?>

Klima kullanımı lejyoner hastalığına neden olabilir

Son zamanlarda sıcaklardan kaynaklı artış gösteren klima kullanımlarının lejyoner hastalığına neden olabileceği yönünde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık - 1 yıl önce

Lejyoner hastalığının, 'Legionella pneumophila' isimli bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığı olması endişeleri beraberinde getiriyor.
Lejyoner hastalığına dair bilgilendirmelerde bulunan Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, lejyoner hastalığı hakkında uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Hastalığın ortaya çıkmasına sebep olacak durumlara karşı dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Şenyiğit, klima kullanımının lejyoner hastalığına neden olabileceğini ifade ederek klima kullanımının tavsiye edilen derecede ve fan ayarlarının düşük seviyede olması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.

"Klima soğuğunun vücudumuza etkisiyle kas spazmı oluşur" Klimanın olumsuz etkilerinin doğurmuş olduğu sağlık problemlerine dair konuşan Şenyiğit, "Havaların sıcak olduğu bu günlerde ister istemez klimaları açıyoruz. Bu klimaları çalıştırdığımızda 18 dereceye ayarladığımızda klima soğuğunun direkt bize üflemesinin etkileri fazladır. Klima soğuğunun vücudumuza etkisiyle birtakım rahatsızlıklar meydana gelir. Bu hastalıkların başında kemik ve kaslarımızda oluşan ağrılar yer alır. Bizler buna kas spazmı diyoruz." açıklamalarında bulundu

Lejyoner hastalığının doğuş sürecinden bahseden Şenyiğit, "Daha önceki dönemlerde su veya buharla çalışan klimalar vardı ve bu makinalar çalıştığı süreçte içinde mikroplar oluşurdu. Klimanın çalışmasıyla bu mikroplar ağız ve burun yolundan ciğerlerimize ulaşarak hastalıklara neden oluyordu. İşte bizler bu hastalığa paralı asker anlamına gelen 'lejyoner' diyoruz." ifadelerini kullandı.
Yeni nesil klimaların lejyoner hastalığını tetikleme hususunda çok fazla etki oluşturmadığını fakat yine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Şenyiğit, şu an kullanılan klimaların buharlı olmadığından butür bir tehlike barındırmadığını sözlerine ekleyerek fakat halen bazı otellerde bu klimalar mevcut olduğunu hatırlattı. Şenyiğit, Bu klimalara maruz kalıp baş dönmesi, yüksek ateş ve halsizlik gibi şikâyetler oluştuğunda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

"Klima kaynaklı öksürük, baş ağrısı, halsizlik, gibi şikayetler lejyoner hastalığının belirtileridir" Şenyiğit,"Bu klimalardan kaynaklı oluşan zatürre, öksürük, balgam, baş ağrısı, halsizlik, sersemlik gibi şikayetler lejyoner hastalığının belirtileridir. Bu tür şikayetlerle bize gelen hastalara teşhis koyabilmemiz için tomografi ve kan tahlili istiyoruz. Tahlil lökositoz veya tomografi de iltihaplanma görüldüğünde bu hastalık için farklı bir antibiyotik ilaç öneriyoruz." diye konuştu.

"Klima 25-26 derecede kullanılmalı ve fan ayarı düşük olmalı" Lejyoner hastalığına karşı alınması gereken önlemlerden birisinin de klimanın doğru kullanımı olduğundan bahseden Şenyiğit, son olarak şu tavsiyelerde bulundu:"Klima kullanalım fakat 18 dereceyi önermiyoruz. Klima kullanılacaksa 25-26 derecede kullanılması gerekir. Fan ayarı düşük olmalı ve klimanın soğuğu vücuda direkt üflememeli. Soğuğun vücuda direk etki etmesi durumunda ertesi günü hastalanmak muhtemeldir. Şayet klimanın etkisiyle oda sıcaklığı 26 derecenin altına düştüğünde gerekirse havayı evin farklı bölümlerine transfer için kapıları açalım. Bu şekilde yapılması durumunda klimanın herhangi bir zararı yoktur." 

Haftanın Öne Çıkanları

TBMM'nin çalışma süresi uzatıldı

2024-06-27 09:15 - Siyaset

Sur'da silahlı kavga: 2 yaralı

2024-06-29 22:09 - Diyarbakır

Siirt Kurtalan kara yolunda kaza: Bir yaralı

2024-07-02 12:15 - Asayiş

Brent petrolün varil fiyatı 86,66 dolar

2024-07-03 10:21 - Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak

2024-06-27 07:18 - Ekonomi

Şanlıurfa'da anız yangınına 14 milyon lira para cezası

2024-07-02 10:37 - Bölge

45 ilde uyuşturucu operasyonu: 320 gözaltı

2024-07-03 08:16 - Asayiş

Sıcakların tetiklediği hastalıklara dikkat!

2024-07-01 10:04 - Sağlık

Sıcak havaların psikolojiye etkisine dikkat!

2024-07-02 09:53 - Sağlık

Ticaret Bakanlığı otomotiv ilan kısıtlamasını uzattı

2024-06-27 09:16 - Ekonomi

İlgili Haberler

Zorbalık bir ömrü etkiliyor

10:38 - Sağlık

Mitral kapak yetersizliğine mandallama yöntemi ile tedavi

12:15 - Sağlık

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yeni kuralı

10:11 - Sağlık

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

10:00 - Sağlık

"İğneyle" tümör tedavisine uluslararası ilgi: Canlı canlı izlediler

10:01 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır