?>

Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmek kalp hastalığı riskini artırabilir

Kalp sağlığı için günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, “Sağlığını düşünen bireylerin tuz tüketiminde daha dikkatli olması gerekiyor. Kalp sağlığı için kişinin sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturması gerekmektedir” dedi..

Sağlık - 4 yıl önce

Kalp sağlığı için günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, “Sağlığını düşünen bireylerin tuz tüketiminde daha dikkatli olması gerekiyor. Kalp sağlığı için kişinin sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturması gerekmektedir” dedi. Kalp sağlığı için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinilmesi gerektiğini vurgulayan Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Amasyalı, "Kalp hastalıkları için risk oluşturan yüksek kan basıncı (hipertansiyon), fazla kilo ve yüksek kolesterol durumuna, sağlıklı beslenme alışkanlığı ile olumlu bir katkıda bulunulabilir. Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75’i karaciğerde, yüzde 25’i ise aldığımız gıdalardan emilir. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Dolaşımdaki fazla kolesterol, kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde ’plak’ adı verilen birikimler yapar. Bu plaklar da büyüyerek kan dolaşımını engeller. Ancak kalp hastalığına yol açan asıl etken, yağın miktarından ziyade yağın türüdür. Ayrıca günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerekir" diye konuştu. Günlük kalorinin en fazla yüzde 30’u yağdan alınmalı Yapılması gerekenin günlük kalorinin en fazla yüzde 30’unu yağlardan almak ve ’kötü’ yağları ’iyi’ yağlarla değiştirmek olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Amasyalı, “Doymuş ve trans yağların tüketimi ’kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL kolesterol düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı riskini artırır. Bu tip yağların alınan toplam kalorinin yüzde 10’nunu aşmaması gerekiyor. LDL kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastası olanlarda bu oran yüzde 7’nin altına, kolesterol alımı günde 200 miligramın atına inmelidir. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller bu tür ’kötü’ yağların başlıca kaynaklarıdır. Doymamış yağlar ise LDL kolesterol düzeyini düşürürken ’iyi kolesterol’ olarak adlandırılan HDL kolesterolü artırır. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi bu ’iyi’ yağların kaynaklarıdır ve günlük kalorinin en fazla yüzde 30’u olması gereken yağ tüketiminde bunlara ağırlık verilmelidir" ifadelerini kullandı. Kalp sağlığı için bu önerilere dikkat Kalp sağlığı için beslenme önerilerinde bulunan Uzm. Dr. Amasyalı, şu bilgileri paylaştı: "Orta derecede karbonhidratlar, proteinler ve az miktarda ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin. Tam yağlı süt ve ürünleri yerine yağı azaltılmış olanları tercih edin. Haftada dört yumurtadan fazlasını yemeyin. LDL kolesterolü yüksek olan kişiler yumurta sarısı bakımından daha da dikkatli olmalıdırlar. Kırmızı et yerine balık, derisi hariç kümes hayvanları ve az yağlı etleri tercih edin. Günde en az 5 kez sebze ve meyve tüketin. Bunlarda önemli vitamin ve mineraller mevcuttur. Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz. Liften zengin tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketin. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü yüzde 15 kadar düşürebilmektedir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bellona Kayseri Basketbol, yeni yıldızlarını arıyor

2021-09-28 00:00 - Spor

Güzellik uzmanından mevsim geçişlerinde cildi koruma uyarısı

2021-09-27 00:00 - Sağlık

Ev hanımları filede buluştu

2021-09-25 00:00 - Spor

Eğil İlçe Stadyumunun açılışı büyük bir coşkuyla yapıldı

2021-09-26 00:00 - Spor

Kanser riskinde akraba faktörü

2021-09-22 00:00 - Sağlık

Fenerbahçe Hatay’da coşkuyla karşılandı

2021-09-25 00:00 - Spor

Denizlispor, Samsunspor maçı hazırlıklarını tamamladı

2021-09-26 00:00 - Spor

Milliler, son 16 turunda

2021-09-24 00:00 - Spor

Avrupa Spor Haftası etkinlikleri dolu dolu

2021-09-27 00:00 - Spor

Erciş’te şeker pancarı alımı başladı

2021-09-25 00:00 - Ekonomi

İlgili Haberler

Mobil yürüme robotu çocuklara umut oluyor

10:45 - Sağlık

Tavşanlı’da marketlerde fiyat takibi denetimleri sürüyor

10:30 - Sağlık

10 yıl sonra nakille adeta yeniden doğdu

13:30 - Sağlık

Soğuk hava astım ataklarını tetikliyor

11:03 - Sağlık

Diyaliz hastalarına moral yemeği

11:10 - Sağlık

Günün Manşetleri

Pedagoglardan Dijital Oyun Uyarısı

15:53 - Diyarbakır

Türk Kızılayı’ndan Dicle’de Kan Bağışı Seferberliği

15:45 - Diyarbakır

Diyarbakır Turizmi İçin Ortak Akıl

15:43 - Diyarbakır

İl Sağlık Müdürü Asiltürk’ten Olay Gazetesi’ne Ziyaret

15:07 - Diyarbakır

Leyla Zana’ya Hakaret Gündemde

14:36 - Diyarbakır