?>

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kene ve akrep vakalarında artış

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hividar Altan, "Sıcakların artmasıyla özellikle Siirt dahil Güneydoğu Anadolu Bölgesinde akrep sokması, kene teması, yılan sokması gibi vakalar sıklıkla artmaktadır" dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan insanların yaz aylarında tarlalarda sık çalışmasıyla yılan ısırması, akrep sokması, kene teması gibi şikayetlerle hastaneye başvurularının çok olduğunu belirten Uzm. Dr. Hividar Altan, özellikle Siirt’te vatandaşlar bağ, bahçe tarla işiyle uğraşmakta ve doğal olarak temas artmakta olduğunu söyledi.
Vatandaşların bağ, bahçe gibi bir yere gittiği zaman uzun kollu, paçası uzun kıyafetler giymesi gerekmekte olduğunu dile getiren Dr. Altan, "Giydiği kıyafetin paçasını çorabın altına sokması gerekiyor. Çünkü kene, aşağıdan yukarıya yürüyerek çıkan bir canlıdır. İş bitiminde eve dönüldüğünde yapılması gereken ilk iş kıyafetlerin çıkarılıp kendimizi baştan aşağı tırnağa kadar incelemek. Ve herhangi bir temasın olmadığını görmek. Çünkü kene klinik vermeden günlerce orada yapışıp kalabilmekte" dedi.
"Yılan ve akrep sokmalarında halkta genelde bilinen şey ısırılan yeri hızlıca sarılıp bantlanıp ya da yaraya diş macunu, yoğurt gibi bir maddeyi koyup var olan mikrobun çıkarılması amaçlanmakta ama aslında bu tıbben çok yanlış bir uygulama" diyen Altan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Yapmanız gereken ısırılan bölgeyi sıkmak değil. O bölgeyi soğuk sabunlu bir suyla yıkamak sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde antivenom dediğimiz akrep ve yılan sokmalarının antikoru dediğimiz belli durumlarda serum bulunmakta ve hekimlerimiz tarafından uygunluk durumuna göre biz bu tedaviyi uygulamaktayız. Takibi ve tedavisi doktorlar tarafından yapılmaktadır.”
Yılan ısırmaları, akrep sokmaları ve kene temasında meydana gelen bulgular ve neler yapılması gerektiğine değinen Altan, öncelikle ısırmanın ve temasın olduğu yerde kızarma, kaşıntı, ağrı gibi yakınmaların olabileceğini dile getirdi.
Hastaların büyük bir kısmında bu yakınmaların olup, zamanla geçmekte ancak bazı zehirlerin fazla olduğu, çok zehirli akrep ve yılan sokmalarında bu kızarıklık şişme kola kadar ilerler ya da bacağı ısırmışsa daha yukarıya uzva kadar ilerleyebilmekte olduğuna dikkat çeken Altan, "Bu tür durumlarda muhakkak hekim desteği alınmalı. Bu tür durumlarda hekimler uygun tedavi ve takip planlamakta ve uygun adımı atmaktadır. Kişiye düşen şey ise oradaki ağrıyı ve kızarıklığı takip etmek. Ateş, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi bir yakınmanın olup olmadığını takip edilmeli. Özellikle kene temasında ilk iki hafta hastanın kendisini takip etmesi ve ateş, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi bir yakınmanın olması veya vücutta kızarıklık gibi bir durumda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Otomotiv sektörü temsilcileri: Araç alımı yatırıma dönüştü

2023-07-17 10:57 - Ekonomi

Görme engelli vatandaş sineklerden rahatsız oldu, yeni sistem geliştirdi (Videolu)

2023-07-13 11:35 - Güncel

Gram altında yeni rekor

2023-07-13 01:46 - Ekonomi

Dicle Elektrik, yenileme çalışmalarını durduran mahkeme kararına itiraz etti (videolu)

2023-07-18 10:37 - Ekonomi

FAO ve UNAMA yetkilileri Afganistan İslam Emirliği Tarım Bakanı Ömeri ile görüştü

2023-07-15 12:00 - Dünya

Diyarbakır’da piyasaya sahte altın süren 10 kişi tutuklandı (Videolu)

2023-07-16 11:56 - Güncel

Mersin'de 16 düzensiz göçmen ve 2 göçmen kaçakçısı yakalandı

2023-07-16 09:15 - Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli iradenin tankla, tüfekle, teslim alınamayacağını tüm cihana ilan ettik

2023-07-15 21:08 - Siyaset

Fransa'nın Ulusal Günü'nde 255 araç kundaklandı

2023-07-15 11:44 - Dünya

Gençlik havuzlarına 13 bin başvuru yapıldı

2023-07-18 12:37 - Spor

İlgili Haberler

Anne ve kızı 14 yıl arayla yakalandıkları meme kanserini yendi

09:45 - Sağlık

Samsun Şehir Hastanesinde ağrısız ablasyon dönemi: Genel anestezi ile kalp ritim bozukluğuna başarılı müdahale

09:45 - Sağlık

LÖSEV’in denetim raporu açıklandı

15:17 - Sağlık

1800 yıllık Zeugma mozaiğinde tıbbi iz

11:17 - Sağlık

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kaçmaz bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler konusunda uyardı

11:24 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Denetimler Sonrası mağazalarda hijyen uyarıları arttı

15:29 - Diyarbakır

MHP Diyarbakır’da bayrak değişimi

14:06 - Diyarbakır

Diyarbakır’da sağlık camiasını buluşturacak kongre

13:48 - Diyarbakır

Diyarbakır semalarında görsel şölen

12:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da acı olay: Elektrik akımına kapılan kadın yaşamını yitirdi

12:04 - Diyarbakır