?>

İkinci el eşya alımında artış yaşandı: Yeni evliler de ilgi gösteriyor

Batman'da alım gücündeki düşüş nedeniyle sıfır ürün satışları azalırken, ikinci el satışlarında ise hareketlilik yaşanıyor.

Güncel - 4 yıl önce

Son yıllarda ekonomik sıkıntılar nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar, yeni eşya yerine ikinci el ürünlere ilgi göstermeye başladı. Bu durum, ikinci el piyasasında önceki yıllara göre satışlarda hareketlilik oluşturdu.
Batman'daki dar gelirli vatandaşlar, ev ihtiyaçlarını karşılamak için ikinci el eşyacıların ya da spotçu esnafının yolunu tutuyor.
Sıfır ürünlerdeki fiyat artışının ikinci el piyasasına ilgiyi artırdığını belirten ikinci el eşya alım satımı yapan esnaf Ferdi Babacan, bu durumun işlerini olumlu yönde etkilediğini söyledi.
Henüz yeni evlenen çiftlerin dahi ikinci el piyasasına yöneldiğini vurgulayan Babacan, sıfır eşya ile ikinci el eşya fiyatları arasında ciddi bir fark olduğunu kaydetti.
"Yeni evlenenler de bizden eşya alıyor"
Babacan, "İkinci el eşyaları alıp satıyoruz. Aldığımız bazı eşyalar sıfır da olabiliyor. Maddi durumu iyi olmayan insanlar sıfır eşya alamadıkları için ihtiyaçları olan eşyaları buradan alıyorlar. Yeni bir koltuk takımının fiyatı 20 bin liradan aşağı değil ama biz de 2 bin liradan başlıyor. Daha güzellerini ise 5 bin liraya kadar alabiliyorlar. İyi bir buzdolabının fiyatı 45 bin lira civarı, bazıları ise 20 bin lira civarında satılıyor. Biz de ise 2 veya 3 bin liraya alınabiliyor. Hatta yeni evlenen insanlar da gelip bizden ev eşyaları alıyorlar." dedi.
Ferdi Babacan
"İşlerimiz daha iyi"
Halkın ekonomik anlamda ciddi sıkıntı yaşadığını ifade eden Babacan, "Kimse pek sıfır eşya alamadığı için ikinci el ev eşyalarına yönelmekteler. Bu yüzden işlerimiz şu anda biraz daha iyidir. Eşyalarımızı ise tayini çıkan insanlardan ve bozulmuş olan eşyaları alıyoruz. Bozulanların tamir ve temizliğini yapıp satıyoruz. Biz de yatak odası, beyaz eşya gibi aklınıza ne gelirse tüm ev eşyaları bulunmaktadır." diye konuştu.
Muhammed Akbay   
"Sıfır eşyaların fiyatı yükseldiği için vatandaşlar bize geliyor"
İkinci el spot ev eşyası alıp satışını yaptığını belirten Muhammed Akbay ise şunları söyledi:
"Çamaşır, buzdolabı, koltuk takımları, yatak odaları gibi ev ile ilgili bütün eşyaları satıyoruz. Bazen tayini çıkanlar ev eşyalarını satıyorlar. Ya da yeni ev eşyası alanlar eskilerini satıyorlar. İkinci el eşyaları genelde fakir insanlar alıyor ya da yardım etmek amaçlı alınıyor. Yeni koltuk takımları mağazalarda 15 bin liraysa biz de 2 bin ya da en fazla 4 bin liradır. Sıfır ev eşyaların fiyatı çok yükseldiği için millet alamıyor. Alamadığı için de ikinci el eşyalara yöneliyorlar."
Yavuz Ürüncü
"Yeni eşyalar pahalı olduğu için ikinci el almaya geldim"
İkinci el eşya satın alan vatandaş Yavuz Ürüncü, "Geçinmek çok zor olmuş durumda. Köyden Batman merkeze taşındık. Bize bir giysi dolabı lazımdı. Yenisini sorduk, 8-10 bin lira fiyat verdiler. Yenisi çok pahalı olduğu için ikinci el almaya geldik. Buradaki dolabı sorduk, bin 500 lira dediler. Pazarlık yaptık, bin 400 liraya vereceklerini söylediler." ifadesini kullandı.(İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Ticari araç ve şoförlerine yönelik denetim: 845 araç trafikten men edildi

2023-01-12 13:19 - Güncel

Karayolu işleri yaptırılacaktır

2023-01-12 12:59 - Güncel

Doğalgaz dönüşüm işi yaptırılacaktır

2023-01-12 13:01 - Güncel

Yaşlılarda sağlıklı ve dengeli beslenme nasıl olmalıdır?

2023-01-12 13:40 - Sağlık

Diyarbakır'da aranan şüpheli sahte kimlikle yakalandı

2023-01-12 13:37 - Güncel

Yayalara çarpan otomobil cami duvarına çıkarak durdu: 2 yaralı

2023-01-12 13:25 - Güncel

Boş arazide ölü bulunan şahsın cenazesi ailesine teslim edildi

2023-01-12 13:22 - Güncel

Diyarbakır'da zabıta son bir yılda 3 bin 828 dilenci yakaladı

2023-01-12 12:54 - Güncel

Elektrik tesisatı yaptırılacaktır

2023-01-12 12:56 - Güncel

OHAL Komisyonu tüm başvuruları karara bağladı

2023-01-12 12:41 - Güncel

İlgili Haberler

Başkan Vekili Demirtaş: Alışveriş merkezi yapılması söz konusu bile değil

09:59 - Güncel

Rize’nin yaylalarına Eylül’de kış geldi

10:10 - Güncel

Kumsalda başlayan umut yolculuğu denizde tamamlandı

12:58 - Güncel

Sinop’ta yeşil kampüs çalışması

13:08 - Güncel

Türkeli’de içme suyu kuyularının enerji hatları yenileniyor

13:10 - Güncel

Günün Manşetleri

İşte Diyarbakır’da çocukların yeni gözdesi

15:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 93 yıllık bir ömür, 51 yıllık antika tutkusu

14:58 - Diyarbakır

İstanbul’da Diyarbakır rüzgârı esecek

14:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tandırın sesi azaldı

14:12 - Diyarbakır

Kulp’ta Bulunan Erkek Cesediyle İlgili Valilikten Açıklama

13:44 - Diyarbakır