?>

Fıstık Üreticilerinden Baklavacılara “Fiyatları Artırmayın” Çağrısı

Şanlıurfa’da kuraklık nedeniyle fıstık rekoltesi yarı yarıya düştü. Fiyatlar yüzde 500 artarken, üreticiler baklavacılardan fedakârlık bekliyor: “Halkın tatlısı fahiş fiyata satılmasın.”

Ekonomi - 11 ay önce

Şanlıurfa'da bu yıl yaşanan kuraklık, Türkiye’nin en önemli fıstık üretim merkezlerinden biri olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde ciddi verim kaybına yol açtı. Geçtiğimiz yıl 8 bin ton civarında fıstık elde edilen işletmede, bu sezon rekolte 4 bin ton seviyesinde kaldı.
Üretimdeki bu düşüş, fıstık fiyatlarına doğrudan yansıdı. Geçen yıl tezgâhlarda 150 ila 200 TL arasında satılan yaş fıstık, bu yıl 700 TL’ye kadar yükseldi. Bu dramatik artış, hem üreticiyi hem de tüketiciyi tedirgin ederken, üreticiler baklava sektörüne seslendi: “Geçen yıl fiyatlar düşüktü ama baklava ucuzlamadı. Bu yıl da siz fiyatlarınızı artırmayın.”

“Tamamen Doğal Şekilde İşleniyor”

Fıstık hasadını üstlenen firmanın yetkilisi Azmi Çelik, ürünlerin hiçbir kimyasal ya da ışıl işlem görmeden doğal yollarla işlendiğini belirtti. Çelik, “İşçilerimiz sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalışıyor. Toplanan fıstıklar, kabuğundan ayrıldıktan sonra güneşte kurutuluyor ve piyasaya öyle sunuluyor” dedi.

“Baklavacılar da Elini Taşın Altına Koymalı”

Fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu ancak bu yükün tüketiciye yansıtılmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
“Geçen sene rekor rekolteye rağmen baklava fiyatları düşmedi. Şimdi üretici zarar etmemek için fiyat artırıyor. Ama baklavacılar da kazançlarından biraz feragat etmeli. Cevizli baklava bile fıstıklı fiyattan satılıyor. Halkın bu ekonomik şartlarda tatlıya ulaşabilmesi için herkesin sorumluluk alması şart.”

Fıstıkta Kriz, Tatlıda Beklenti

Şanlıurfa’daki üreticiler, özellikle yaklaşan bayram dönemi öncesinde baklava fiyatlarının yeniden gündeme geleceğini belirtiyor. Vatandaş ise hem üreticinin hem de baklavacının ortak bir çözüm bulmasını ve tatlının “lüks tüketim” olmaktan çıkmasını istiyor.
Haftanın Öne Çıkanları

FIVB Ne Demek?

2025-09-04 18:22 - Spor

Linda İmami Ölüm Sebebi Nedir?

2025-09-08 21:51 - Güncel

Tu Dibini Ana Ne Demek?

2025-09-08 18:47 - Güncel

Almond Mom Ne Demek?

2025-09-05 18:52 - Güncel

Gut Hastalığına Karşı Et ve Alkol Uyarısı

2025-09-05 10:51 - Sağlık

Cömert Giyim’in sahibi Murat Cömert’in yeğeni Damla Cömert kimdir, neden öldü?

2025-09-06 15:36 - Güncel

Reversal Ne Demek?

2025-09-04 18:19 - Güncel

Diyarbakır Lice’de 1975 Depremi: Büyük Yıkım ve Acı Kayıp

2025-09-06 23:22 - Diyarbakır

Turşu Suyu Neden Bulanık Olur?

2025-09-04 17:42 - Güncel

Manifest Grubu hakkında 'Teşhircilik' soruşturması

2025-09-08 15:05 - Asayiş

İlgili Haberler

Nohutta hasat başladı: Tarlada kilosu 30-35 lira

11:24 - Ekonomi

Manisa bağlarında hasat öncesi rekolte saha çalışmaları başladı

09:59 - Ekonomi

Sarı altın hasadı başladı: Yüzde 40’lık artışla 25 bin tonluk rekolte

10:03 - Ekonomi

AJet’ten yurt dışı indirimli bilet kampanyası

17:07 - Ekonomi

Bozkır Barajı’nda Enerji ve Su Seferberliği

10:55 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Çocuklar Anzele suyuna akın etti

14:03 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Osmanlı geleneği yaşatılıyor

13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kavurucu sıcaklar hayatı yavaşlattı

13:49 - Diyarbakır

Silvan’da iki otomobil çarpıştı: 2 kişi yaralandı

13:39 - Diyarbakır

Çınar’da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

13:35 - Diyarbakır