?>

Karın yağmaması yetiştiriciler için girdi maliyetlerini azaltarak avantaj sağladı (Videolu)

Yüksek kesimlerin dışında Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışının az olması, büyükbaş ve küçükbaş hayvan girdi maliyetini azalttığını belirten yetiştiriciler buna rağmen girdi maliyetlerinin yüksekliğinin hayvan sürülerinde azalmaya yol açtığını ifade etti.

Güncel - 4 yıl önce

Ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kurulan Ağrı'da büyükbaş hayvan sürülerinde büyük bir azalma gözlemleniyor.
Sürülerdeki azalmanın giderek tükenmeye yol açacağını belirten Ağrı İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Nihat Polat, devletin verdiği destekleri artırması ve çeşitli önlemler alması gerektiğini söyledi.
Satın aldıkları hayvanları son yıllara göre yüksek fiyata satabildiklerini buna rağmen maliyetlerini karşılayamadıklarını belirten Nihat Polat, "Tarım ve hayvancılık kolay bir meslek değil, zor bir meslek. İki yıl önce Et Balık Kurumu 26 TL'den kestiriyordu hayvanları, şuan fiyatlar yüksek, güzeldir. Ama girdi maliyetlerine bakıyoruz yine kurtarmıyor. Et Balık Kurumu ineğin kilosunu 105 TL'den kesiyor, tosunun kilosunu 116 TL'den kesiyor. Bugün normal bir düğe kestirdim 221 kilogram et verdi. 118 TL'den kilosunu verdik, 26 bin TL'ye tekabül ediyor. 3 aylık masrafını hesapladığımızda bu çok cüzi kalıyor. Şuan hayvanların bakımını yapan kardeşlerimiz var, bizde takım elbisemizi çıkarıp zaman zaman onlara yardım ediyoruz." dedi.
https://www.esk.gov.tr/tr/11931/Alim-Fiyatlari
Hayvanların yetiştiriciye maliyeti
Kar yağışının kentte etkili olmamasının yetiştiriciler için avantaj sağladığını belirten Polat aynı zamanda hayvanları yetiştirebilmek için kış mevsimi boyunca toplam maliyeti hakkında şu bilgileri verdi:
"Gördüğünüz gibi bir kısım hayvanlarımız şu saate kadar otluyor, bundan dolayı yaklaşık 3 ay bu hayvanlar ahırda beslenir ama geçen yıla baktığımızda yaklaşık 5 ay hayvanların bakımını yaptık. Geçen yıl Kasım ayında hayvanları içeri aldık, beslemeye başladık. Bugün Ocak ayının 4'dür, yaklaşık 50 güne tekabül ediyor bu yıl hayvanlar dışarıda. Bu hesabı yatığımızda geçen yıla göre daha avantajlıyız. Bu yılın kabataslak maliyetlerini hesaplarsak büyük bir hayvan 2,5 ton kuru saman yerse tonu 2 bin 600 TL'den hesaplarsak yaklaşık 7 bin TL kuru samanın masrafı tutuyor. Sadece kuru samanla bu olmaz, otun fiyatı, yoncanın fiyatı farklıdır. Yemin torbası şuan 350-400 TL arasında fiyatı değişiyor. Kaba bir inek 5 ayda yaklaşık 10 bin TL tüketimi oluyor."

 

"Sürülerde hayvan sayısı azalıyor"
Yetiştirdikleri hayvanların satış fiyatları hakkında konuşan Polat, "Son zamanlarda kısırlık olayı, ölümler çoğaldı. Tabi kısırlık ve ölüm olmasa şuanda yüklü hayvan kendini kurtarır ama onlar olunca zarar. Şuanda simental ineklerin tanesi 40-45 bin TL'ye satılabiliyor. Kaliteye göre değişiyor, 30 bin TL'lik inekte var, 50 bin TL'ye satılan inekte var. Devletin yem yardımı yapması gerekiyor, yardım olmazsa sıkıntılar aşılmıyor. Hemen komşu köyümüz olan Badilli köyünden örnek verecek olursak, geçen yıl tahmini 800 hayvandan oluşan sürüleri vardı, bu yıl bu sürü 200'e indi. Aşağıda Taştekne köyü var, onlarında sürülerinde azalma söz konusu. Diğer çevre köylere baktığımızda bu durum var. Hayvan sayısında ciddi düşüş var, yüklü hayvan bile kesime gönderildiği oluyor artık. Bu şundan doğuyor, maliyet yüksek olduğu ve besi yapılamadığı için üretici yemeğinden, içmesinden kısarak hayvana masraf yapıyor." ifadelerini kullandı.
Köyleri ile ilgili var olan su sorununun giderilmesini beklediklerini söyleyen Polat, "Köyümüzün bir sorunu var, yaklaşık 17 haneden oluşuyor köyümüz. Yaklaşık 700-800 hayvan çıkıyor köyden, insanlar yavaş yavaş hayvancılığı terk etmeye başladı. Bununda sebeplerinden en büyüğü sudur. Hayvanların içeceği su noktasında sıkıntı var. İki defa sayın Valimize arz ettik, köyde yapılmasını istediğimiz gölet için. Sayın Valimiz tarım ve hayvancılık alanına kayıtsız değil, ilgileniyor. Geçtiğimiz günlerde makamında talebimizi yeniledik 'tamam' dedi. Sayın Valimiz tamam dediyse yapar, gölet yapıldığında da hayvan sayımızı 800 değil 1200 olur, 1500 olur. Buda memlekete faydalı olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Numan Kurtulmuş: Seçim tarihi öne alınabilir

2022-12-31 13:31 - Güncel

Aydın'da bir restoranda patlama: 7 ölü, 4 yaralı

2022-12-30 16:48 - Güncel

Büyükelçiler Kararnamesi Resmi Gazete'de

2022-12-31 07:18 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni müjdeler... Maaş ve ücretlere ek zam

2023-01-04 13:45 - Siyaset

Takla atan araç hurdaya döndü: 2 yaralı

2023-01-01 16:05 - Güncel

Filipinler'deki selde ölü sayısı 49'a yükseldi

2023-01-01 09:27 - Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçim tarihini biraz öne çekebiliriz

2023-01-05 14:46 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İhracatımız 2022'de 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti

2023-01-02 14:02 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik, seçim tarihinin geriye çekilebilme ihtimalinin olduğunu söyledi

2023-01-02 22:06 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Zelenskiy ile görüşecek

2023-01-03 22:39 - Siyaset

İlgili Haberler

Bayındırlı gençler kiraz hasadına katıldı, üreticilere destek verdi

09:49 - Güncel

Didim’de su ürünleri denetimleri sürüyor

09:50 - Güncel

Kaymakam Kumcu, Dünya Şampiyonu Karahan’ı ağırladı

09:53 - Güncel

Sosyal Risk Haritası için muhtarlar sahaya indi

09:53 - Güncel

İlave tedbirler masaya yatırıldı

09:55 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyar İnter'in Futbolcu Seçmelerine Rekor İlgi

12:15 - Spor

Beşiktaş Divan Kurulu Üyesi Memet Yüce'den Bölge Kulüplerine Kritik Uyarı

12:13 - Spor

Dicle Üniversitesi Öğrencisi Dilek Erol'dan Avrupa Yolunda Büyük Başarı

12:10 - Diyarbakır

Dicle Elektrik LED Aydınlatmada Türkiye Lideri Oldu

11:50 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Erken Teşhiste Yeni Dönem

11:48 - Diyarbakır