?>

İş Sağlığı Güvenliği uzmanlarının görevi nedir?

İş Sağlığı Güvenliği uzmanların görevinin çalışanların can ve ruh sağlığını emniyeti almak belirten İş Güvenliği Uzmanı Cengizhan Hasman, görevlerinden birinin de iş verenlerin de ekonomik olarak emniyete almak olduğunu söyledi.

Eğitim - 3 yıl önce

İş Güvenliği Uzmanların görevleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Hasman, İş Güvenliği Uzmanlarının sadece çalışanın güvenliğini değil, bir işletmede doğrudan ve dolaylı olarak kazaya karışan herkesin güvenliğini korumak olduğunu belirtti.
İş güvenliği görevlilerinin tanımını yapan Hasman, "İş sağlığı güvenliği her ne kadar ilgili mevzuatlar da yönetmeliklerde çalışanın yapılan iş sebebiyle başına gelebilecek risk ve tehditlere karşı alınacak bütün önlemleri söylense de iş kazasının tanımı işte çalışanın yapılan iş sebebiyle hemen ya da daha sonra bedenen ve ruhen arızaya uğrama durumu dese de aslında sadece çalışanlara değil. Bir işletmede hem çalışanın hem o işletmenin tedarikini üstlenen taşeronların hem o işletmeyle doğrudan veya dolaylı bağlantısı olup işyerini ziyaret eden misafirler olabilir. Hatta işverenlerin kendisinin başına gelen kazalar da iş kazasıdır." dedi.
"Her iş kazası işverene bir yükümlülük getirir diye bir şey yok"
İş talimatları konusunda birçok hukuksal boyut olduğunu söyleyen Hasman, "Yani bunun sonuçlarının kimleri etkileyeceği işveren veyahut da kazayı geçiren kişi ya da ilgili kurumlar da. Bunlar yapılacak 'işlet iş' koluna bağlı iş müfettişleri yapmış oldukları inceleme sonucunda ortaya çıkar. Her iş kazası işverene bir yükümlülük getirir diye bir şey yok. Yani adam bir inşaata girmiştir, gizlice düşmüştür. Bir iş kazası düzenlenir ama işte burada gerekli önlemler alındı mı? Mesela nasıl önlemler? Bu adamın içeriye girmesini engelleyecek önlemler alındı mı, alınmadı mı? Bu noktadan incelenir. Yani çalışanların işyerine gittikleri servis kullanılıyorsa iş yerinin bu serviste yaptıkları kaza bile. Yani işe gidiş gidişlerde bu bile iş kazası olarak tanımlanıyor." ifadelerini kullandı.
"Önlemler alındıkça iş kazalarının sayısı düşüyor"
Son olarak Türkiye'de iş kazaları yasasının batı devletine göre çok geç geldiğini söyleyen Hasman, "İş güvenliği kültürü olarak son yıllarda gelişen biz bir ülkeyiz. Tabi önlemler alındıkça iş kazalarının sayısı düşüyor. Bu da toplumsal refahı artırıyor. Hem psikolojik olarak hem sosyolojik olarak hem ekonomik olarak iş sağlığı güvenliği önlemlerinin alınmasının faydasını görmeye başladık. Gittikçe biz de yeni şeyler de öğreniyoruz aslında. Her geçen gün yeni şeyler öğreniyoruz. Bu da dediğim gibi ülkemize kısa, orta ve uzun vadede birçok fayda sağlıyor. İş güvenliği yasası 631 sayılı yasa 2012 yılından girdi. 2013 yıldan sonrada ortak sağlık güvenlik birimleri kuruldu. Daha ciddi bir şekilde ele alınmaya başlandı. Bunlarla ilgili seminerler, sempozyumlar yapılmaya başlandı. Bizlere ülkemizin, devletimizin verdiği eğitimler var, seminerler var, toplu bilgilendirmeler oluyor. Sonrasında biz de tabi bunları aldığımız bilgileri işleyerek işverenlere bildiriyoruz. Yani işvereni ekonomik olarak bir emniyete alıyor. Çalışanların can sağlığını, ruh sağlığını, emniyeti alıyor. Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

’Ay Lav Yu’ filmi gerçek oldu (Videolu)

2023-06-07 10:09 - -

Elazığ’da hak sahipliği başvuru süreci yarın başlıyor

2023-06-05 13:30 - -

Şanlıurfa'da sigortasız işçi çalıştırma iddiaları yalanlandı

2023-06-09 10:01 - Güncel

Mardin’de 22 bin parça tarihi eser ele geçirildi

2023-06-06 11:50 - Güncel

Sivas’ta 4.1 büyüklüğünde deprem

2023-06-03 19:07 - Güncel

Batı kesimlerde yerel kuvvetli yağış bekleniyor

2023-06-08 09:15 - -

Nijerya'da kaçırılan 18 yolcu kurtarıldı

2023-06-10 07:24 - Dünya

Rektör Demir mezuniyet sergisine katıldı

2023-06-07 11:31 - -

FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon

2023-06-06 09:14 - Güncel

Kulp’u fırtına ve sağanak vurdu (Videolu)

2023-06-04 12:26 - -

İlgili Haberler

Eskişehir’de Eğitim-Öğretim Yılı ve İlköğretim Haftası töreni

10:17 - Eğitim

Kars’ta 56 bin 863 öğrenci ve 4 bin 89 öğretmen için yeni eğitim yılı başladı

10:17 - Eğitim

Başkan Demir’den Eğitim Öğretim yılı açılışı mesajı

10:18 - Eğitim

Bakan Kacır’dan yeni eğitim öğretim yılı mesajı

10:26 - Eğitim

BTÜ’den özel bireylere bağımsız şehir yaşamını destekleyen proje

10:28 - Eğitim

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da anız yangını paniği

15:54 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi ile Bakanlık arasında stratejik iş birliği

15:41 - Diyarbakır

Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu’nda Minik Öğrencilerin Büyük Heyecanı

15:22 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 458 noktada sıkı denetim

14:59 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde genç hekim adaylarına sıcak karşılama

14:34 - Diyarbakır