?>

Kadınların korkulu rüyası ortadan kaldırdı

Bir Makine Mühendisi tarafından geliştirilen ve manuel araçlarda debriyajı ortadan kaldıran “Akıllı Debriyaj” sistemi özellikle kadınlardan yoğun ilgi görüyor. Her türlü araca uyumlu olan sistem sayesinde bayanların korkulu rüyası olan araç stop ettirme derdi de tarih oldu.

Güncel - 2 yıl önce

Ankara’da oto tamircisinde çalışan Makine Mühendisi Murat Ünal, “Akıllı Debriyaj” ismini verdiği bir sistem geliştirdi. Bu sistem sayesinde bayanların korkulu rüyası olan debriyaj ortadan kalkıyor. Rampa yukarı otomatik kalkış desteği sağlayan sistem sayesinde aracı stop ettirme dönemi de son buldu. Araca yerleştirilen açma kapama tuşu sayesinde de 2 dakika da tekrar sistemi devre dışı bırakıp manuel moda alınabiliyor. Tokatta oto tamiri üzerine 30 yıldır çıraklık, kalfalık ve ustalık yapan Erkan Güney, geliştirilen “Akıllı Debriyaj” sistemini ilde uygulayan tek merkez. Randevu sistemiyle müşterilerine hizmet veren Erkan usta, 3 günlük çalışmanın ardından aracı müşterilerine teslim ediyor.
“Akıllı Debriyaj” sistemi hakkında bilgiler veren oto tamircisi Erkan Güney; “Manuel araçlarda uyguladığımız bir sistem. Debriyajı kullanmaktan sizi alıkoyuyor. Yani bir şekilde debriyajı iptal ediyoruz. Aracınız tiptronic vites gibi oluyor. Duruşu, kalkışı tam otomatik gibi ancak vites değiştirme sizde oluyor. Birinci vitesten başlayarak vitesleri siz değiştiriyorsunuz. Fakat hangi viteste olursa olsun frene bastığınızda stop etmeden durma özelliğine sahiptir. Kalkarken de tekrar birinci vitese takıp o şekilde kalkış yapabiliyorsunuz. Çok dik olmamak şartıyla herhangi bir rampada yokuş kalkış desteği gibi bir desteği de oluyor. Freni bıraktığınızda tıpkı otomatik vites gibi aracın kendi kendine hareket etmesini sağlıyor ki bu da özellikle bayanlarda çok iyi bir kolaylık sağlıyor” dedi.
İsteğe bağlı manuel olarak da kullanılabiliyor
Geliştirilen modlar sayesinde manuel kullanıma da geçişin kolay olduğunu söyleyen Erkan usta; “Aracın motor içerisine yerleştirdiğimiz bir vanası var. Tabii isterseniz bunu opsiyon olarak elektrikli sisteme de çevirip hiç kaputu açmadan içeriden de vanayla alma imkanımız oluyor. O vanayı çevirerek ve içerideki kontrol ünitesinin ana şalterinin ana düğmesini kapattıktan sonra manuel pozisyonuna geçebiliyorsunuz. Bu işlemi en fazla dışarıdan manuel olarak geçirmeniz gerekiyorsa, en fazla üç dakika içeriden geçirmeniz gerekiyorsa elektronik şalter taktırmışsanız bir buçuk dakika gibi bir sürenizi alıyor” diye konuştu.
Hem kolay, hem hesaplı, hem de konforlu bir kullanış sağlıyor
Sistemin avantajlarından da bahseden Güney usta; “Debriyaj sisteminizin ömrünü yüzde kırk oranında artırıyor. Şehir içinde büyük kolaylık sağlıyor. Çünkü debriyaj kullanmıyorsunuz. Otomatik vites araçla bunun arasındaki fiyat farkını temel aldığınız zaman mesela herhangi bir manuel ve otomatik vites araçların arasında en az 150 bin Türk Lirası fark oluyor. İkinci el araç alıp şanzımanda sorun çıktığı zaman size en kötü götürüsü 150 bin Türk Lirası civarındadır. Bu riskleri göz önüne alırsak akıllı debriyaj ve her konuda daha iyi bir kolaylık ve daha hesaplı, daha güzel bir kullanış sağlıyor” dedi.

Otomatik tadında manuel araç keyfi

Bayiliği 8 ay önce aldıklarını söyleyen Erkan Güney; “Randevu üzerine araçları alıyoruz. Sol ayağınızı istirahate ayırın. Otomatik tadında manuel araba sürmenin keyfini yaşayın” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

KVKK’da ‘arka kapı’ uyarısı!

2024-01-07 12:46 - Bilim ve Teknoloji

Yerli ve milli sürücüsüz trenimiz raylara çıkmaya hazır

2024-01-03 14:50 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır'da husumetli iki aile barıştırıldı

2024-01-04 12:41 - Diyarbakır

Yeni nesil bilmez, Eskilerin gözü yaşlı

2024-01-07 12:14 - Diyarbakır

Doğuda 6 il için "kuvvetli" yağış uyarısı

2024-01-04 14:50 - Bölge

TAŞKIN KORUMA İNŞAATI YAPTIRILACAKTIR

2024-01-04 03:00 - Resmi ilanlar

Arda Turan, "Benim uyuyamadığım yerde kimseyi uyutmayacağım"

2024-01-03 16:17 - Spor

Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi ne zaman başlar!

2024-01-05 07:45 - Sağlık

Yoğun sis uçak seferlerini vurdu

2024-01-07 14:08 - Bölge

4 ilde 681 bölgeye ulaşım sağlanamıyor

2024-01-06 12:53 - Güncel

İlgili Haberler

Milyonluk Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı ortada kaldı

00:45 - Güncel

Şamil Tayyar'dan CHP'ye uyarı

15:00 - Güncel

Levent Gültekin’in hedefinde yine Özgür Özel var

14:55 - Güncel

Dev kazanlar, ihtiyaç sahipleri için kaynıyor

10:49 - Güncel

Sokak sokak dolaşıp börek topladılar

10:52 - Güncel

Günün Manşetleri

Amedspor Evinde Manisa FK’yı 2-0 Mağlup Etti

00:57 - Diyarbakır

Tır Otomobilin Üzerine Devrildi: Faciadan Dönüldü

19:56 - Diyarbakır

Kayapınar’da Enerji Trafosu Alevlere Teslim Oldu

16:49 - Diyarbakır

Hazro Belediyesi’nden Ramazan’da 1000 Aileye Gıda Desteği

16:39 - Diyarbakır

Megaron İnşaat Diyarbakırspor’dan Net Galibiyet

16:38 - Diyarbakır