmeyi gelenek olarak sürdürdüklerini belirterek, “Fırını tercih ediyoruz. Mahalledeki komşumuzun fırını olduğu için 15-20 hane gelip, burada sıraya girip ekmeğimizi pişiriyoruz. Pişen ekmekleri de el arabasıyla evimize götürüyoruz. Bir aile ayda 2 defa ekmek pişiriyor” ifadelerini kullandı. “Tandırı tercih etmememizin sebebi tehlikeli olmasıdır” Ekmek pişiren kadınlardan Emine Sadık ise fırında ekmek pişirmeyi hem sağlık hem de tasarruf sağladığı için tercih ettiklerini ifade etti. Aile sayısı fazla olan vatandaşlar ayda 3-4 defa ekmek pişirirken, hane sayısı az olanların ise ayda 2 defa ekmek pişirdiğini vurgulayan Sadık, “Köyde herkes gelip buradan faydalanıyor. Çevre köylerden bile gelenler var. Yardımlaşıyoruz. Bir seferde 2 leğen hamur yoğuruyorum. Bu hamurdan 70 ekmek elde ediyorum. Tandır yakmamamızın sebebi tehlikeli olmasıdır. İçine düşme tehlikesi var. Ondan dolayı fırını tercih ediyoruz. Bu daha rahat ve korkumuz da yok. Kendi unumuzla ekmek pişiriyoruz daha sağlıklı oluyor. Ekmeklerimizi de derin dondurucuda muhafaza ediyoruz ve taze kalıyor” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Bakanlığınca, Covid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 85 milyonu geçti.

2021-08-17 00:00 - Güncel

Gaziantep’te iki aracın karıştığı kazada 4 kişi yaralandı

2021-08-22 00:00 - Güncel

Beşiktaş’ın golcüsü Batshuayi, İstanbul’a geldi

2021-08-17 00:00 - Spor

Kulp’ta, dolandırıcılığa karşı vatandaşlara broşür dağıtıldı

2021-08-17 00:00 - Güncel

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Koşusu’nu Queen Salima kazandı

2021-08-17 00:00 - Güncel

TÜGVA’dan lise öğrencilerine kaynak kitap desteği

2021-08-17 00:00 - Güncel

Elazığ’da örtü yangını

2021-08-17 00:00 - Güncel

Otizmle mücadelede yerli probiyotik dönemi başlıyor

2021-08-19 00:00 - Sağlık

Akalazya hastalığı artık tarih oluyor

2021-08-21 00:00 - Sağlık

Rektör Karabulut: “Yüzde 85 öğrenci memnuniyet oranımız var”

2021-08-17 00:00 - Güncel

İlgili Haberler

Tümgeneral Şakir Uslu, Batman Valisi Ekrem Canalp ile bir araya geldi

08:45 - Güncel

Yüksekova’da su seviyesi düşen alanda balık kurtarma seferberliği

08:46 - Güncel

Yaşlılar ebru sanatıyla kendi eserlerini ortaya çıkardı

10:51 - Güncel

Ağın’daki badem üretim alanlarında inceleme

10:52 - Güncel

Bayburt’ta öğrencilere gıda kaybı ve israfı konusunda eğitim verildi

10:55 - Güncel

Günün Manşetleri

Çermikli öğrenciler TEKNOFEST heyecanını Şanlıurfa’da yaşadı

09:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’da dolu etkili oldu

08:45 - Diyarbakır

Tarihi Haburman Köprüsü civarına dökülen çöpler tepkiye neden oldu

08:44 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kamyonette sıkışan sürücü kurtarıldı

00:07 - Diyarbakır

GoTürkiye’nin 7 bölgelik tanıtım yolculuğu Diyarbakır’da tamamlandı

16:26 - Diyarbakır